Αυγή νέας θητείας για τον Μαδούρο εν μέσω «πυρών»
Ο 56χρονος πρόεδρος ανανέωσε τη θητεία του ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας, πολλοί ωστόσο αμφισβητούν το εάν εκείνος θα μπορέσει να «βγάλει» νέα εξαετία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Αμφιλεγόμενος όσο λίγοι, ο 56χρονος Νίκολας Μαδούρο «γιόρτασε» χθες την επίσημη έναρξη της νέας εξαετούς θητείας του στην προεδρία της Βενεζουέλας, αψηφώντας κυρώσεις, προβλήματα και επικρίσεις, με την ορκωμοσία του ωστόσο στην προεδρία της χώρας να μην πραγματοποιείται ενώπιον της εθνοσυνέλευσης όπως ορίζει η παράδοση αλλά ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου όπως πλέον επιβάλλουν οι συνθήκες.
Έπειτα από έξι χρόνια στην εξουσία, ο διάδοχος του Ούγκο Τσάβες βρίσκεται να κυβερνά μια χώρα βαθιά διχασμένη, υπό το βάρος δυσβάσταχτων οικονομικών προβλημάτων, διπλωματικά απομονωμένος ο ίδιος από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας.
Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Αργεντινή κ.α. δεν αναγνωρίζουν ως έγκυρο το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν πρόωρα τον περασμένο Μάιο στη Βενεζουέλα, αμφισβητώντας έτσι και την ίδια τη νομιμότητα της παραμονής του Μαδούρο στην εξουσία της λατινοαμερικανικής χώρας.
Η νέα κυβέρνηση της Βραζιλίας μάλιστα, υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαϊρ Μπολσονάρου, είναι σαφές ότι θα καλωσόριζε μια ενδεχόμενη ανατροπή του Μαδούρο από την προεδρία, όπως άλλωστε και οι Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ.
«Η θηλιά σφίγγει γύρω από τον Νίκολας Μαδούρο», προειδοποίησε μέσω Twitter ο Εντουάρντο Μπολσονάρου, υιός του Βραζιλιάνου προέδρου και βουλευτής ο ίδιος, την ώρα που ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας (και οπαδός του Τραμπ) Ερνέστο Αραούχο δήλωνε αποφασισμένος «να αντιμετωπίσει την απειλή καθεστώτων όπως είναι εκείνα της Βενεζουέλας και της Κούβας που εξάγουν εγκληματικότητα και αστάθεια».
Από την άλλη βέβαια, χώρες όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Βολιβία, η Κούβα, αλλά και το Μεξικό (μετά την εκλογή του αριστερού Λόπες Ομπραδόρ στην προεδρία) κ.α. συνεχίζουν να στηρίζουν το καθεστώς Μαδούρο, το οποίο η Ουάσιγκτον έχει μάλιστα στοχοποιήσει με σειρά κυρώσεων. Ενδεικτικό της στήριξης και το γεγονός ότι οι πρόεδροι της Κούβας, Μιγκέλ Ντίαζ Κανέλ, αλλά και της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, έδωσαν χθες το «παρών» στο Καράκας για την ορκωμοσία του Μαδούρο, πράγμα που έκανε και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι.
Για τον 56χρονο πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας ωστόσο, τα μεγαλύτερα προβλήματα πλέον δεν προέρχονται τόσο από το εξωτερικό αλλά κυρίως από το εσωτερικό και είναι οικονομικά. Ο υπερπληθωρισμός και οι σοβαρές ελλείψεις σε βασικά αγαθά (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) έχουν ήδη οδηγήσει στη μετανάστευση περίπου 2,3 εκατομμύρια Βενεζουελάνους, ποσοστό πολύ μεγάλο εάν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για μια χώρα με πληθυσμό 31 εκατ., ενώ πολλοί από εκείνους που έχουν μείνει πίσω επιβιώνουν πλέον με μηνιαίους μισθούς μικρότερους των μόλις 5 δολαρίων. Κι όλα αυτά, σε μια χώρα ενεργειακά πλούσια όπως είναι η Βενεζουέλα, με τα μεγαλύτερα γνωστά αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως, που άλλοτε παρήγαγε 3,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα.
Για τους επικριτές του, ο Μαδούρο είναι ένας αυταρχικός ηγέτης που κυβερνά ως δικτάτορας και έχει καταστρέψει την οικονομία ευνοώντας φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης. Ο ίδιος ο 56χρονος, ωστόσο, από την πλευρά του αρνείται τις κατηγορίες και βγαίνει στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι για όλα τα προβλήματα ευθύνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες του Τραμπ που κάνουν οικονομικό πόλεμο στη Βενεζουέλα. Η πικρή αλήθεια είναι, βέβαια, ότι πολλά από τα προβλήματα της Βενεζουέλας είχαν αρχίσει να διαφαίνονται ήδη πριν από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών το Νοέμβριο του 2016.
Πίσω στο παρόν, τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν αλλά και εντείνονται, δημιουργώντας σοβαρές αμφιβολίες ως προς το πολιτικό μέλλον του Μαδούρο που πολλοί θεωρούν ότι δεν καταφέρει να ολοκληρώσει μια νέα εξαετία στην προεδρία. Ο ίδιος, πάντως, επιμένει. «Όλα θα βελτιωθούν», διακήρυξε πρόσφατα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το 2019 «χρονιά φρέσκων ξεκινημάτων».
Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Η δημοσκοπική πτώση, οι προκλήσεις του επόμενου προέδρου, το «φάντασμα Κασσελάκη» και τα προγνωστικά
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
TikTok: Η ψηφιακή νικοτίνη των εφήβων - Προβλήματα ψυχικής υγείας από τη χρήση του
Η πρώτη δολοφονία σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση – Και οι θεωρίες συνωμοσίας θεριεύουν
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr