Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα επιδίδεται σε αυτό-εξευτελιστική συμπεριφορά
Τι λέει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το επεισόδιο με τη Γαλατάσαραϊ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γενί Μπιρλίκ» με τίτλο «Η κοντόφθαλμη οπτική της ΕΕ», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρει ότι το επεισόδιο με τη Γαλατάσαραϊ έγινε σκόπιμα και ότι η Ελλάδα με την πολιτική που ακολουθεί γενικότερα αυτό-εξευτελίζεται.
Ερώτηση: Η Ευρώπη φαίνεται ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την Τουρκία, αλλά επίσης δεν είναι πρόθυμη να την αφήσει να εισέλθει στην ΕΕ. Πώς βλέπετε να αλλάζει η σχέση μας προχωρώντας μπροστά;
Τσαβούσογλου: Η Τουρκία είναι πρώτα και κύρια μία ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό είναι ένα ιστορικό, γεωγραφικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό γεγονός. Είναι ένα γεγονός το οποίο είναι ανεξάρτητο από τη διαδικασία ένταξής μας στην ΕΕ. Επιθυμούμε την ένταξη στην ΕΕ προκειμένου να μπορούμε να παρέχουμε τα καλύτερα πρότυπα για τους δικούς μας πολίτες. Ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει ή όχι η ΕΕ, συνεχίζουμε να βαδίζουμε σε αυτόν τον δρόμο με αποφασιστικότητα. Αυτό που έχω δει κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι μία έλλειψη ειλικρίνειας και οράματος. Εάν η απέναντι πλευρά ήταν ειλικρινής και είχε όραμα, η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θα ολοκληρωνόταν εγκαίρως, και αυτό θα ωφελούσε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και τους λαούς της.
Οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ είναι εξίσου σημαντικές για την ασφάλεια, την ευημερία και τη σταθερότητα αυτής της τεράστιας περιοχής, όπως και για αμφότερα τα εμπλεκόμενα μέρη. Στο επίκεντρο των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ είναι οι ενταξιακές μας διαπραγματεύσεις, ή για να το θέσουμε διαφορετικά, ο στόχος μας για ένταξη στην ΕΕ. Από αυτή την άποψη, η Τουρκία δεν είναι μόνο ένας σημαντικός περιφερειακός και στρατηγικός εταίρος για την ΕΕ, αλλά και μια υποψήφια χώρα της ΕΕ που θα προβεί σε μία πολύτιμη συμβολή προς την ΕΕ, εάν η υποψηφιότητά της καταλήξει σε ένταξη. Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα την οποία μπορεί κάποιος εύκολα να ‘εγκαταλείψει’. Μια υγιής Ευρώπη και ένας υγιής ευρωπαϊκός οργανισμός δεν θα είναι εφικτά χωρίς την Τουρκία. Εντούτοις, αυτό είναι κάτι που η ΕΕ πρέπει να αναγνωρίσει
Ερώτηση: Όπως το αντιλαμβάνομαι, η ΕΕ έχει προβεί σε κάποια λάθος βήματα με την πάροδο του χρόνου ...
Τσαβούσογλου: Η ΕΕ εμπόδισε τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ να προχωρήσουν βάσει των σωστών μέσων και μεθόδων, προβαίνοντας σε ‘λανθασμένα βήματα’ που ήταν άδικα και αντίθετα προς τα συμφέροντά της, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Τα λανθασμένα βήματα της ΕΕ περιλαμβάνουν την έγκριση της πρότασης ένταξης της «’Ε/Κ’ Διοίκησης της Νότιας Κύπρου», ακόμη και μετά την απόρριψη του σχεδίου λύσης του ΟΗΕ το 2004, καθώς και την άσκηση του δικαιώματος αρνησικυρίας για τα κεφάλαια 23 και 24. Οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ έχουν φτάσει σε ένα αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια λόγω της «Ελληνικής Κύπρου» που ασκεί τις ‘εξουσίες αρνησικυρίας’ που έχει εντός της ΕΕ ως ‘όπλο’ και ‘καταχράται’ την αλληλεγγύη λόγω της ιδιότητας ως κράτους-μέλους, καθώς και της Ελλάδας η οποία ‘κρύβεται πίσω’ από την ΕΕ προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις διμερείς της διαφορές στην πλατφόρμα της ΕΕ.
Ερώτηση: Εθελοτυφλούν απέναντι στις προσπάθειες της Τουρκίας;
Τσαβούσογλου: Πρόσφατα καταβάλαμε μια συγκεκριμένη προσπάθεια προκειμένου να δείξουμε για άλλη μία φορά τη βούλησή μας για βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ, βάσει της προσπάθειάς μας για πλήρη ένταξη και για μια θετική ατζέντα. Αγωνιστήκαμε για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και το άνοιγμα των δίαυλων του διαλόγου. Σε αυτό το σημείο, ακόμη και η ΕΕ αναγνωρίζει ότι η σχετική ηρεμία, που έχει αποκατασταθεί στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο, οφείλεται στις ενέργειες της χώρας μας.
Επιπλέον, τα συμπεράσματα που εκδόθηκαν για την Τουρκία κατά την πρόσφατη σύνοδο της 24ης Ιουνίου, δεν ‘έκαναν πολλά’ όσον αφορά την ανταπόκριση στις προσδοκίες μας και την περιγραφή του είδους των βημάτων που απαιτούνται. Το ότι η ΕΕ ανέβαλε να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για τη δημιουργία μίας θετικής ατζέντας είναι μια ‘τακτική κωλυσιεργίας’ και καταδεικνύει μία έλλειψη δέσμευσης. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε ούτε μια αναφορά στο καθεστώς υποψηφιότητάς μας σε αυτά τα συμπεράσματα είναι εμβληματικό του διπλού προτύπου που χρησιμοποιείται εναντίον της Τουρκίας από την ΕΕ.
Ερώτηση: Και αναφορικά με την Τελωνειακή Ένωση...
Τσαβούσογλου: Η κοντόφθαλμη οπτική της ΕΕ ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν να μπορεί απλώς να ληφθεί μία απόφαση για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, η οποία έχει επίσης αποκτήσει σημασία όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη, ιδίως μετά την παγκόσμια πανδημία. Η άρνηση της Ευρώπης να συνεργαστεί με την Τουρκία σε ζητήματα όπως είναι η ‘Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία’, ο εκσυγχρονισμός του εμπορίου, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και η δημόσια υγεία θα κάνουν τη χώρα μας να ‘μείνει πίσω’ σε σχέση με τους κανόνες και τα πρότυπα της ΕΕ σε αυτούς τους τομείς. Και αυτό θα υπονομεύσει τα συμφέροντα της ΕΕ. Εντούτοις, η ΕΕ θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις σχέσεις μας εγκαθιδρύοντας διάλογο και στενή συνεργασία με την Τουρκία σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Ερώτηση: Σύροι πρόσφυγες...
Τσαβούσογλου: Ενώ η απόφαση για συνέχιση της παροχής οικονομικής βοήθειας για πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας υπό προσωρινή προστασία μπορεί να θεωρηθεί θετική, είναι επίσης αλήθεια ότι η οικονομική συνεισφορά από μόνη της δεν μπορεί να ανακουφίσει το βάρος που επιβάλλεται στη χώρα μας από τη μετανάστευση. Εύλογα αναμένουμε μία αποτελεσματική συνεργασία για τον δίκαιο καταμερισμό των βαρών και της μετανάστευσης. Η δημιουργία οποιασδήποτε ουσιαστικής συνεργασίας για τη μετανάστευση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα απαιτήσει την ενίσχυση όλων των άλλων πτυχών της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016, ήτοι, την ενίσχυση της προσπάθειας ένταξής μας, την επανεκκίνηση υψηλού επιπέδου διαλόγου, τη διασφάλιση προόδου στην απελευθέρωση των θεωρήσεων, την έναρξη εργασιών για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και την έναρξη συνεργασίας για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με συγκεκριμένο τρόπο. Μια θετική αλλαγή στις σχέσεις μας θα είναι δυνατή μόνο εάν η ΕΕ υιοθετήσει μια μακροπρόθεσμη, στρατηγική και με όραμα προσέγγιση προς την Τουρκία και λάβει συγκεκριμένα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ερώτηση: Τί έχετε να πείτε για τον τρόπο που η Ελλάδα αντιμετώπισε πρόσφατα τη Γαλατάσαραϊ;
Τσαβούσογλου: Όλοι οι παίκτες και ολόκληρη η ομάδα ήταν εμβολιασμένοι. Λάβαμε μια κοινή απόφαση για την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού ο ένας του άλλου και τα έγκυρα τεστ διεξήχθησαν εγκαίρως. Και όταν προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο, μιλήσαμε με τον επικεφαλής της ομάδας Ali Bey, τον Fatih Hoca και τον αρχηγό της ομάδας Arda. Μας είπαν ότι πρότειναν πρώτα να γίνουν ένα-δύο έλεγχοι, αλλά στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη και είπαν ότι όλοι έπρεπε να ελεγχθούν. Ανάγκασαν εκείνους που είχαν επιβιβαστεί στο λεωφορείο να αποβιβαστούν. Εάν η υγεία είναι το ζήτημα εδώ, αυτό που θα έκανε κάποιος είναι να δει τα τεστ. Όλοι αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα των τεστ της Τουρκίας. Όλοι γνωρίζουν ότι πολλές χώρες έχουν συμφωνήσει να τα αναγνωρίσουν. Ενημερώνετε εκ των προτέρων την άλλη πλευρά επί των κανόνων και μπορείτε να λάβετε τα ανάλογα μέτρα. Αυτό που έγινε εδώ ήταν ‘σκόπιμο’.
Ερώτηση: Με την Ελλάδα φαίνεται να συμβαίνει το ένα μετά το άλλο, αλλά είμαστε πάντα μετριοπαθείς στο πώς απαντάμε.. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα;
Τσαβούσογλου: Φυσικά, εμείς ως Τουρκία θα θέλαμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας με ένα γειτονικό κράτος σε ένα ορισμένο επίπεδο. Εμείς επίσης δεν καταφύγαμε ποτέ στα είδη αυτό-εξευτελιστικής συμπεριφοράς που έχει επιδείξει η Ελλάδα σε πολλές περιπτώσεις, αλλά υπάρχει μια βασική αρχή που είναι γνωστή ως αμοιβαιότητα στις διεθνείς σχέσεις και γνωρίζουμε πολύ καλά πώς να δώσουμε μια ισότιμη απάντηση όταν το απαιτεί η περίσταση. Επιπλέον, μέσω των πολλών βημάτων στα οποία έχουμε προβεί όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε καταστήσει σαφές, τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ότι δεν θα κάτσουμε να δούμε τα δικαιώματά μας να υφαρπάζονται και ότι θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ‘Τ/Κ’ μέχρι τέλους. Ωστόσο, αμφότερες οι πλευρές θα επωφεληθούν από τις καλές σχέσεις. Έχουμε προβεί πρόσφατα σε βήματα για αυτό το σκοπό, αλλά ελπίζω ότι δεν θα δούμε να επαναλαμβάνεται μία τέτοια ‘ασεβής συμπεριφορά’.
Τόλης Βοσκόπουλος: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 χρονών
Μετάλλαξη Δέλτα: Έκτακτη ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ - Ανησυχία για τη διασπορά στη χώρα
Φολέγανδρος: Γρονθοκόπησε τη Γαρυφαλλιά πριν την πετάξει από τα βράχια
Πελώνη: Προειδοποίηση για νέα μίνι lockdown στα πρότυπα της Μυκόνου
Εμβολιασμός παιδιών 12 έως 15 ετών: Τι είπε ο Μητσοτάκης
Καιρός: Η ψυχρή Λίμνη φέρνει καταιγίδες – Πού θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr