Στον Ινδικό Ωκεανό τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου που ανησύχησε τον πλανήτη
Τα απομεινάρια του πυραύλου Μεγάλη Πορεία έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Παγκόσμιος συναγερμός είχε σημάνει λόγω του κινεζικού πυραύλου που έπεφτε ανεξέλεγκτα στη Γη ύστερα από το ταξίδι του στο διάστημα. Τα απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας έπεσαν σήμερα στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πυραύλου καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, όπως μετέδωσαν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Οι συντεταγμένες που δόθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλέσθηκαν το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής, τοποθετούν το σημείο πρόσκρουσης στον ωκεανό, δυτικά του αρχιπελάγους των Μαλδίβων.
Διαβάστε ακόμη: Κινέζικος πύραυλος πέφτει ανεξέλεγκτα στη Γη: Νέα Notam ΥΠΑ για επιφυλακή στην Ελλάδα
Τα συντρίμμια από τον πύραυλο «Μεγάλη Πορεία 5Β» είχαν κάνει μερικούς να κοιτάζουν με ανησυχία προς τον ουρανό μετά την εκτόξευσή του, στις 29 Απριλίου, από το νησί Χαϊνάν της Κίνας, όμως το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα συντρίμμια κάηκαν στην ατμόσφαιρα.
Κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως τμήματα του πυραύλου εισήλθαν και πάλι στην ατμόσφαιρα στις 10:24 π.μ. ώρα Πεκίνου (05:24 ώρα Ελλάδας) και έπεσαν σε μια τοποθεσία με τις συντεταγμένες γεωγραφικό μήκος 72,47 μοίρες ανατολικά και γεωγραφικό πλάτος 2,65 μοίρες βόρεια.
Ο πύραυλος Μεγάλη Πορεία που εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν η δεύτερη ανάπτυξη της παραλλαγής 5Β μετά την παρθενική πτήση της τον Μάιο 2020. Πέρυσι, κομμάτια του πρώτου πυραύλου Μεγάλη Πορεία 5Β είχαν πέσει στην Ακτή του Ελεφαντοστού, προκαλώντας ζημιές σε μερικά κτίρια. Δεν είχαν αναφερθεί τραυματισμοί.
Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Γης είναι καλυμμένο με νερό, οι πιθανότητες να έπεφτε ο πύραυλος σε κατοικημένη περιοχή στην ξηρά ήταν χαμηλές και οι πιθανότητες να προκαλούνταν τραυματισμοί ακόμη μικρότερη, σύμφωνα με ειδικούς.
Όμως η αβεβαιότητα για την πορεία που θα ακολουθούσε ο πύραυλος κατά την πτώση του και το γεγονός ότι η Κίνα δεν διατύπωσε ισχυρότερες διαβεβαιώσεις πριν από την επιστροφή του πυραύλου στην ατμόσφαιρα είχαν τροφοδοτήσει τις ανησυχίες.
Στη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου, ο αστροφυσικός του Χάρβαρντ Τζόναθαν Μακντάουελ είπε στο Reuters πως η ζώνη που μπορεί να έπεφταν τα συντρίμμια εκτεινόταν από τη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη ή το Πεκίνο προς βορρά και τη νότια Χιλή και το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας προς νότο.
Από τον Ιούλιο 1979 που μεγάλα τμήματα του διαστημικού σταθμού Skylab της NASA έπεσαν στην Αυστραλία, οι περισσότερες χώρες επιδιώκουν να αποφεύγουν τέτοιες ανεξέλεγκτες επιστροφές στην ατμόσφαιρα μέσω του σχεδιασμού των διαστημικών σκαφών τους, δήλωσε ο Μακντάουελ.
«Το γεγονός ότι οι Κινέζοι σχεδιαστές του πυραύλου δεν αντιμετώπισαν το ζήτημα αυτό, τους κάνει να μοιάζουν τεμπέληδες», πρόσθεσε ο Μακντάουελ, μέλος του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν.
Η Global Times, η κινεζική ταμπλόιντ που εκδίδεται από την επίσημη Λαϊκή Ημερησία, απέρριψε ως «δυτικές υπερβολές» τις ανησυχίες ότι ο πύραυλος είναι εκτός ελέγχου και θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr