Τουρκία: Πρωτάρα ψηφοφόρος ετών... 165
Σημεία και τέρατα καταγγέλλει η αντιπολίτευση εν όψει των επερχόµενων δηµοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η Αϊσέ Εκιτζί γεννήθηκε το 1854. Εάν ζούσε σήµερα θα ήταν... 165 ετών. Κι όµως, σύµφωνα µε τους εκλογικούς καταλόγους της Τουρκίας, η... 165χρονη Αϊσέ Εκιτζί όχι µόνο ζει αλλά και ετοιµάζεται να ψηφίσει... για πρώτη φορά στις επερχόµενες δηµοτικές εκλογές του Μαρτίου.
Η υπεραιωνόβια Τουρκάλα είναι µόνο µία από τους περίπου 6.400 επίσης υπεραιωνόβιους Τούρκους που αναµένεται να «ψηφίσουν» στις επερχόµενες εκλογές της 31ης Μαρτίου στη γείτονα, όπως καταγγέλλει το αντιπολιτευόµενο Ρεπουµπλικανικό Λαϊκό Κόµµα (CHP) και σηµειώνει σε δηµοσίευµά της η εφηµερίδα «Cumhuriyet». Πέρα από την 165χρονη Αϊσέ Εκιτζί, στους εκλογικούς καταλόγους φιγουράρουν επίσης και ένας 149χρονος, χωρίς επίθετο, ονόµατι Ζουλφού, στη Σανλιούρφα, αλλά και µια 148χρονη ονόµατι Αϊσέ στο Αϊδίνιο.
Οι αντιπολιτευόµενοι κεµαλιστές (CHP) καταγγέλλουν σειρά παρατυπιών, υποστηρίζοντας ότι το κυβερνών ισλαµοσυντηρητικό Κόµµα ∆ικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν έχει παραποιήσει τους εκλογικούς καταλόγους, προχωρώντας στις εγγραφές χιλιάδων νέων ψηφοφόρων µαϊµού (fake voters... όπως λέµε fake news), µε ψεύτικα προσωπικά στοιχεία και... ανύπαρκτες διευθύνσεις κατοικίας (διευθύνσεις που αντιστοιχούν ακόµη και σε οικοδοµές, εγκαταλελειµµένα κτίρια ή ακόµη και ακατοίκητες περιοχές), σε µια προσπάθεια προφανώς να παραποιήσει προς όφελός του τα εκλογικά αποτελέσµατα.
Σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες, µάλιστα, πάντα σύµφωνα µε τις καταγγελίες του CHP, οι εγγεγραµµένοι ψηφοφόροι εµφανίζονται να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί µέσα σε διάστηµα µόλις λίγων µηνών, µε την τουρκική αντιπολίτευση να θέτει ερωτήµατα ως προς τη νοµιµότητα και την αξιοπιστία της διαδικασίας.
Το αντιπολιτευόµενο Καλό Κόµµα (İYİ Parti) της Μεράλ Ακσενέρ επίσης καταγγέλλει παρατυπίες στους εκλογικούς καταλόγους σε συνολικά 15 τουρκικές επαρχίες, όπως σηµειώνεται σε δηµοσίευµα της τουρκικής έκδοσης του Deutsche Welle. Καταγγέλλεται, για παράδειγµα, ότι στην επαρχία Μπιτλίς στα νοτιοανατολικά εµφανίζονται συνολικά 80 άνθρωποι από 45 διαφορετικές οικογένειες να έχουν εγγραφεί µε διεύθυνση... το ίδιο σπίτι. Ενα σπίτι µόλις 90 τετραγωνικών µέτρων.
Στο ίδιο µοτίβο και το φιλοκουρδικό ∆ηµοκρατικό Κόµµα των Λαών (HDP) κάνει λόγο για νοθευµένους εκλογικούς καταλόγους στα νοτιοανατολικά της χώρας, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν συνολικά χιλιάδες εγγεγραµµένοι «ψηφοφόροι» που εµφανίζονται να έχουν τις ίδιες, µετρηµένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, διευθύνσεις στις επαρχίες Μπινγκιόλ, Σιρνάκ κ.α.
Επί της ουσίας, ωστόσο, το µεγαλύτερο πρόβληµα για το καθεστώς Ερντογάν δεν είναι οι καταγγελίες για νοθεία. Ο Ερντογάν έχει συνηθίσει, άλλωστε, τα συνολικά 17 συναπτά έτη που βρίσκεται στην εξουσία να πορεύεται, σε πείσµα όσων αντιδηµοκρατικών του προσάπτονται, διατηρώντας τα ηνία της χώρας.
Το µεγαλύτερο πρόβληµα για το ισλαµοσυντηρητικό κατεστηµένο είναι στην παρούσα φάση η κακή κατάσταση της οικονοµίας: ο πληθωρισµός που καλπάζει κοντά στο 20%, η λίρα που έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας και οι τιµές των αγαθών που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, πλήττοντας την τσέπη των µεσαίων και χαµηλών εισοδηµάτων, από τα οποία ο Ερντογάν αντλεί και το µεγαλύτερο µέρος των ψηφοφόρων του.
Σύµφωνα µε δηµοσκόπηση της εταιρείας Istanbul Ekonomi Arastιrma, το 56% όσων ψήφισαν AKP στις πρόωρες εκλογές του περασµένου Ιουνίου σήµερα θεωρεί ότι η τουρκική οικονοµία βρίσκεται σε «κακή» ή «πολύ κακή» κατάσταση, µε το αντίστοιχο ποσοστό να εκτοξεύεται στο 84% µεταξύ των ψηφοφόρων του εθνικιστικού MHP, το οποίο πορεύεται πια µαζί µε τον Ερντογάν σε κοινό εκλογικό µέτωπο.
Η άνθηση της τουρκικής οικονοµίας τη «χρυσή» περίοδο των ετών 2002-2007 ήταν εκείνη που επί της ουσίας κατάφερε να παγιώσει τον Ερντογάν στην εξουσία της γείτονος. Υπό αυτήν την έννοια η οικονοµία θα µπορούσε να αποτελέσει και την «αχίλλειο πτέρνα» του ισλαµοσυντηρητικού καθεστώτος, µε τον Ερντογάν ωστόσο να διασώζεται από το γεγονός ότι προσώρας δεν υπάρχει πολιτικός αντίπαλος ικανός να τον κοντράρει µε αξιώσεις σήµερα στην Τουρκία.
Ακόµη και υπό αυτές τις συνθήκες, ωστόσο, το AKP δεν έχει το περιθώριο να απολέσει τη δηµαρχία, ειδικά σε µεγάλες πόλεις όπως είναι η Αγκυρα και η Κωνσταντινούπολη. Γι’ αυτό και ο Ερντογάν αντεπιτίθεται µε παροχές: ελαφρύνσεις χρεών, δάνεια µε προνοµιακά επιτόκια, επιδοτήσεις στους λογαριασµούς ηλεκτρικού ρεύµατος κ.ά.
Οι επικείµενες δηµοτικές εκλογές είναι, άλλωστε, και οι τελευταίες που πρόκειται να διεξαχθούν στην Τουρκία στον δρόµο προς το επετειακό 2023, και υπό αυτήν την έννοια είναι κρίσιµες, έστω συµβολικά.
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει νέο πρόεδρο: Ανοιχτές οι κάλπες - Όλες οι εξελίξεις στο ethnos.gr
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr