Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Διμερή τα προβλήματα Ελλάδας και Τουρκίας – Ναι σε προσφυγή στη Χάγη – Υπέρ λύσης δύο κρατών στο Κυπριακό
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Υπέρ της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάλογο τάσσεται ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη γειτονική χώρα Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Μιλώντας στην εφημερίδα «τα Νέα», προτάσσει τις διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών και όχι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου, δηλώνοντας ότι «χωρίς να διακυβεύονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όλα τα υφιστάμενα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν μέσω μιας διαδικασίςα διαλόγου που βασίζεται σε ισότιμες σχέσεις».
Όπως τονίζει: «Ο μόνος τρόπος για να επιλυθούν τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι το να βρίσκονται σε διάλογο μεταξύ τους και να αναζητούν ειρηνικές λύσεις μέσω διαπραγματεύσεων. Υπάρχουν δύο πλευρές του ζητήματος: Η Τουρκία και η Ελλάδα. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, τα προβλήματα αυτά που είναι διμερή, θεωρούνται προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ. Αυτό είναι λάθος. Μια τέτοια προσέγγιση αποτρέπει επίσης τα δύο μέρη από το να βρίσκονται σε ισότιμη σχέση για την επίλυση των προβλημάτων. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να επιλυθεί μέσω συζήτησης. Φυσικά υπάρχουν και θα υπάρχουν διαφορές απόψεων. Τα μέρη θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσουν διάλογο για να επιλύσουν αυτές τις διαφορές. Μπορεί να μην είναι δυνατή η επίλυση όλων των προβλημάτων μέσω διμερών διαπραγματεύσεων. Τότε θα πρέπει να λάβουν κοινή απόφαση για να παραπέμψουν τα ανοιχτά ζητήματα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης».
Ο πρόεδρος του CHP υποστηρίζει την επιστροφή της Τουρκίας στη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, και τον ευρωπαϊκός της προσανατολισμό, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των S-400 και τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ μιας λύσης δύο κρατών στην Κύπρο.
«Για τη βιώσιμη λύση του Κυπριακού είναι απαραίτητο να προστατευτούν τα κεκτημένα της ΤΔΒΚ και των Τουρκοκύπριων και να τεθεί ένας τελικός στόχος στη βάση της αμοιβαίας ισότητας των δύο κοινοτήτων. Αυτό που είναι σημαντικότερο από το ένα νησί – δύο χωριστά κράτη, ή τα μοντέλα συνομοσπονδίας είναι να εμπεδωθεί η κατανόηση της απόλυτης ισότητας. Το γεγονός ότι η Ελληνική πλευρά κουνάει σαν ξίφος πάνω από την ΤΔΒΚ και τους Τουρκοκύπριους τα κέρδη της σε διεθνές επίπεδο, περιλαμβανομένηςκ ια της πλήρους ένταξης της στην ΕΕ, σαν να είναι μοναδικός εκπρόσωπος του νησιού, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που δυσκολεύει τη λύση. Αναγνωρίζουμε πλήρως τη νόμιμη ταυτότητα της ΤΔΒΚ. Τη βλέπουμε ως ανεξάρτητο κράτος που έχει αποδείξει τον εαυτό του. Ως εκ τούτου υποστηρίζουμε ότι η νομική οντότητα της ΤΔΒΚ θα πρέπει να αναγνωριστεί σε όλα τα φόρουμ που ιδρύθηκαν ή θα συσταθούν για τη λύση του προβλήματος. Και τελικά το μέλλον της ΤΔΒΚ και της Κύπρου θα πρέπει να διαμορφωθεί από την κοινή και ισότιμη βούληση όλων των Κυπρίων», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr