Αφγανιστάν: Σκηνές χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Ματαιώθηκαν πτήσεις
Στους Ταλιμπάν ο έλεγχος του εναέριου χώρου – Χιλιάδες Αφγανοί και ξένοι υπήκοοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Όσο η επέλαση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν συνεχίζεται, στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ εν μέσω σκηνών χάους, ματαιώθηκαν οι εμπορικές πτήσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αερολιμενική αρχή σε μήνυμά της προς τα μέσα ενημέρωσης. Χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. «Δεν θα γίνουν εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι για να αποφευχθούν οι λεηλασίες. Σας παρακαλούμε να μην σπεύδετε στο αεροδρόμιο», ήταν η επίσημη ανακοίνωση του αεροδρομίου ενώ, η αφγανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ACAA) ανακοίνωσε πως ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Καμπούλ ανατέθηκε στους στρατιωτικούς και συνέστησε στα αεροσκάφη που πρόκειται να διέλθουν από τον αφγανικό εναέριο χώρο να αλλάξουν δρομολόγιο. Η Turkish Airlines ανακοίνωσε πως ξεκινάει τη Δευτέρα, 16 Αυγούστου, πτήσεις απομάκρυνσης ανθρώπων από την Καμπούλ και ματαίωσε όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις της προς και από το Αφγανιστάν.
Βρετανία: Δεν θα επιστρέψουμε
Οι Ταλιμπάν ελέγχουν το Αφγανιστάν και οι βρετανικές και νατοϊκές δυνάμεις δεν θα επιστρέψουν για να πολεμήσουν τους αντάρτες, δήλωσε σήμερα ο Bρετανός υπουργός Άμυνας. «Αναγνωρίζω πως οι Ταλιμπάν ελέγχουν τη χώρα», δήλωσε στο Sky News ο Μπεν Ουάλας. «Δεν χρειάζεται να είσαι πολιτικός επιστήμονας για να δεις ότι αυτό συμβαίνει». Ερωτηθείς αν η Βρετανία και το ΝΑΤΟ θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν, ο Ουάλας δήλωσε: «Αυτό δεν υπάρχει στα χαρτιά». Ο Βρετανός υπουργός δήλωσε πως το στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου της Καμπούλ είναι ασφαλές και πως η Βρετανία κάνει ό,τι μπορεί για να απομακρύνει Bρετανούς πολίτες και Αφγανούς που έχουν δεσμούς με τη Βρετανία. «Ο στόχος μας είναι περίπου 1.200 ως 1.500 έξοδοι την ημέρα με τα αεροπλάνα μας και θα διατηρήσουμε αυτή τη ροή», δήλωσε. Η Βρετανία έχει μεταφέρει την πρεσβεία της, από την πόλη, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ερωτηθείς πώς αισθάνεται βλέποντας τη σημαία των Ταλιμπάν να κυματίζει στο πρώην κτίριο της βρετανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, ο Ουάλας δήλωσε, «συμβολικά, κανένας μας δεν το ήθελε αυτό», και συμπλήρωσε πως δεν είναι ακόμη η ώρα για να αποφασίσει η Βρετανία αν θα αναγνωρίσει ή όχι τους Ταλιμπάν ως την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.
Και η Φινλανδία κλείνει την πρεσβεία της στη χώρα
Η Φινλανδία ανακοίνωσε τη Δευτέρα, 16 Αυγούστου, πως θα κλείσει άμεσα και μέχρι νεωτέρας την πρεσβεία της στην Καμπούλ, λόγω της κατάστασης της ασφάλειας. «Το διπλωματικό προσωπικό απομακρύνεται από τη χώρα», ανέφερε σε δήλωση το υπουργείο Εξωτερικών.
Απομακρύνονται και οι Γάλλοι πολίτες
Δεκάδες Γάλλοι πολίτες πρόκειται να επαναπατρισθούν αεροπορικώς από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί μιλωντας στο ραδιοσταθμό France Info.
ΕΕ: Να διευκολυνθεί η ασφαλής αποχώρηση των ξένων υπηκόων και Αφγανών που το επιθυμούν
Η διεθνής κοινότητα καλεί για τον σεβασμό και τη διευκόλυνση της ασφαλούς και ομαλής αποχώρησης ξένων υπηκόων και Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν, αναφέρει κοινή δήλωση της διεθνούς κοινότητας την οποία δημοσίευεσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Ειδικότερα επισημαίνει:
«Δεδομένης της επιδεινούμενης κατάστασης της ασφάλειας, υποστηρίζουμε, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε και καλούμε όλα τα μέρη να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή και ομαλή αποχώρηση ξένων υπηκόων και Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα. Όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και αρχής σε ολόκληρο το Αφγανιστάν φέρουν ευθύνη - και οφείλουν να λογοδοτήσουν - για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας και για την άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης. Πρέπει να επιτραπεί σε Αφγανούς και ξένοι πολίτες που επιθυμούν, να φύγουν. Οι δρόμοι, τα αεροδρόμια και τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και να διατηρηθεί η ηρεμία. Ο αφγανικός λαός αξίζει να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Εμείς στη διεθνή κοινότητα είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε».
Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης σημειώνεται ότι «το κείμενο της κοινής δήλωσης για το Αφγανιστάν κυκλοφόρησε αρχικά από τους εξής: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Μπαχάμες, Βέλγιο, Μπουρκίνα Φάσο, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ακτή Ελεφαντοστού, Κροατία, Τσεχία, Δανία , Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Εσθονία, Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, Ομοσπονδιακές Πολιτείες της Μικρονησίας, Φίτζι, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Γκάνα, Ελλάδα, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Αϊτή, Ονδούρα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Κοσσυφοπέδιο, Λετονία, Λιβερία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νήσοι Μάρσαλ, Μαυριτανία, Μαυροβούνιο, Ναούρου, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νίγηρας, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Παλάου, Παναμάς, Παραγουάη, Πολωνία , Πορτογαλία, Κατάρ, Δημοκρατία της Κορέας, Κυπριακή Δημοκρατία, Ρουμανία, Σιέρα Λεόνε, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουρινάμ, Σουηδία, Τόγκο, Τόνγκα, Ουγκάντα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία και Υεμένη».
Πυροβολισμοί στο αεροδρόμιο
Νωρίτερα, Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ πυροβόλησαν στον αέρα στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν για να απωθήσουν εκατοντάδες πολίτες που έτρεχαν πάνω στο ταρμάκ του διαδρόμου αποπροσγειώσεων.
«Το πλήθος ήταν εκτός ελέγχου», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας πως οι Αμερικανοί Πεζοναύτες στους οποίους έχει ανατεθεί η φρούρηση του αεροδρομίου «πυροβόλησαν μόνο για να αποτρέψουν το χάος», καθώς ορισμένοι από τους Αφγανούς πολίτες προσπάθησαν να μπουν σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη.
Χιλιάδες Αφγανοί στο αεροδρόμιο
Χιλιάδες Αφγανοί έχουν συρρεύσει στο αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να φύγουν από τη χώρα, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν κατέλαβαν χθες Κυριακή το μεγαλύτερο μέρος της Καμπούλ. Σχεδόν 6.000 αμερικανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φρουρούν το αεροδρόμιο μέσω του οποίου απομακρύνονται από το Αφγανιστάν μέλη διπλωματικών αντιπροσωπειών και πολίτες διαφόρων χωρών, καθώς και αφγανοί εργαζόμενοι σε ξένες πρεσβείες.
Την πληροφορία ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ μετέδωσε νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα.
«Έχω τρομοκρατηθεί. Πυροβόλησαν στον αέρα. Είδα ένα νεαρό κορίτσι να συνθλίβεται και να πεθαίνει» καθώς ποδοπατήθηκε από το πλήθος, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας αυτός.
Ταλιμπάν: Η κατάσταση είναι ειρηνική
Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν τη Δευτέρα 16 Αυγούστου πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκρούσεις στη χώρα, μια ημέρα αφού κατέλαβαν την πρωτεύουσα Καμπούλ και κατέρρευσε η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση.
«Η κατάσταση είναι ειρηνική, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας», δήλωσε ένα από τα ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν, τα οποία ωστόσο αρνήθηκαν να κατονομαστούν.
Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως ο πόλεμος τελείωσε στο Αφγανιστάν αφού κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, ενώ οι δυτικές χώρες προσπαθούν σήμερα να απομακρύνουν τους πολίτες τους και χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο, καθώς εκατοντάδες απελπισμένοι Αφγανοί προσπαθούν να βρουν τρόπο να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι διέφυγε χθες, Κυριακή, από τη χώρα καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες εισήλθαν στην πρωτεύουσα χωρίς ουσιαστικά να συναντήσουν αντίσταση. Δήλωσε πως θέλει να αποφύγει την αιματοχυσία.
«Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα για τον αφγανικό λαό και τους μουτζαχεντίν. Είδαν τις προσπάθειές τους και τις θυσίες τους επί 20 χρόνια να καρποφορούν», δήλωσε στο Al Jazeera TV ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν Μοχάμαντ Ναΐμ.
«Δόξα τω Θεώ, ο πόλεμος τελείωσε στη χώρα».
Οι Ταλιμπάν χρειάστηκαν μόλις λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα για να πάρουν τον έλεγχο της χώρας, με μια αστραπιαία και σαρωτική επίθεση η οποία τερματίστηκε στην Καμπούλ, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις, που επί χρόνια εκπαιδεύονταν και εξοπλίζονταν από τις ΗΠΑ και άλλους με κόστος δισεκατομμύρια δολάρια, διαλύθηκαν.
Το Al Jazeera μετέδωσε εικόνες στις οποίες διοικητές Ταλιμπάν εικονίζονται μαζί με δεκάδες ένοπλους μαχητές μέσα στο προεδρικό μέγαρο.
Ο Ναΐμ δήλωσε πως η μορφή του νέου καθεστώτος στο Αφγανιστάν θα αποσαφηνιστεί σύντομα, ενώ πρόσθεσε πως οι Ταλιμπάν δεν θέλουν να ζήσουν σε απομόνωση και απηύθυνε έκκληση για ειρηνικές διεθνείς σχέσεις.
Ένας ηγέτης των Ταλιμπάν, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο Ρόιτερς πως οι αντάρτες ανασυντάσσονται σε διάφορες επαρχίες και θα περιμένουν μέχρι οι ξένες δυνάμεις να έχουν αποχωρήσει πριν δημιουργήσουν μια νέα δομή διακυβέρνησης.
Ο ηγέτης αυτός είπε πως οι μαχητές Ταλιμπάν «διατάχθηκαν να επιτρέψουν στους Αφγανούς να επαναλάβουν τις καθημερινές δραστηριότητες και να μην κάνουν οτιδήποτε θα μπορούσε να τρομάξει τους αμάχους.
Ωστόσο, οι δρόμοι στο κέντρο της Καμπούλ ήταν μάλλον έρημοι το πρωί της Δευτέρας 16 Αυγούστου.
Φωτιά στον Δήμο Λαυρεωτικής - Κοντά σε σπίτια στην Κερατέα
Φωτιά στα Βίλια: Καίει δασική έκταση με πυκνή βλάστηση
ΠΟΕΔΗΝ - Γιαννάκος: Δεν θα καταθέσουν πιστοποιητικά εμβολιασμού οι υγειονομικοί
Ροζίτα Σώκου: Στο νοσοκομείο με διπλό εγκεφαλικό η δημοσιογράφος
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr