Η γερμανική οικονομία «φλέρταρε» με την ύφεση το δ' τρίμηνο του 2018
Αναπτύχθηκε με τον ασθενέστερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών το 2018🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Στάσιμη παρέμεινε η γερμανική οικονομία στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, αποφεύγοντας οριακά την ύφεση, καθώς ο αντίκτυπος από τις παγκόσμιες εμπορικές διαμάχες και το Brexit απείλησαν να εκτροχιάσουν την δεκαετή ανάπτυξη του κινητήριου μοχλού της οικονομίας στην Ευρώπη.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ήταν αμετάβλητο για το τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οικονομολόγοι και αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 0,1%.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι γερμανικές εταιρίες βρίσκονται αντιμέτωπες με επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τις εμπορικές διαμάχες που πυροδότησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με τον κίνδυνο η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο χωρίς συμφωνία επί των όρων της εξόδου.
«Η Γερμανία τη γλίτωσε με μαυρισμένο μάτι», δήλωσε ο Αντρέας Σόιρλε, οικονομολόγος στην DekaBank, για τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου. «Αλλά ούτε το πρώτο τρίμηνο φαίνεται ότι θα είναι εύκολο καθώς οι πολιτικές αβεβαιότητες βαρύνουν ιδιαίτερα την επιχειρηματική εμπιστοσύνη».
Με την ανάπτυξη να παραμένει αμετάβλητη το τέταρτο τρίμηνο η οικονομία γλίτωσε την ύφεση –-που καθορίζεται ως δύο ή περισσότερα συνεχή τρίμηνα συρρίκνωσης-- αφού συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο.
Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με τον ασθενέστερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών το 2018. Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 1% φέτος.
Ο αντίκτυπος από τις εμπορικές διαμάχες και τις ανησυχίες για το Brexit επηρεάζουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, που υποχώρησε για πέμπτο συνεχή τον Ιανουάριο. Το κλίμα πλήττεται επίσης από την ασθενέστερη ζήτηση για γερμανικά προϊόντα και υπηρεσίες στην Κίνα, την ευρωζώνη και τις αναδυόμενες αγορές. Επιπλέον, η κυβέρνηση ανησυχεί ότι η τεχνολογική καινοτομία και η απόκτηση γερμανικής τεχνογνωσίας του βιομηχανικού κλάδου από ξένες –ιδιαίτερα κινεζικές- εταιρίες θα μπορούσε να διαβρώσει τη μεταποιητική βάση στην οποία έχει χτιστεί μεγάλο μέρος του πλούτου της Γερμανίας.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr