Αϊτή: Νεκροί και καταστροφές στις συγκρούσεις διαδηλωτών - Αστυνομίας
Δεν παραιτείται ο πρόεδρος της χώρας και ρίχνει την ευθύνη των διαδηλώσεων σε «ένοπλες συμμορίες και εμπόρους ναρκωτικών»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο πρόεδρος της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ μίλησε δημόσια για πρώτη φορά την Πέμπτη, έπειτα από μια εβδομάδα βίαιων επεισοδίων και μαζικών κινητοποιήσεων με κεντρικό αίτημα την παραίτησή του από την εξουσία, με μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TNH.
«Δεν θα εγκαταλείψω τη χώρα στα χέρια ένοπλων συμμοριών και διακινητών ναρκωτικών» διεμήνυσε ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος εκφράστηκε στην κρεολική γλώσσα, μία ημέρα μετά τις νέες σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και διαδηλωτές στο κέντρο της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς.
Σχεδόν ταυτόχρονα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωνε την ανάκληση από την Αϊτή όλων των Αμερικανών διπλωματών η παρουσία των οποίων δεν κρίνεται απολύτως απαραίτητη για τη λειτουργία των αποστολών των ΗΠΑ, καθώς και των μελών των οικογενειών όλου του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, ενώ προέτρεψε τους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στη χώρα της Καραϊβικής.
Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου ξέσπασε το κύμα διαδηλώσεων και αμφισβήτησης της κυβέρνησης του Μοΐζ, την 7η Φεβρουαρίου.
Σχεδόν κάθε δραστηριότητα στη χώρα έχει παραλύσει, εξαιτίας των πολυάριθμων οδοφραγμάτων που έχουν στηθεί σε κεντρικούς οδικούς άξονες στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις, καθώς η λαϊκή οργή αποκρυσταλλώθηκε στρεφόμενη στο πρόσωπο του Μοΐζ.
Στην εξουσία εδώ και δυο χρόνια, ο πρόεδρος απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί, όπως και την ιδέα να παραχωρήσει την εξουσία σε ένα μεταβατικό καθεστώς. «Γνωρίσαμε ήδη μια σειρά μεταβατικών κυβερνήσεων, που μας έφεραν καταστροφή και αποδιοργάνωση», είπε το βράδυ της Πέμπτης.
Καλώντας τους αντιπάλους του σε διάλογο για να εξευρεθεί λύση στην κρίση, τόνισε πως λαμβάνεται ήδη ένα «πακέτο μέτρων» και πρόσθεσε πως ζήτησε «από τον πρωθυπουργό να τα εξετάσει και να τα εφαρμόσει γρήγορα για να αμβλυνθεί» η μιζέρια των περισσότερων.
Η οργή των πολιτών κλιμακώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση στα τέλη του Ιανουαρίου μιας έκθεσης του Ανώτερου Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία ενέπλεξε περίπου 15 πρώην υπουργούς και ανώτερους αξιωματούχους στην καταστροφική διαχείριση και πιθανόν την κατάχρηση των σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων του Petrocaribe, ενός προγράμματος βοήθειας που είχε δημιουργήσει το 2008 η Βενεζουέλα για την Αϊτή.
Στο σκάνδαλο ενεπλάκη επίσης άμεσα μια κατασκευαστική εταιρεία την οποία διηύθυνε παλαιότερα ο πρόεδρος Ζοβενέλ Μοΐζ. Η εταιρεία αυτή είχε λάβει πληρωμές για την κατασκευή ενός δρόμου, βάσει μιας δημόσιας σύμβασης την οποία οι δικαστές που διενήργησαν τον έλεγχο τόνισαν πως δεν μπόρεσαν να βρουν.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr