ΗΠΑ: Ο Τραμπ εξετάζει την κήρυξη έκτακτης ανάγκης
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει «κατεβάσει ρολά» εδώ και 20 ημέρες, αφότου το Κογκρέσο δεν υπερψήφισε την ανέγερση του τείχους στο Μεξικό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί χθες ότι θα προχωρήσει στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τα δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.
Παράλληλα, συνεχίζεται το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς κι αναφορικά με την επαναλειτουργία των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους.
Μία πιθανή κίνηση από τον πρόεδρο Τραμπ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα προκαλέσει την άμεση αντίδραση των Δημοκρατικών που διαθέτουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, τόσο σε κοινοβουλευτικό όσο και σε δικαστικό και νομικό επίπεδο, σχολιάζει το «Politico».
Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι μία από τις λιγοστές επιλογές που διαθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος αφότου απέρριψε την προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών στην Γερουσία να καταρτιστεί ένα διαδικαστικό πλαίσιο που θα επέτρεπε την επαναλειτουργία της κυβέρνησης αλλά και την έναρξη συζήτησης για το μεταναστευτικό θέμα, αμέσως μετά.
Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε επίσης να τερματίσει το «shutdown» των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, εάν οι ηγέτες στο Κογκρέσο συμφωνήσουν για την λειτουργία των υπηρεσιών, αφήνοντας τη δραματική κατάσταση που έχει προκληθεί με το συνοριακό τείχος να κριθεί στα δικαστήρια.
«Εάν δεν επιτύχουμε μία συμφωνία με το Κογκρέσο, είναι πιθανό ότι θα το κάνω αυτό. Θα μπορούσα να πω ότι θα το κάνω», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στον Σον Χάνιτι και τη διάρκεια συνέντευξής του στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ. Η συνέντευξη μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο λόγο για να μην το κάνω», είπε ο Τραμπ προσθέτοντας: «Θα δούμε τι θα συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες».
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους καθώς αναχωρούσε από τον Λευκό Οίκο για το ΜακΑλεν του Τέξας, ότι έχει «απόλυτο δικαίωμα» να κηρύξει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μπλόκαρε την κίνηση του ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκραμ από τη Νότια Καρολίνα κι άλλων ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών που επεδίωκαν μία συμφωνία για τον τερματισμό της μερικής διακοπής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε τη σοβαρή πρακτική δυσκολία που υπάρχει, ώστε ο Λευκός Οίκος να συντονιστεί με τις κινήσεις των Ρεπουμπλικάνων.
Ο Πενς «τορπίλισε» δημόσια την πρωτοβουλία των γερουσιαστών, ενώ σε ιδιωτικό επίπεδο μετέφερε στους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας, ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα προχωρήσει στην επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι να επιτύχει μία λύση για το τείχος.
Η κίνηση του Πενς στενοχώρησε τον Γκραμ, αλλά αργότερα ο ίδιος υποστήριξε την ιδέα για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον Τραμπ, ακόμη και μετά τα ερωτήματα που διατυπώνονται σχετικά με τις κινήσεις του Κογκρέσου κι αναφορικά με την κοινοβουλευτική απόρριψη μιας τέτοιας εξέλιξης. «Είναι η ώρα για τον πρόεδρο Τραμπ να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που έχει για τη χρηματοδότηση ενός συνοριακού τείχους ή φράχτη. Ελπίζω ότι αυτό θα δουλέψει», ανέφερε ο Γκραμ.
Ωστόσο, η ιδέα αυτή προκαλεί δεύτερες σκέψεις σε αρκετούς Ρεπουμπλικάνους που δεν συμφωνούν με την υλοποίησή της. «Θα συμβούλευα κατά ενός τέτοιου αρνητικού προηγούμενου», δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ που εκλέγεται στην Αϊόβα.
Στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στα σύνορα, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα είναι ανοιχτός σε μία ευρύτερη συμφωνία για τη μετανάστευση, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει τους νεαρούς μετανάστες. «Θέλουμε να βοηθήσουμε τους Ονειροπόλους», είπε. Ωστόσο, απέφυγε να διασυνδέσει άμεσα το θέμα αυτό με την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.
«Αλλά θα ήθελα να κάνω μία ευρύτερη συμφωνία για τη μετανάστευση και μπορούμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις για τη μετανάστευση. Θα είναι μία διαδικασία πολύπλοκη, που θα απαιτήσει χρόνο, καθώς έχουν περάσει 30 ή 35 χρόνια που συζητάμε για τη μετανάστευση και τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Τραμπ. «Πριν από αυτό, θα πρέπει να κατασκευάσουμε το τείχος. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε πολύ γρήγορα», συμπλήρωσε.
Ο Γκραμ μαζί με μία μικρή ομάδα ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών πήραν πρωτοβουλίες με στόχο τις επιτροπές της Γερουσίας για το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μία αμοιβαία λύση στο πρόβλημα που έχει προκληθεί. Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, δέχονται να εγκρίνουν τη διάθεση των κονδυλίων για την κατασκευή του τείχους, σε αντάλλαγμα για τη δρομολόγηση προσωρινών μέτρων προστασίας για τους νεαρούς μετανάστες που προστατεύονται από το νομοθετικό πλαίσιο (DACA). Σύμφωνα με τα όσα πρότειναν οι γερουσιαστές η λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα εξομαλύνετο και η διαμάχη σχετικά με την κατασκευή του τείχους θα συζητείτο στο Κογκρέσο.
Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί δεν ασχολήθηκαν με την πρόταση αυτή, ενώ ο Πενς με τις δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι και ο πρόεδρος Τραμπ δεν είχε την πολιτική βούληση να ακολουθήσει.
«Νομίζω ότι ο πρόεδρος αισθάνεται ότι πρέπει να περιμένουμε να ακούσουμε από το Ανώτατο Δικαστήριο σχετικά με την DACA», δήλωσε χθες το απόγευμα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στο κατώφλι του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον. «Πιστεύουμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει ως αντισυνταγματική την DACA. Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει πως θα είναι η κατάλληλη στιγμή για εμάς όχι μόνο να ρυθμίσουμε το ζήτημα αυτό που επηρεάζει τους Ονειροπόλους, αλλά και να επιλύσουμε μία μακρά σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με τη μετανάστευση».
Αργότερα την Πέμπτη, η Γερουσία ψήφισε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την καταβολή αναδρομικών στους εργαζόμενους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που έχουν επηρεαστεί από τη μερική διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της. Για την ακρίβεια, στις 20 ημέρες του shutdown, περίπου 800.000 εργαζόμενοι της Κυβέρνησης παραμένουν απλήρωτοι.
Ο Μιτς Μακόνελ, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ του είπε ότι θα υπογράψει αυτό το νομοσχέδιο.
Μερικοί γερουσιαστές εκτιμούν ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι πλέον ο μόνος τρόπος εξόδου από το πολιτικό αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί μετά τη μερική διακοπή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.
«Το βλέπω να έρχεται. Ωστόσο δε νομίζω ότι είναι νόμιμο. Πιστεύω ότι θα αμφισβητηθεί στο δικαστήριο. Φαίνεται όμως να είναι ο μόνος τρόπος εξόδου», δήλωσε ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν.
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr