Τουρκία: 50% ο πραγματικός πληθωρισμός, λένε οι ετικέτες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η τουρκική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ετήσιο πληθωρισμό 21,31%, ωστόσο, ο πραγματικός πληθωρισμός αποτυπώθηκε στις ετικέτες αμέσως. Τα προϊόντα στα σουπερ μάρκετ έχουν αυξηθεί περισσότερο από 50%. Η τιμή του απορρυπαντικού, που ήταν 87 λίρες την Παρασκευή, ανέβηκε χθες Σάββατο στις 127 λίρες.
Ορισμένα προϊόντα διατροφής έχουν αυξηθεί σχεδόν 100%. Οι τιμές στην αγορά σοκάρουν! Μισό κιλό χαλβάς φιστικιού, που την Παρασκευή ήταν 26,75 λίρες, βγήκε χθες προς πώληση προς 42,90 λίρες. Προϊόντα όπως πάνες, απορρυπαντικά και χαρτί υγείας έχουν επίσης αυξηθεί τρομερά.
Οι εργαζόμενοι στα φτηνά σουπερ μάρκετ της Τουρκίας, όπως το A101 και τα Sok, καθώς έβαζαν τις νέες τιμές στα προϊόντα, έβγαλαν φωτογραφίες τις ετικέτες για να αποδείξουν ότι ο πραγματικός πληθωρισμό δεν βρίσκεται στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, αλλά στα ράφια των σουπερ μάρκετ.
Αύξηση στη γαλοπούλα των Χριστουγέννων
Ο εκτροφέας γαλοπούλων, Μουζαφέρ Τσετίν, στη Ραιδεστό στην ανατ. Θράκη (λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη) δήλωσε ότι υπήρχε από νωρίς ζήτηση για γαλοπούλες φέτος και ότι πούλησε 4.000 από τις 5.000 γαλοπούλες του για 300 λίρες την καθεμία. Ο Τσετίν, ο οποίος εκτρέφει γαλοπούλες εδώ και 14 χρόνια, είπε ότι πούλησαν γαλοπούλα για 300 λίρες φέτος, που ήταν 250 λίρες πέρυσι. Αλλά «αν κάποιος τη θέλει σε βάρος, η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 45 και 50 λίρες το κιλό», εξήγησε.
Βόμβα η τιμή της… «Βόμβας της Σμύρνης»
Η αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας έπληξε και μια από τις πιο διάσημες λιχουδιές της Σμύρνης, το ζεστό μπισκότο με τσιπ σοκολάτας γνωστό ως «Βόμβα της Σμύρνης». Ο έμπορος Ορχάν Τσελεμπί δήλωσε, «παραπονιόμαστε για τις αυξήσεις των τιμών. Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το προϊόν που αγοράσαμε σήμερα την επόμενη μέρα. Η κρυσταλλική ζάχαρη που αγοράζαμε για 120 λίρες πριν από ενάμιση μήνα έγινε 450 λίρες!
Έχουμε 400% αύξηση, αλλά δεν θα μπορούμε να βγάλουμε ούτε 25% κέρδος από το προϊόν. Πουλάμε στην ίδια τιμή εδώ και ένα χρόνο. Αυτή τη στιγμή, δεν κερδίζουμε, πουλάμε με απώλειες».
«Made in… Turkiye»
Και την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δήλωσε χθες ότι ελπίζει να σταθεροποιηθεί η ταλαιπωρημένη λίρα, «εθνικοποιεί» ακόμη και τις… ετικέτες, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της αναγνώρισης της Τουρκίας στο εξωτερικό με το τουρκικό όνομα κι όχι το αγγλικό.
Ζήτησε λοιπόν να μετονομαστεί η ετικέτα «Made in Turkey» στα εγχώρια προϊόντα σε «Made in Turkiye», δηλαδή να αναγράφεται η Τουρκία σε μία τυποποιημένη αγγλική φράση για την εθνικότητα των προϊόντων ανά τον κόσμο στα… τουρκικά!
«Αλλάχ θέλοντος, θα σταθεροποιήσουμε όλες τις διακυμάνσεις των τιμών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος στην ανατολική επαρχία Σιίρτ, διατάσσοντας παράλληλα την αλλαγή της εθνικής επωνυμίας της χώρας.
Ο Ερντογάν είχε ήδη αλλάξει τη χρησιμοποιούμενη επωνυμία «Made in Turkey» με «Made in Turkiye» με εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η νέα μάρκα θα χρησιμοποιείται στην επικοινωνία με τους ξένους εταίρους της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων κρατών και οργανισμών. Η νέα σήμανση αποφασίστηκε την ώρα που η Άγκυρα επιδιώκει να ενισχύσει τις τουρκικές εξαγωγές.
Μπαμπατζάν: «Ο Ερντογάν παραδέχεται το μοντέλο εξαθλίωσής μας...»
Ο πρόεδρος του Κόμματος Ανάπτυξης και Προόδου (DEVA) και πρώην τσάρος της οικονομίας, Αλί Μπαμπατζάν, μιλώντας σε επαρχιακό συνέδριο του κόμματός του στην Προύσα, αντέδρασε στην «κινεζοποίηση» της τουρκικής οικονομίας, που προκρίνει τελευταία ο Ερντογάν λέγοντας ότι: «αυτό το είδος ανάπτυξης σημαίνει να βάλεις στο ράφι εντελώς τη δημοκρατία. Σημαίνει να κάνεις τους ανθρώπους να δουλεύουν με μισθούς που δεν μπορούν να αντέξουν και να μην βλέπουν φως στο τούνελ. Ο κ. Ερντογάν παραδέχεται ότι θα ζήσουμε σε ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες. Η εξαθλίωση του λαού είναι το μοντέλο. Αυτό είναι το μοντέλο. Μπορείς να κρυφτείς πίσω από τις ανοησίες που κάνεις με τέτοια κατασκευασμένα μοντέλα. Αλλά μην προσπαθείς να το υλοποιήσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο μοντέλο».
Ο πρώην τσάρος της τουρκικής οικονομίας κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν ότι δεν έχει οικονομική πολιτική και ότι τα δολάρια που διαθέτει είναι κι αυτά δανεικά. «Όλοι καταλαβαίνουν ότι το κράτος, η Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση δεν έχουν οικονομική πολιτική. Ακριβώς όπως σε μια ραγισμένη πισίνα με μια τρύπα στον πάτο, φεύγει το νερό, η πισίνα δεν γεμίζει. Ό,τι χύνεται, ρέει μέσα από τις ρωγμές και τις τρύπες. Επιπλέον, το ξένο νόμισμα με το οποίο παρεμβαίνει και πουλά η Κεντρική Τράπεζα δεν είναι δικό της νόμισμα. Δανεισμένο νόμισμα είναι», ανέφερε, υποστηρίζοντας κι αυτός με τη σειρά του ότι «ο πραγματικός πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από αυτό. Όλοι όσοι ψωνίζουν βιώνουν πραγματικό πληθωρισμό».
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr