Πετρέλαιο: Τη στήριξη του ΟΠΕΚ ζητάει η ΕΕ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους του ΟΠΕΚ θα έχουν σήμερα στη Βιέννη αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ζητώντας από το καρτέλ να αυξήσει την παραγωγή του καθώς η ΕΕ εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο.
Όπως αναφέρει το imerisia.gr, ο ΟΠΕΚ έχει απορρίψει έως τώρα τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) να αυξήσει την προσφορά του, ώστε να μειωθούν οι τιμές που εκτινάχθηκαν σε υψηλό 14 ετών τον περασμένο μήνα μετά την επιβολή από τη Δύση οικονομικών κυρώσεων στη Μόσχα.
O ΟΠΕΚ+, όπως είναι γνωστή η συμμαχία των χωρών του καρτέλ με άλλους παραγωγούς, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, θα αυξήσει την παραγωγή του τον Μάιο κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την απόφαση που είχε λάβει στα τέλη του 2021.
Οι συζητήσεις των δύο πλευρών, που γίνονται στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου από το 2005 διαλόγου, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πλαίσιο των σκέψεων που γίνονται στην ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Οι συνέπειες του εμπάργκο
Μία τέτοια κίνηση, χωρίς τη διασφάλιση κάποιας σημαντικής αύξησης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, θα εκτόξευε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τις τιμές του αργού – με τον Fitch να εκτιμά ότι θα έφθαναν τα 150 δολάρια το βαρέλι σε μέσα επίπεδα το 2022 –, κάτι που πιθανόν θα έκανε τις χώρες που έχουν σημαντική εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο, όπως η Γερμανία, να συνεχίσουν να έχουν επιφυλάξεις.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας και της Λιθουανίας δήλωσαν σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει προτάσεις για ένα ενδεχόμενο εμπάργκο στη Ρωσία, αλλά δεν υπάρχει ακόμη σχετική συμφωνία των «27».
Παράλληλα, η επιβολή από την ΕΕ εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο χωρίς τη στήριξη του ΟΠΕΚ θα ακύρωνε τη μείωση των τιμών που υπήρξε με την πρωτοβουλία για την αποδέσμευση τεράστιων ποσοτήτων από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ και χωρών – μελών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΕΙΑ).
Στα 100 δολάρια σήμερα το μπρεντ
Η πρωτοβουλία αυτή, σε συνδυασμό με τα συνεχή lockdown στην Κίνα για την αντιμετώπιση του νέου κύματος κορονοϊού, οδήγησαν σε μείωση των τιμών του μπρεντ τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Σήμερα, το μπρεντ υποχωρούσε περίπου 2 δολάρια και διαμορφωνόταν στα 100,7 δολάρια.
Η Bank of America διατήρησε την πρόβλεψή της για μέση τιμή του μπρεντ στα 102 δολάρια το βαρέλι το 2022-23, εκτιμώντας ότι το καλοκαίρι θα αυξηθεί στα 120 δολάρια.
Η ελβετική τράπεζα UBS αναθεώρησε κατά 10 δολάρια προς τα κάτω, στα 115 δολάρια το βαρέλι, την πρόβλεψή της για την τιμή του μπρεντ τον Ιούνιο.
Τα μέλη του ΙΕΑ θα αποδεσμεύσουν 60 εκατ. βαρέλια τους επόμενους έξι μήνες, ενώ οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν από τον Μάιο σε αποδέσμευση 180 εκατ. βαρελιών στο ίδιο διάστημα.
Οι κινήσεις αυτές έχουν στόχο να καλύψουν το έλλειμμα ρωσικού αργού από την αγορά, καθώς οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα έκαναν διστακτικές πολλές εταιρείες στο να αγοράζουν ρωσικό αργό, χωρίς να υπάρχει έως τώρα κάποια σχετική απαγόρευση.
Η ποσότητα του πετρελαίου που θα ριχθεί στην αγορά από τα στρατηγικά αποθέματα αντιστοιχεί σε 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το επόμενο εξάμηνο και αρκεί για να αντισταθμίσει το σημερινό έλλειμμα 1 εκατ. βαρελιών ρωσικού αργού, ανέφεραν αναλυτές της JP Morgan.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr