Συμφωνία Τουρκίας – Παλαιστίνης για την εκπαίδευση μονάδων ασφαλείας
Τι μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μια νέα σελίδα μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης ανοίγεται σήμερα με τη δημοσίευση και επικύρωση της συμφωνίας Ασφάλειας και Συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών στην εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως με την υπογραφή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η οποία είχε υπογραφεί από το 2018, αλλά επικυρώθηκε και τίθεται σε ισχύ από σήμερα, οι παλαιστινιακές μονάδες επιβολής του νόμου θα μπορούν να λάβουν εκπαίδευση στην Αστυνομική Ακαδημία και στην Ακαδημία Στρατοχωροφυλακής και Ακτοφυλακής στην Τουρκία, ενισχύοντας έτσι τις δυνατότητες των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας έναντι του Ισραήλ.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Τουρκία θα είναι σε θέση να παράσχει υποστήριξη, όπως οχήματα, εκπαίδευση και υλικοτεχνική βοήθεια για την αύξηση των δυνατοτήτων των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφάλειας και της ακτοφυλακής.
Λιβυκό μοντέλο στην Παλαιστίνη
Ο τουρκικός τύπος, ο οποίος προβάλλει πρωτοσέλιδα σήμερα το θέμα, «βλέπει» τη συμφωνία αυτή ως ένα πρώτο βήμα για την υπογραφή και μνημονίου καθορισμού ΑΟΖ με την Παλαιστίνη, παρόμοιου με εκείνο που υπεγράφη με τη Λιβύη.
«Αυτή η συμφωνία θα είναι η αρχή. Θα θέσει τα θεμέλια για μία συμφωνία επίσης καθορισμού ζωνών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας, καθώς επίσης και για άλλες συμφωνίες με το Παλαιστινιακό κράτος», υποστηρίζει ο Τούρκος αναλυτής Μεχμέτ Εσίν, πρόεδρος του ινστιτούτου Hüdra Par.
«Θα κατανοήσουμε τη σημασία της τις επόμενες ημέρες», αναφέρει ο πρόεδρος της διακοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας μεταξύ Τουρκίας-Παλαιστίνης και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Χασάν Τουράν.
Ο αρχιτέκτονας του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, ναύαρχος εν αποστρατεία, Τζιχάτ Γιαϊτζί, δηλώνει ενθουσιασμένος ότι η συμφωνία που τέθηκε σε ισχύ είναι ιστορική.
«Με τη συμφωνία αυτή, η Τουρκία εκφράζει την υποστήριξή της στην Παλαιστίνη και ανοίγει μια νέα σελίδα. Η συνεργασία και οι ασκήσεις που προβλέπονται να πραγματοποιηθούν σε επίπεδο ακτοφυλακής θέτουν επίσης τα θεμέλια για μία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης σχετικά με την οριοθέτηση ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Με άλλα λόγια, αυτή η συμφωνία ήταν το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του λιβυκού μοντέλου στην Παλαιστίνη. Ένας σημαντικός λίθος τέθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε είναι ότι οι Παλαιστίνιοι αδελφοί μας θέλουν συμφωνία με την Τουρκία. Θα είναι προς το συμφέρον όλων, εάν υπογραφεί αυτή η συμφωνία. Το Ισραήλ θα κερδίσει 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η Αίγυπτος θα κερδίσει 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής», υποστήριξε ο Τζιχάτ Γιαϊτζί.
Όπως αναφέρεται, στην πράξη η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει τον παλαιστινιακό λαό ενάντια στο καθεστώς κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) σε όλους τους τομείς και ειδικά στον στρατιωτικό τομέα.
Η συμφωνία προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της λαθρο-μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Η συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τρομοκρατικές οργανώσεις, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών των δύο χωρών.
Συμφωνία με Χαμάς ή Φατάχ;
Αυτή η συμφωνία μεταξύ Παλαιστίνης και Τουρκίας σημαίνει πολλά για την παλαιστινιακή πλευρά, ωστόσο Τούρκοι εμπειρογνώμονες βλέπουν και πολλά προσκόμματα.
«Αν και η συμφωνία ασφάλειας μεταξύ Τουρκίας και Κράτους της Παλαιστίνης είναι σημαντική, έχει στην πράξη κάποιες δυσκολίες. Το κράτος της Παλαιστίνης διοικείται από μια διττή διοίκηση. Η πρώτη είναι η διοίκηση του Μαχμούντ Αμπάς, η οποία εκπροσωπεί τη Φατάχ και εδρεύει στη Ραμάλα. Η δεύτερη είναι η διοίκηση της Χαμάς, η οποία ήρθε στην εξουσία μέσω εκλογών το 2006. Αν και η Χαμάς κέρδισε τις εκλογές, ο Μαχμούντ Αμπάς και ο δυτικός κόσμος δεν αναγνώρισαν το αποτέλεσμα. Προκειμένου να τιμωρήσει αυτή τη βούληση του παλαιστινιακού λαού, εφάρμοσε κάθε είδους εμπάργκο εναντίον της Χαμάς και αυτό το εμπάργκο συνεχίζεται. Η κυβέρνηση του Μαχμούντ Αμπάς όχι μόνο δεν δέχτηκε τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά άρχισε να εφαρμόζει κατοχικές σιωνιστικές πολιτικές κατά της Χαμάς. Αυτή η βοήθεια και η στρατιωτική εκπαίδευση δεν πρέπει να παραχωρηθεί μόνο στην κυβέρνηση του Μαχμούντ Αμπάς, αλλά και στην κυβέρνηση της Γάζας, η οποία προστατεύει και υπερασπίζεται τον παλαιστινιακό λαό και τη γη ενάντια στο καθεστώς κατοχής», αναφέρει ο Μεχμέτ Εσίν, Τούρκος αναλυτής μιλώντας στον τουρκικό τύπο.
Κυβέρνηση: Οι τρεις δύσκολες «εξισώσεις» που ζητούν λύση
Συνεδριάζει η επιτροπή για νέα χαλάρωση μέτρων - Τι θα γίνει με την μουσική σε γάμους και μαγαζιά
Κόλαση στη Σερβία: Φωτιά σε εργοστάσιο πυρομαχικών - Εκρήξεις όλη τη νύχτα
Ιωάννινα: Βρέφος 45 ημερών νοσηλεύεται με κορονοϊό
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr