Αφγανιστάν: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι τελευταίες πτήσεις σωτηρίας
Υπαρκτός ο κίνδυνος για νέο χτύπημα του ISIS - Πιθανά νέα αντίποινα από τις ΗΠΑ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Την ώρα που που η μία μετά την άλλη οι χώρες που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης Αφγανών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ ανακοινώνουν τον τερματισμό των πτήσεων οι ΗΠΑ προσπαθούν να διασώσουν όσους περισσότερους μπορούν από το Αφγανιστάν πριν την 31η Αυγούστου.
Κίνδυνος για νέες επιθέσεις
Η απομάκρυνση Αφγανών από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν γίνεται στη σκιά της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης και των πληροφοριών για ενδεχόμενο νέο πολύνεκρο χτύπημα. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ προχώρησαν σε ένα πρώτο πλήγμα σε βάρος του Ισλαμικού Κράτους που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Open στις ΗΠΑ, Μιχάλης Ιγνατίου υπάρχει μία πρώτη ικανοποίηση των Aμερικανών μετά από αυτή την επίθεση. Ωστόσο, διευκρίνισε πως δεν ήταν η αναμενόμενη επίθεση και υπάρχει η αίσθηση πως επίκειται πιο ισχυρή αντίδραση. Αναλυτές εξέφρασαν την πεποίθηση πως θα υπάρξει συνέχεια καθώς επικρατεί οργή στις ΗΠΑ για τους νεκρούς πεζοναύτες και τα αθώα θύματα.
Σημείωσε ακόμα πως ήταν προσωπική εντολή του Τζο Μπάιντεν το χτύπημα αφού νωρίτερα το Πεντάγωνο παρουσίασε όλες τις δυνατές επιλογές. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ταλιμπάν έχουν συλλάβει μέλη του Ισλαμικού Κράτους με εμπλοκή στην επίθεση αλλά δεν είναι γνωστό αν θα παραδοθούν στις ΗΠΑ. Ο ανταποκριτής του Open πρόσθεσε πως υπάρχουν πληροφορίες για επιθέσεις που δόθηκαν από Ταλιμπάν και έθεσαν σε εγρήγορση τις ΗΠΑ.
Θα γίνει το Αφγανιστάν καταφύγιο τρομοκρατών;
Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουραζίκ, μίλησε στο OPEN για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Καμπούλ εκφράζοντας ανησυχία ότι το Αφγανιστάν κινδυνεύει να μετατραπεί σε «καταφύγιο τρομοκρατών». Απευθύνει δε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να δεχτεί τους Αφγανούς πρόσφυγες που κατάφεραν να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν.
Έφυγε η τελευταία βρετανική πτήση
Η τελευταία βρετανική πτήση απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν αναχώρησε από την Καμπούλ τερματίζοντας έτσι μια επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας μεταφέρθηκαν αεροπορικώς εκτός της χώρας σχεδόν 15.000 Αφγανοί και βρετανοί πολίτες κατά τις δύο εβδομάδες αφότου κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα οι Ταλιμπάν.
Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται τώρα να αποχωρήσουν και μαζί τους θα πάρουν έναν μικρό αριθμό αφγανών με τις εναπομείνασες πτήσεις αυτό το σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
Μιλώντας στο Sky News το ίδιο πρόσωπο διευκρίνισε ότι καμία βρετανική πτήση με πολίτες δεν θα αναχωρήσει πλέον από την Καμπούλ παρά μόνο με μέλη του βρετανικού στρατού και με λιγοστούς Αφγανούς. Το δίκτυο μετέδωσε ότι η τελευταία βρετανική πτήση μόνο για πολίτες έφυγε από την Καμπούλ στη διάρκεια της νύχτας.
«Ηρθε η ώρα να ολοκληρωθεί αυτή η φάση της επιχείρησης. Αλλά δεν έχουμε ξεχάσει τους ανθρώπους που πρέπει να φύγουν και θα κάνουμε τα πάντα για να τους βοηθήσουμε», δήλωσε ο Λόρι Μπρίστοου, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν από το βασικό αεροδρόμιο της Καμπούλ. Κάποιοι βρετανοί στρατιώτες έχουν ήδη αποχωρήσει και ένα βρετανικό στρατιωτικό μεταγωγικό με μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας προσγειώθηκε σήμερα σε μια αεροπορική βάση της νότιας Αγγλίας.
Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε χθες ότι η Βρετανία εισέρχεται στις τελευταίες ώρες της επιχείρησης απομάκρυνσης και ότι θα εξετάζει τα χαρτιά για την επιβίβαση μόνο όσων βρίσκονται ήδη μέσα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι ανάμεσα σε 800 με 1.100 Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τη Βρετανία και δικαιούνταν να φύγουν από τη χώρα δεν θα τα καταφέρουν. Ο στρατηγός Νικ Κάρτερ, ο επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, είπε σήμερα στο BBC ότι το σύνολο αυτών θα ανέλθει σε «πολλές εκατοντάδες».
Ο Κάρτερ διευκρίνισε ότι πολλοί Αφγανοί που δεν κατάφεραν να φύγουν έκριναν ότι είναι πολύ επικίνδυνο να ταξιδέψουν μέχρι το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Μιλώντας στο Sky News, είπε ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της πιθανόν να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν στο μέλλον για να αντιμετωπίσουν τις απειλές από το Ισλαμικό Κράτος, που ευθύνεται για την επίθεση αυτοκτονίας την Πέμπτη έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πολλές δεκάδες ανθρώπους.
«Αν οι Ταλιμπάν μπορέσουν να επιδείξουν ότι μπορούν να συμπεριφερθούν με έναν τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφερόταν μια κανονική κυβέρνηση, σε σχέση με την τρομοκρατική απειλή, πιθανόν να ανακαλύψουμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε από κοινού. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε. Σίγουρα κάποιες από τις ιστορίες που μαθαίνουμε για τον τρόπο με τον οποίο οι Ταλιμπάν μεταχειρίζονται τους εχθρούς τους δείχνουν ότι θα ήταν αρκετά δύσκολο για εμάς να συνεργαστούμε μαζί τους επί του παρόντος», είπε ο Κάρτερ.
Το Σάββατο ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συζήτησε για την κατάσταση στο Αφγανιστάν με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ομάδα των Επτά (G7) θα πρέπει να υιοθετήσει μια κοινή προσέγγιση για την μελλοντική σχέση της με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.
ΝΑΤΟ: «Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε»
Το προσωπικό που συμμετείχε στις προσπάθειες απομάκρυνσης από την Καμπούλ όσο περισσότερων ανθρώπων ήταν δυνατόν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, έκανε ό,τι μπορούσε κάτω από υπερβολικά δύσκολες συνθήκες, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν Στέφανο Ποντεκόρβο.
«Έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας...γιατί με ό,τι είχαμε κάναμε ό,τι μπορούσαμε δεδομένων των συνθηκών», δήλωσε ο ιταλός διπλωμάτης στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Ρώμη.
Ο Ποντεκόρβο, ο οποίος έφυγε την Παρασκευή από το Αφγανιστάν, με την αναχώρηση της τελευταίας ιταλικής πτήσης, είπε ότι όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση απομάκρυνσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ πέρασαν την διαχωριστική γραμμή μεταξύ εφικτού και ανέφικτου για να μεταφέρουν όλους όσους μπορούσαν εκτός της χώρας. «Έχουμε αφήσει κάποιους εκεί, τους οποίους δεν εγκαταλείψαμε αλλά εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους φέρουμε πίσω στην πατρίδα», τόνισε στους δημοσιογράφους. Ιταλικά στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν μεταφέρει πάνω από 4.800 Αφγανούς εκτός χώρας μέχρι χθες, ανάμεσά τους και περισσότερα από 1.400 παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Λουΐτζι Ντι Μάιο εξήρε τους Iταλούς διπλωμάτες και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους για τη συνεισφορά τους στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πολιτών. «Έχουμε απομακρύνει περισσότερους Αφγανούς σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ», σημείωσε.
«Ποια είναι η Μαλάλα» είπαν οι Ταλιμπάν και την πυροβόλησαν στο κεφάλι
Βάσεις 2021: Τα κυριότερα χαρακτηριστικά – Η πορεία των Ιατρικών και των Νομικών σχολών
Εμβόλιο – Ιαπωνία: Δύο θάνατοι μετά από εμβολιασμό με Moderna
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr