Πόλεμος στην Ουκρανία: Στάση αναμονής από το Κίεβο – Καμία αντεπίθεση έναντι των Ρώσων πριν την παράδοση δυτικού οπλισμού
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η Ουκρανία δεν είναι πιθανό να εξαπολύσει αντεπίθεση στον πόλεμό της με τη Ρωσία πριν από τα μέσα Ιουνίου, όταν ελπίζει ότι θα έχει λάβει περισσότερα όπλα από τους συμμάχους της, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι μάχες στο Αζοφστάλ
Ο πολιτικός σύμβουλος Ολεκσίι Αρεστόβιτς είπε επίσης πως δεν περιμένει ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα έχει οποιαδήποτε «σημαντικά αποτελέσματα» έως τις 9 Μαΐου, όταν η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη της απέναντι στη ναζιστική Γερμανία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Αρεστόβιτς είπε πως συνεχίζονται οι μάχες στη χαλυβουργία Αζοφστάλ όπου έχουν οχυρωθεί Ουκρανοί μαχητές και άμαχοι στην πόλη Μαριούπολη αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Στο μεταξύ, ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα πως η χώρα του χρειάζεται συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών (MLRS) προκειμένου να αμυνθεί απέναντι στους ρωσικούς πυραύλους κρουζ. Ο στρατηγός Βαλέριι Ζαλούζνιι είπε, αφού ενημέρωσε τον αρχηγό του επιτελείου των ΗΠΑ, τον στρατηγό Μαρκ Μάιλι για την κατάσταση στην Ουκρανία, πως η Ρωσία επανέλαβε τα πλήγματα με πυραύλους κρουζ.
«Ως εκ τούτου, το θέμα του εφοδιασμού της Ουκρανίας με συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών όπως M142 HIMARS και M142 HIMARS είναι κρίσιμης σημασίας", είπε.
Σουηδία και Φινλανδία προχωρούν σε αυτό που έμοιαζε αδιανόητο
Σε διπλωματικό/γεωπολιτικό επίπεδο, η Φινλανδία και η Σουηδία κατά πάσα πιθανότητα θα υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στις 16 Μαΐου, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. Σημειώνεται ότι για τη Μόσχα η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στην Βορειοατλαντική Συμμαχία αποτελεί «κόκκινη γραμμή»
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγες, οι δύο χώρες, οι οποίες είναι προσκεκλημένες στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα γίνει στο Βερολίνο στις 14 και 15 Μαΐου, προτίθενται να ανακοινώσουν ότι στις 16 του μήνα θα υποβάλουν επισήμως το αίτημά τους για προσχώρηση στην Ευρωατλαντική Συμμαχία.
Στόλτενμπεργκ: «Το ΝΑΤΟ θα τις καλωσορίσει με ανοιχτές αγκάλες»
Εφ' όσον τελικά οι δύο Σκανδιναβικές χώρες αποφασίσουν να υποβάλουν αίτημα προσχώρησης στη Συμμαχία, θα πρέπει να αναμένεται πως αυτό θα τύχει ομόφωνης αποδοχής καθώς και οι δύο χώρες λειτουργούν ήδη ως οιονεί Σύμμαχοι. Χαρακτηριστική είναι και η σχετική δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις 27 Απριλίου, ο οποίος είπε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία είναι «οι πιο στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ» και ότι, αν αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη, «το ΝΑΤΟ θα τις καλωσορίσει με ανοιχτές αγκάλες» και «η διαδικασία ένταξης αναμένεται να είναι γρήγορη και να ενταχθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας».
Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η τυπική διαδικασία που προβλέπεται, βάσει του 'Αρθρου 10 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα είναι εσπευσμένη, χωρίς την ανάγκη υποβολής προγράμματος «Membership Action Plan», δεδομένου ότι οι δύο χώρες είναι καθόλα προσαρμοσμένες στις προδιαγραφές της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας. Εκτιμάται ότι η όλη ενταξιακή διαδικασία, ως την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης από τις συμμαχικές χώρες και μετά τις επικυρώσεις από τα εθνικά κοινοβούλια, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Εν τω μεταξύ, οι δύο χώρες κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας παρατηρητή ήδη πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στη Μαδρίτη στις 28-30 Ιουνίου.
Όσον αφορά το κρίσιμο μεσοδιάστημα μεταξύ της υποβολής του αιτήματος προσχώρησης από πλευράς της Φινλανδίας και της Σουηδίας και της ένταξης στη Συμμαχία, χρονική περίοδο που οι δύο αυτές χώρες δεν θα καλύπτονται από το 'Αρθρο 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου περί συλλογικής άμυνας, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη ήδη διεξάγουν διμερείς διαβουλεύσεις με μεμονωμένους ισχυρούς Συμμάχους με σκοπό την εξασφάλιση εγγυήσεων ασφαλείας. Επιπλέον, η Σουηδία και η Φινλανδία μπορούν θεωρητικά να κάνουν χρήση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής του 'Αρθρου 42.7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως σχολίαζαν διπλωματικές πηγές στο ΑΜΠΕ, σχετικά με την επικείμενη αίτηση προσχώρησης των δύο Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, «κάτι που ως τον περασμένο Φεβρουάριο φάνταζε σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, φαίνεται να έχει κιόλας δρομολογηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, συνιστώντας μία από τις πολλές βαθιές και καταλυτικές ανατροπές που φέρνει η ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και στις γεωπολιτικές ισορροπίες του συστήματος διεθνών σχέσεων συνολικά».
Αν οι δύο Σκανδιναβικές χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Ευρωατλαντική Συμμαχία θα έχει 32 κράτη-μέλη, εκ των οποίων τα 23 θα είναι χώρες της ΕΕ.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr