Τουρκία: Επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό ζητεί ο εκπρόσωπος του Ερντογάν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, συμμετέχοντας σε πάνελ με θέμα «Ισορροπία ισχύος και το μέλλον της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής» στο 7ο Φόρουμ Μεσογειακού Διαλόγου MED, που φιλοξενείται από το Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών και το Ινστιτούτο Διεθνών Πολιτικών Σπουδών (ISPI), αναφέρθηκε στην ενεργό πολιτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στην προσέγγιση που κάνει με χώρες της Μέσης Ανατολής πλέον.
Υποστήριξε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διεξάγει έντονη διπλωματία για τη βελτίωση των σχέσεων με τις χώρες της Μεσογείου.
«Εδώ είναι η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική, η περιοχή της Μεσογείου ή το Αφγανιστάν ή άλλες περιοχές, όπως η Λιβύη. Το να επικεντρώνεσαι μόνο σε 3 ζητήματα, κάνεις μεγάλο λάθος. Γιατί το βλέμμα σου γίνεται ενόργανο. Πρώτα απ' όλα, αυτή η άποψη πρέπει να αποφευχθεί και τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν από μια ευρύτερη και ακριβέστερη οπτική γωνία. Πάντα υποστηρίζαμε ένα πολιτικό, περιφερειακό και γεωπολιτικό μοντέλο, στο οποίο η ειρήνη, η σταθερότητα και η δίκαιη κατανομή είναι απαραίτητες, είτε σε αυτήν την περιοχή, είτε στη Μεσόγειο είτε στην ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρός μας καταβάλλει έντονη διπλωματική προσπάθεια για τη διατήρηση καλών σχέσεων με όλες τις χώρες της Μεσογείου».
Ο Καλίν υπενθύμισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε πριν από ένα χρόνο και παραπάνω τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και άλλες χώρες να διοργανώσουν μια διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο.
«Πώς μπορούμε να εξετάσουμε τους ενεργειακούς πόρους στη Μεσόγειο, πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της Λιβύης σε συνεργασία, πώς μπορούμε να συζητήσουμε το συριακό ζήτημα; Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και να προσπαθούμε για τον τερματισμό του πολέμου και την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας. Από εδώ και πέρα, ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε τις έντονες διεργασίες μας για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δίκαιη κατανομή με στόχο την ευημερία σε αυτούς τους τομείς», ανέφερε, ενώ τόνισε ότι υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Συρίας και της Λιβύης.
Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου αναφέρθηκε και στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα έχει αποτύχει, «έχει μείνει στην ίδια τάξη», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Καλίν τόνισε ότι η μεταναστευτική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει επίσης να επικαιροποιηθεί.
Τσαβούσογλου: «Κανείς δεν μπορεί να είναι δυνατός στο τραπέζι, αν δεν είναι στο πεδίο»
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι ο ρόλος που διαδραματίζει η τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι σημαντικός στο άνοιγμα παραθύρων ευκαιρίας για διαρκή ειρήνη στην περιοχή.
«Πολλές χώρες μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται αυτή τη στιγμή για τα προϊόντα μας», δήλωσε στην ομιλία του σε ημερίδα για τις "Global Strategies from the Defense and Aviation Industry Conference '21" που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αττάλεια, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι δυνατός στο τραπέζι χωρίς να είναι δυνατός στο πεδίο. Ο τρόπος για να είσαι δυνατός στο πεδίο είναι να έχεις μια εγχώρια, εθνική, αποτελεσματική και ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω τρία σημεία. Πρώτα απ' όλα, μια εθνική αμυντική βιομηχανία είναι απαραίτητη για την εθνική μας ασφάλεια. Ο Ibn Khaldun λέει ότι η γεωγραφία είναι το πεπρωμένο των εθνών. Ζούμε σε μια δύσκολη γεωγραφία. Για την εθνική μας ασφάλεια, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την αποτρεπτική μας δύναμη μαζί με τη διπλωματία. Όπως γνωρίζετε, στο παρελθόν αντιληφθήκαμε πολύ έντονα τη σημασία της εγχώριας και εθνικής αμυντικής βιομηχανίας κατά την Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο. Στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας, είχαμε άσχημες εμπειρίες από αυτή την άποψη στο παρελθόν. Ακόμη και οι σύμμαχοι είχαν προβλήματα να εξάγουν προϊόντα που χρειαζόμασταν. Μας έλεγαν ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό το όπλο εδώ».
«Είμαστε έξυπνοι»
Ο Τσαβούσογλου επισήμανε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν δημιουργήσει νέες προοπτικές στην πολεμική βιβλιογραφία. «Στις πρόσφατες συνόδους του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ, πολλοί υπουργοί Εξωτερικών με ρώτησαν "Πώς είστε τόσο επιτυχημένοι σε αυτό το θέμα;" Επειδή –τους είπα- οι επενδυτές μας, οι μηχανικοί και οι επιστήμονές μας είναι πολύ έξυπνοι».
Δηλώνοντας για άλλη μια φορά ότι «οι κακοί γείτονες μας έκαναν νοικοκυραίους», ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι σήμερα έχουν φτάσει να παράγουν το 80% των όπλων τους μόνοι τους.
«Αυτό το έθνος δεν άφησε ποτέ το μέλλον του στο έλεος άλλων χωρών. Από εδώ και πέρα, με την άδεια του Αλλάχ, θα χαράξουμε το δικό μας δρόμο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καθώς αυξάνεται η αποτρεπτική δύναμη, ο κίνδυνος πολέμου μειώνεται. Οι αντίπαλοί σας θα πρέπει να σκεφτούν 40 φορές πριν αναλάβουν δράση. Ως εκ τούτου, η αποτροπή εξυπηρετεί την ειρήνη.
Δεύτερον, η αμυντική βιομηχανία είναι επίσης σημαντική για την οικονομία μας. Η Τουρκία δεν είναι πλέον μια χώρα αγοράς, αλλά μια χώρα που μπορεί να εξάγει προϊόντα τεχνολογίας. Πλησιάζει τα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τρίτον, η αμυντική μας βιομηχανία συμβάλλει στην αποτελεσματικότητά μας στην εξωτερική πολιτική και τη διπλωματία. Κατασκευάζουμε 4 κορβέτες για το Πακιστάν. Πλησιάζουμε στο τέλος της διαδικασία εξαγωγής των ελικοπτέρων μας ATAK στις Φιλιππίνες. Η αποτελεσματικότητά μας αυξάνεται με τα προϊόντα που εξάγουμε στο εξωτερικό και με όλα τα προϊόντα μας που αποδεικνύουν την επιτυχία τους στον πεδίο».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr