Κλιματική αλλαγή: Το 2018 ήταν από τα θερμότερα έτη στην καταγεγραμμένη ιστορία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Το περασμένο έτος ήταν το τέταρτο θερμότερο σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τα αρχεία που διατηρούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα, πίσω μόνο από το 2016 (το θερμότερο έτος στην ιστορία), το 2015 και το 2017, σύμφωνα με νέα στοιχεία της ερευνητικής μη-κυβερνητικής ομάδας Berkeley Earth.
Η επίδοση αυτή υπογραμμίζει τη μακρόχρονη τάση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας και επιβεβαιώνει τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους για τον πλανήτη, αν δεν υπάρξει άμεση μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με το meteo.gr τα δεδομένα της ομάδας επιβεβαιώνουν παρόμοια ανάλυση της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Λόγω της πρόσφατης προσωρινής παύσης της χρηματοδότησης των κυβερνητικών οργανισμών από την κυβέρνηση Τραμπ, καθυστέρησε η δημοσίευση των ετήσιων δεδομένων από την Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ και τη NASA, αλλά τα στοιχεία τους αναμένεται να δείχνουν παρόμοιες τάσεις.
«Η μικρή πτώση θερμοκρασιών από το 2017 είναι πιθανό να αντικατοπτρίζει μία βραχυπρόθεσμη φυσική μεταβλητότητα, αλλά η συνολική τάση παραμένει σύμφωνη με τη μακροχρόνια υπερθέρμανση του πλανήτη», αναφέρει η έκθεση.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία πέρυσι ήταν περίπου 0,77 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο της περιόδου μεταξύ 1951 και 1980, και ακόμα υψηλότερη σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.
«Κατά την εκτίμησή μας, οι θερμοκρασίες το 2018 ήταν περίπου 1,16 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία του τέλους του 19ου αιώνα, από το 1850 έως το 1900, μια περίοδο που συχνά χρησιμοποιείται ως κριτήριο σύγκρισης για τους παγκόσμιους στόχους θερμοκρασίας», αναφέρει η έκθεση.
Εκτιμάται ότι το 4,3% της επιφάνειας της Γης σημείωσε νέα υψηλά ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας, κυρίως σε τμήματα της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 2019 θα είναι ακόμη θερμότερο από το 2018, αλλά είναι απίθανο να ξεπεράσει το 2016 ως το θερμότερο στην ιστορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πέντε θερμότερα χρόνια έχουν σημειωθεί όλα την τελευταία δεκαετία.
Εάν η τρέχουσα τάση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα φτάσει τον 1,5 βαθμό πάνω από το μέσο όρο του 1850-1900 περίπου το 2035, και τους 2 βαθμούς περίπου το 2060. Αυτά είναι τα κρίσιμα όρια που έχει θέσει η Συμφωνία του Παρισίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, πέρα από τα οποία αναμένονται δραματικές επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr