Τσουνάµι προσφυγών για τα κοµµένα δώρα
Δεκάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν καταθέσει αγωγές ζητώντας την αναδροµική επιστροφή τους από το 2012🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Νέο πονοκέφαλο στο οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων προκαλεί η πρόθεση και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε σχολεία Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα να καταθέσουν κι εκείνοι αγωγές διεκδίκησης αναδροµικών και επαναφοράς των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόµατος αδείας.
Ηδη, όπως πληροφορεί το «Εθνος» ο γενικός γραµµατέας της Οµοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), Γιώργος Χριστόπουλος, δεκάδες εκπαιδευτικοί έχουν καταθέσει µεµονωµένες ή συλλογικές αγωγές, ενώ το επόµενο διάστηµα αναµένεται κύµα συλλογικών προσφυγών, καθώς η Οµοσπονδία τους ζήτησε οδηγίες από τον νοµικό της σύµβουλο και στις 17 Φεβρουαρίου θα δώσει στους ενδιαφερόµενους πλήρη εισήγηση της νοµικής συµβούλου Κάτιας Λαϊνά.
Το ζήτηµα αφορά πάνω από 7.000 εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων της χώρας, οι οποίοι εργάζονται σήµερα κάτω από ένα ιδιαίτερο καθεστώς: Αν και οι µισθοί τους ακολουθούν υποχρεωτικά (µε βάση τη γνωµοδότηση 214/2012 του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους) τις αποδοχές των δηµόσιων εκπαιδευτικών, αυτό δεν ισχύει για τις αποζηµιώσεις τους, οι οποίες µε βάση άλλο νόµο (4472/2014) έχουν εξισωθεί µε αυτές του ευρύτερου ιδιωτικού τοµέα. Ωστόσο δεν τους καταβάλλονται 13ος, 14ος µισθός και επίδοµα αδείας όπως στους ιδιωτικούς υπαλλήλους.
Η απόφαση
Οπως υποστηρίζει λοιπόν η ΟΙΕΛΕ, µετά την εκδίκαση στο ΣτΕ της υπόθεσης επαναφοράς του 13ου και του 14ου µισθού στον δηµόσιο τοµέα και µετά την απόφαση του ΣΤ’ Τµήµατος που έκρινε αντισυνταγµατικές τις ρυθµίσεις του Ν. 4093/2012 που «έκοψαν» τα δώρα, η απόφαση -που αναµένεται να εκδοθεί τους επόµενους µήνες- θα είναι κρίσιµη και για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, καθώς εάν είναι θετική θα επαναφέρει αυτοµάτως τα 1.000 ευρώ που τους δόθηκαν την τελευταία χρονιά πριν από το «κόψιµο» των δώρων (500 ευρώ για Χριστούγεννα και 250 ευρώ για Πάσχα και επίδοµα αδείας).
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ζητούν πάντως πλήρη επαναφορά δώρων, όπως ισχύει στον ιδιωτικό τοµέα, υποστηρίζοντας ότι ο Ν. 4472/2017, στο άρθρο 56, προβλέπει εξίσωση των αποζηµιώσεων κατά τα ισχύοντα στον ευρύτερο ιδιωτικό τοµέα. Επίσης, σύµφωνα µε έγγραφο που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2016 ο τότε ειδικός γραµµατέας του Σώµατος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Γιάννης Σούκος απαντώντας σε ρώτηµα εκπαιδευτικών των σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, θα πρέπει να επιστραφούν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδοµα άδειας για λόγους εφαρµογής της αρχής της ισότιµης µεταχείρισης και επειδή οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία υπογράφουν συµβάσεις ιδιωτικού δικαίου για εξαρτηµένη εργασία.
«Ακόµη όµως και στην περίπτωση που δεν υπάρξει δικαίωση για το σύνολο των δώρων όπως ισχύουν στον ιδιωτικό τοµέα, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αυτοµάτως θα λαµβάνουν και πάλι τα 1.000 ευρώ ετησίως» υποστηρίζει η Οµοσπονδία, «όµως µια τέτοια απόφαση θα έχει αναδροµική ισχύ µόνο για όσους έχουν προχωρήσει σε ένδικη προσφυγή κατά του εργοδότη τους».
Για τον λόγο αυτό η ΟΙΕΛΕ συστήνει τα εξής βήµατα: Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να προσφύγουν θα πρέπει πρώτα να αποστείλουν αίτηση προς τους νόµιµους εκπροσώπους των σχολείων, ζητώντας την αναδροµική καταβολή των δώρων και του επιδόµατος αδείας από το 2012 (ή από την ηµεροµηνία διορισµού τους, εφόσον είναι µετά το 2012) έως και σήµερα. Στη συνέχεια, και µε την προϋπόθεση της αρνητικής απάντησης από το σχολείο, κατατίθεται η προσφυγή.
Μετωπική ΟΙΛΕ-Φροντιστηρίων για τους μισθούς
Στο µεταξύ, έντονη αντιπαράθεση έχει προκύψει µεταξύ των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που εργάζονται σε φροντιστήρια και της Οµοσπονδίας Φροντιστών (ΟΕΦΕ). Αιτία είναι η προσφυγή της τελευταίας στο ΣτΕ, µε αίτηµα (κατά την ΟΙΕΛΕ) την κατά 50% συρρίκνωση των αµοιβών των εκπαιδευτικών. Η προσφυγή θα εκδικαστεί στις 19 Μαρτίου, ωστόσο οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων κατηγορούν την ΟΙΕΛΕ ότι διαστρεβλώνει τις θέσεις τους καθώς έχουν καταθέσει την προσφυγή από το 2016 και δεν προτείνουν τη µείωση του ηµεροµισθίου στο µισό, αλλά διαπραγµατεύσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύµβασης εργασίας.
Πάντως η ΟΙΕΛΕ απέστειλε χθες επιστολή στους αρχηγούς των πολιτικών κοµµάτων ζητώντας συνάντηση προκειµένου να κατατεθούν οι θέσεις της για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, όπου εργάζονται περίπου 65.000 εκπαιδευτικοί, κάνοντας λόγο για αδήλωτη και υποδηλωµένη εργασία, φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr