«The Terminal» made in Taiwan: Κινέζοι ζουν για 100 ημέρες στο αεροδρόμιο
Κοιμούνται στον 4ο όροφο του αεροδρομίου της Ταϊβάν και τρέφονται με γεύματα σε κουτιά από τις αεροπορικές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο Liu Xinglian, κινεζικής καταγωγής και αντιφρονών στο καθεστώς της Κίνας, πέρασε τα 64α γενέθλιά του εγκλωβισμένος στο αεροδρόμιο της Ταϊβάν. Ο Xinglian και ο Yan Kefen, 44, είναι οι δύο πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι για περισσότερο από 100 ημέρες εκεί, ζητώντας τη χορήγηση ασύλου.
Η ιστορία τους έχει αντιστοιχίες με εκείνη της έφηβης Rahaf Mohammed al-Qunun, Σαουδαραβικής καταγωγής, η οποία έλαβε άσυλο από τον Καναδά, αφού πρώτα εξέθεσε στα social media τις Αρχές της Ταϊβάν που ήθελαν να την επιστρέψουν με τη βία στην οικογένειά της, από την οποία και προσπαθούσε να διαφύγει. Η διαφορά με τους Κινέζους πρόσφυγες είναι ότι η δική τους περίπτωση δεν έλαβε την ίδια δημοσιότητα με της Rahaf Mohammed al-Qunun.
Οι Xinglian και Kefen έχουν αιτηθεί ασύλου στον Καναδά και κοινοποιούν σχετικές αναρτήσεις στα social media από το αεροδρόμιο, υπογραμμίζοντας τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται. «Μέσα στο αεροδρόμιο δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα και δεν υπάρχει φυσικό φως του ήλιου», ανέφερε στο AFP ο Xinglian από τον 4ο όροφο του αεροδρομίου, όπου οι δύο πρόσφυγες έχουν περάσει το περισσότερο διάστημα των τελευταίων τριών μηνών. Τρέφονται, δε, με γεύματα σε κουτί που τους παρέχουν αεροπορικές εταιρείες.
Οι δύο άντρες είναι «όμηροι» του ιδιότυπου καθεστώτος της Ταϊβάν. Το αυτοδιοικούμενο νησί δεν είναι αναγνωρισμένο από τα περισσότερα κράτη διεθνώς και δεν έχει εκπροσώπηση στα Ηνωμένα Έθνη, πράγμα που σημαίνει ότι η υπηρεσία για τους πρόσφυγες των Η.Ε. δεν έχει δικαιοδοσία εκεί. Και, ενώ κοινωνία της Ταϊβάν είναι δημιούργημα ανθρώπων που έφυγαν από την Κίνα στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ωστόσο δεν έχουν νόμους προστασίας των προσφύγων.
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι κυβερνήσεις της Ταϊβάν δέχονται όλο και περισσότερους πρόσφυγες από την Κίνα. Η κυβέρνηση της προέδρου Tsai Ing-wen, η οποία είναι σκεπτική απέναντι στην πολιτική του Πεκίνου αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν έχει κάνει έως τώρα κινήσεις για να απελάσει τους Xinglian και Kefen. Έτσι, οι δυο τους είναι εγκλωβισμένοι: δεν μπορούν να εισέλθουν στη χώρα αλλά ούτε και να αφήσουν την περιοχή διέλευσης του αεροδρομίου.
Από το 2014 που ο στρατός ανέλαβε την εξουσία, Ταϊλάνδη και Κίνα έχουν έρθει πιο κοντά, καθώς η Ταϊβάν επέδειξε πρόθεση να επιστρέψει με τη βία Κινέζους αντιφρονούντες. Έκτοτε, εκατοντάδες ακτιβιστές έχουν απελαθεί πίσω στην Κίνα τα τελευταία πέντε χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο βιβλιοπώλης Gui Minha, Σουηδός υπήκοος κινεζικής καταγωγής, ο οποίος εξαφανίστηκε από το τουριστικό θέρετρο της πόλης Pattaya και έπειτα «βρέθηκε» στο κρατικό κινεζικό κανάλι, να κάνει «δήλωση μετανοίας».
Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι Xinglian και Kefen είναι να περιμένουν. «Δεν ξέρω πόσο ακόμη μπορώ να μείνω σε αυτό το αεροδρόμιο. Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι θα φύγω πριν από την κινεζική πρωτοχρονιά. Αν δεν μπορέσω, δεν μπόρεσα. Δεν υπάρχει κάτι που να μπορώ να κάνω», δηλώνει ο Kefen.
Τα 3 μέτρα που ανακοίνωσε ο Άδωνις για περιοριστούν οι ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ– Τι είπε μετά τη σύσκεψη
«Αμυδρά είχε σφυγμούς»: Τι είπε ο γιατρός που έδωσε τις πρώτες βοήθειες στο Μίμη Δομάζο
Πετρούπολη: Κοπέλα πήγε έντρομη στο Τμήμα μετά από επίθεση επιδειξία - Η απάντηση της ΕΛΑΣ για τις καταγγελίες της
Πραγματοποιήθηκε η τελευταία επιθυμία της Καίτης Γκρέυ - Το αντίο με τα δύο εμβληματικά της τραγούδια
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr