Τουρκία - Ερντογάν: Από το ένα αυτί μπαίνει, από το άλλο βγαίνει η κριτική
Ο Τούρκος πρόεδρος σε μία προσπάθεια να ανακτήσει τη δημοφιλία του μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη γειτονική χώρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Εφ’ όλης της εσωτερικής ύλης συνέντευξη έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα κανάλια CNN Turk και Kanal D, σε μία προσπάθεια να απαντήσει σε όλες τις επικρίσεις που του ασκούνται εσχάτως μετά τις φονικές πυρκαγιές στη νότια Τουρκία.
Του χρόνου θα αγοράσουμε πυροσβεστικά αεροπλάνα
Παρά την παντελή έλλειψη κατασβεστικών εναέριων μέσων και την κατακραυγή των πολιτών, ο Τούρκος πρόεδρος επαίνεσε τον τρόπο της καταπολέμησης των πυρκαγιών από τον κρατικό μηχανισμό, ενώ υποσχέθηκε να αγοράσει πυροσβεστικά αεροσκάφη του χρόνου. «Του χρόνου, ίσως αγοράσουμε τα δικά μας αεροσκάφη. Θα κάνουμε την πυροσβεστική και το στόλο μας πολύ ισχυρούς», είπε, ενώ ανέφερε ότι με βάση την τουρκική γεωγραφική δομή τα ελικόπτερα είναι πολύ πιο σημαντικά από ό,τι τα αεροπλάνα για την πυρόσβεση. «Αυξήθηκαν από 18 το 2002 σε 39 το 2021, αλλά ο αριθμός αυτός πλησίασε τα 60 τώρα», υποστήριξε. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «συκοφαντίες» και «μαύρη προπαγάνδα» όσον αφορά την κριτική για τα κατασβεστικά αεροσκάφη. «Πιστεύουμε ότι έχει πετύχει όλη η ομάδα. Συνολικά 18 αεροσκάφη έριχναν νερό, 66 ελικόπτερα, 9 drones κι ένα μη επανδρωμένο ελικόπτερο. Έχουμε αυξήσει τον αριθμό των χερσαίων και εναέριων οχημάτων μας με την ανανέωσή τους τα τελευταία χρόνια. Αυξήσαμε τον αριθμό των οχημάτων μας κατά 70% σε 1078», συνέχισε.
Ο Τούρκος πρόεδρος αποποιήθηκε την ευθύνη για την ανυπαρξία κατασβεστικών αεροσκαφών, λέγοντας ότι η Υπηρεσία Εναέριας Προστασίας δεν είναι κρατικός θεσμός κι ότι υπεύθυνη είναι η ίδια για τη μη συντήρηση των αεροσκαφών, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνη και στην αξιωματική αντιπολίτευση CHP που κυβερνούσε πριν από 20 χρόνια. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι διοικήσεις της Υπηρεσίας Εναέριας Προστασίας δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα και άφησαν τα αεροπλάνα να σαπίσουν. «Η νοοτροπία του CHP βρίσκεται πίσω από αυτό», δήλωσε. «Φυσικά, εστιάσαμε σε όλες τις πιθανότητες για την αιτία των πυρκαγιών. Διεξήχθησαν έρευνες της αστυνομίας. Διεξήχθη έρευνα για δολιοφθορά. Υπάρχουν άτομα που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση PKK μεταξύ των κρατουμένων. Τα αποτελέσματα, στα οποία καταλήξαμε, θα τα ανακοινώσουμε στους πολίτες μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος αναφορικά με τις ευθύνες πίσω από την καταστροφή, ενώ υποσχέθηκε μέσα σε ένα χρόνο εργατικές κατοικίες στις πυρόπληκτες περιοχές για να στεγάσουν τους πυρόπληκτους. Ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι από τις χώρες στον κόσμο που ανταποκρίνονται όσο γίνεται πιο άμεσα στις πυρκαγιές. «Τα δάση μας που κάηκαν θα αναγεννηθούν από τις στάχτες τους», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει δάση αρκετά. «Ενώ η Τουρκία ήταν η 46η στον κόσμο το 2015 μεταξύ των χωρών με δάση, ανέβηκε στην 27η το 2020», υποστήριξε, υπενθυμίζοντας ακόμη και την αναδάσωση που έκανε ως δήμαρχος στην Κωνσταντινούπολη.
Δεν βλέπω θετικά τα σόσιαλ μίντια
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει βάλει στο στόχαστρο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά το Twitter λόγω της έντονης κριτικής που δέχεται τα τελευταία χρόνια και προαναγγέλλει περιορισμούς από το Σεπτέμβρη. «Δεν βλέπω καθόλου θετικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πιστεύω ότι με το άνοιγμα του κοινοβουλίου, θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Παραπλανούν τη λογική της κοινής γνώμης. Δυστυχώς, οι πολίτες μας κατευθύνονται από ψευδείς ειδήσεις, αντί να κατευθύνονται με βάση την ειλικρίνεια κα την αλήθεια. Το ΕΣΡ θα ασχοληθεί με το Twitter. Λένε ότι ‘έχουμε γραφείο στην Τουρκία’, αλλά λένε ψέματα», υποστήριξε, ενώ καταφέρθηκε σφόδρα και κατά της τουρκικής ενημερωτικής πλατφόρμας «Εκσί Σοζλούκ» (σ.σ. Ξινό Λεξικό στα ελληνικά). «Αυτή η πλατφόρμα έχει γίνει εστία fake news, ρατσισμού και εκκλήσεων για τρομοκρατία. Λειτουργεί σαν ανιχνευτής ψεύδους. Το όνομά της είναι Eksi Sozluk και είναι αρκετά ‘ξινή’».
Από το ένα αυτί μπαίνει, από το άλλο βγαίνει η κριτική
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε μάλιστα σκληρά κάποιους Τούρκους καλλιτέχνες που τον επικρίνουν για το προεδρικό σύστημα. «Από το ένα αυτί μπαίνει, από το άλλο βγαίνει», είπε χαρακτηριστικά. «Το επάγγελμά τους είναι η τέχνη. Όποια και αν είναι αυτή, τους σεβόμαστε ανάλογα με το ποσοστό επιτυχίας τους. Όταν όμως έχει να κάνει με πρόωρες εκλογές ή για το προεδρικό σύστημα δεν είναι σωστό (να ανακατεύονται), αυτή είναι δική μας δουλειά. Δώσαμε τη ζωή μας σε αυτή την υπόθεση. Δεν καταλαβαίνετε εσείς από αυτές τις δουλειές. Αν είσαι πιανίστας, παίξε πιάνο. Μην χώνεις τη μύτη σου σε αυτά τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Πράσινο φως» για συνάντηση με Ταλιμπάν
Ο Ερντογάν έδωσε παράλληλα το πράσινο φως για συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, λέγοντας ότι ήδη αυτή τη στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν. «Ακόμη και εγώ μπορεί να είμαι σε θέση να αποδεχτώ αυτόν που θα γίνει ο ηγέτης τους», δήλωσε. «Εάν οι Ταλιμπάν δεν τεθούν υπό έλεγχο σε ανώτατο επίπεδο, δεν θα είναι δυνατόν να επιτύχουμε ειρήνη στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε.
Η Τουρκία δεν είναι πανδοχείο διερχομένων
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί άλλους πρόσφυγες στην Τουρκία και προανήγγειλε δραστικά μέτρα, αυξάνοντας το ύψος των τειχών στα σύνορα κατά μήκος των ανατολικών και νότιων συνόρων της με το Ιράν και το Ιράκ για να περιορίσει κάθε παράνομη διέλευση. «Για να αποτρέψουμε την είσοδο αυτών της παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας, τα σύνορά μας δεν ήταν αρκετά μακριά, αλλά τώρα χτίζονται τείχη. Η διαδικασία με τους Ταλιμπάν είναι πολύ δύσκολη. Είχα μια συνομιλία με το Κατάρ απόψε για το πώς μπορούμε να σταματήσουμε τους Ταλιμπάν, πώς μπορούμε να κάνουμε βήματα προς την ειρήνη. Δεν μπορούμε να τα τακτοποιούμε όλα με πόλεμο. Δεν μπορούν να αγνοήσουν το Αφγανιστάν. Μια χώρα με πληθυσμό 35 εκατομμύρια, δεν μπορεί να πεταχτεί στην άκρη. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν είναι πανδοχείο διερχομένων. Τα μετράμε όλα αυτά και κάνουμε τα ανάλογα βήματα».
Ο υπ. Άμυνας λέει στους στρατιωτικούς να σιωπήσουν
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έδωσε εντολή στους απόστρατους στρατιωτικούς να «σιωπήσουν», προειδοποιώντας τους να μην επικρίνουν την κυβερνητική πολιτική σε εθνικά θέματα και να είναι προσεκτικοί όταν κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
Φωτιές – Συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη: Ο πρωθυπουργός απαντά στα ερωτήματα
Καιρός: Καταρρακτώδεις βροχές, κεραυνοί και χαλάζι σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr