Ρωσία: Σε οριακό σημείο οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ - Ο Πούτιν ζητά εγγυήσεις και η ένταση στην Κριμαία αυξάνεται
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Σε απόλυτα οριακό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ, καθώς όπως μετέδωσε στο OPEN ο ανταποκριτής του καναλιού στη Μόσχα Θανάσης Αυγερινός, το Κρεμλίνο δείχνει με όλους τους τρόπους ότι η υπομονή του εξαντλείται και τονίζει ότι το ΝΑΤΟ έχει υπερβεί τις κόκκινες γραμμές ασφάλειας της Ρωσίας.
Οι πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει σημειώσει ότι εφόσον οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απειλούν τη Ρωσία με πυραύλους που φτάνουν στη Μόσχα σε 5 λεπτά, τότε και η Ρωσία νομιμοποιείται να αντιδράσει. Η Μόσχα έχει ήδη ανακοινώσει ότι ενισχύει τον στρατό της με υπερηχητικούς πυραύλους και γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναπτύσσει ένα τέτοιο όπλο. Οι πύραυλοι αυτοί θα μπορούν να φτάσουν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στην Ουάσινγκτον μέσα σε λίγα λεπτά εφόσον «χρειαστεί».
Η δεύτερή αντίδραση της Μόσχας είναι η πιθανότητα να εγκατασταθούν στη Λευκορωσία πυρηνικά όπλα, εάν η πίεση από το ΝΑΤΟ επεκταθεί ανατολικότερα. Κατά τη Μόσχα, η «εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία» είναι προπαγάνδα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό, οι κινήσεις αυτές της Ρωσίας μπορεί να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Το ΝΑΤΟ έχει ανακοινώσει ότι δεν σχεδιάζει να μετακινήσει πυρηνικά όπλα σε άλλες χώρες. Το θέμα θα συζητηθεί στη συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη.
Ο Πούτιν ζήτησε «εγγυήσεις ασφαλείας»
Μιλώντας στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων ο Βλαντίμιρ Πόυτιν, ενώπιον πρεσβευτών 20 χωρών, μεταξύ των οποίων και χωρών του ΝΑΤΟ, όπως της Σλοβακίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, ο Πούτιν επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει πριν από μερικές μέρες, σύμφωνα με την οποία είναι αναγκαίο η Δύση να δώσει στην Ρωσία κάποιες «εγγυήσεις ασφαλείας», υπενθυμίζοντας ότι μερικές χώρες «δημιουργούν ένταση κοντά στα ρωσικά σύνορα».
«Στον διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους θα επιμείνουμε στην επεξεργασία συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα αποκλείουν τις οποιεσδήποτε περαιτέρω προωθήσεις του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και την εγκατάσταση οπλικών συστημάτων που μας απειλούν σε άμεση εγγύτητα από το έδαφος της Ρωσίας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος προτείνοντας την έναρξη συνομιλιών επί του συγκεκριμένου θέματος.
Ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε το ΝΑΤΟ επειδή αθέτησε τις προφορικές συμφωνίες που είχε δώσει ότι δεν θα διευρυνθεί προς ανατολάς, λέγοντας ότι η Ρωσία θα χρειαστεί εγγυήσεις. «Θα επισημάνω ιδιαίτερα, ότι χρειαζόμαστε συγκεκριμένα εγγυήσεις βάσει δικαίου, νομικές εγγυήσεις, επειδή οι δυτικοί εταίροι δεν τήρησαν τις ανάλογες προφορικές δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει. Ιδιαίτερα, όλοι γνωρίζουν για αυτές τις προφορικές διαβεβαιώσεις που είχαν δώσει, ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί προς ανατολάς, αλλά έκαναν το εντελώς αντίθετο. Στην ουσία οι νόμιμες ρωσικές ανησυχίες στον τομέα της ασφάλειας αγνοήθηκαν και τώρα συνεχίζουν να τις αγνοούν περαιτέρω».
Τι δηλώνουν οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ
Ο Πούτιν έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο θέμα αυτό, ισχυριζόμενος ότι τέτοιου είδους προφορικές εγγυήσεις οι δυτικοί ηγέτες είχαν δώσει στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ αρνούνται ότι είχαν δοθεί τέτοιου είδους εγγυήσεις. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, η Μόσχα δεν έχει το δικαίωμα να προβάλει βέτο για την ένταξη άλλων χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του έχει αναλάβει σειρά δεσμεύσεων, μεταξύ των οποίων της μη εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στα εδάφη των νέων χωρών -μελών της συμμαχίας.
Το Κρεμλίνο χαιρετίζει την αναγνώριση της Κριμαίας ως «ρωσικό έδαφος» από τον πρόεδρο Λουκασένκο, παρά τις αντιδράσεις του Κιέβου
Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο επισημαίνει ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάντρ Λουκασένκο, θα επισκεφθούν μαζί την Κριμαία, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος χαρακτήρισε «σημαντική» τη δήλωση αναγνώρισης της χερσονήσου ως «ρωσικό έδαφος» από τον Λουκασένκο. «Είναι προφανές ότι τώρα στην Κριμαία δεν είναι η καλύτερη στιγμή για τέτοια ταξίδια», λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, είπε ο Πεσκόφ και συμπλήρωσε ότι «δεν έχω αμφιβολίες ότι την κατάλληλη στιγμή οι δύο πρόεδροι θα συμφωνήσουν και θα επισκεφθούν την Κριμαία», αν και προς το παρόν δεν εξετάζεται κάποια συγκεκριμένη πόλη στη χερσόνησο, αλλά ένα ταξίδι εν γένει.
«Φυσικά, μια πολύ σημαντική δήλωση έγινε από τον πρόεδρο Λουκασένκο ότι, κατά την αντίληψη της λευκορωσικής πλευράς, η Κριμαία είναι de facto και de jure ρωσική», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, αναφερόμενος στη σχετική αναφορά του Λευκορώσου προέδρου σε εκτενή συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, όπου υποστήριξε ότι «όλοι κατανοούσαν ότι η Κριμαία είναι de facto ρωσική και μετά το δημοψήφισμα του 2014 έγινε και de jure» και πρόσθεσε ότι δεν έχει ουδεμία διαφωνία για το θέμα με τον Β.Πούτιν, από τον οποίο μάλιστα έχει ζητήσει τρεις φορές να τον «ξεναγήσει» στη χερσόνησο και έχουν ήδη από κοινού συμφωνήσει ότι θα πραγματοποιήσουν εν ευθέτω χρόνω αυτό το ταξίδι.
Αντιδρώντας στις δηλώσεις Λουκασένκο ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα δήλωσε ότι η χώρα του θα αξιολογήσει τις ενέργειές του (Λουκασένκο) και όχι τα λόγια και «εάν η Λευκορωσία αναγνωρίσει όντως την παράνομη κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία, αυτό θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στις σχέσεις Ουκρανίας-Λευκορωσίας, θα προχωρήσουμε σε γενικευμένη αντίδραση», σύμφωνα με το πρακτορείο Ukrinform.
Προχωρώντας ένα ακόμη βήμα προς τη ρήξη με την Ουκρανία, ο Λευκορώσος πρόεδρος δήλωσε ότι «θα υποστηρίξει τη Μόσχα σε περίπτωση επίθεσης από πλευράς Ουκρανίας» και ότι θα είναι «σε στενότατη σχέση με τη Ρωσία οικονομικά, νομικά και πολιτικά», ισχυριζόμενος ότι ποτέ δεν θα στηρίξει τους «εθνικιστές, που κατέλαβαν την εξουσία στο Κίεβο», αλλά και ότι θα κάνει το παν «ώστε η Ουκρανία να γίνει δική μας, γιατί είναι δική μας η Ουκρανία, ο λαός εκεί είναι δικός μας», χωρίς να διευκρινίσει σε ποιους ακριβώς αναφέρεται και τι ακριβώς εννοεί όταν χρησιμοποιεί κτητικές αντωνυμίες και δηλώνει ότι «δεν πρόκειται για συναισθήματα, αλλά για την εδραία πεποίθησή μου».
Η Λευκορωσία δεν χρειάζεται να υιοθετήσει κάποιους ειδικούς νόμους για την αναγνώριση της Κριμαίας «ως ρωσικής», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας εμφανώς ικανοποιημένος τις δηλώσεις του προέδρου της Λευκορωσίας.
Η ανακήρυξη της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους βάσει του δημοψηφίσματος του Μαρτίου του 2014 και του 96,77% των ψηφοφόρων, που τάχθηκαν, κατά τη ρωσική διοίκηση, υπέρ αυτής της προοπτικής, δεν αναγνωρίζεται από την πλειονότητα των χωρών και όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ενώ καταγγέλλεται ως ρωσική επίθεση από το Κίεβο, που θεωρεί τη χερσόνησο της Κριμαίας προσωρινά κατεχόμενο έδαφος της Ουκρανίας.
Μήνυμα αισιοδοξίας από Φάμελλο, μετά τη νίκη του στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ - «Δεν χρειάζεται δεύτερος γύρος», δηλώνει ο Πολάκης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr