Τα soundtracks που γράφτηκαν για τα διαστημικά επιτεύγματα (vid)
Η προσελήνωση του Apollo 11 το 1969 ήταν μόνο η αρχή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το ημερολόγιο έδειχνε 20 Ιουλίου 1969. Η ημέρα αυτή έμελλε να γίνει ιστορική, αφού για πρώτη φορά ο άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι. Οι κοσμοναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Έντουιν Όλντριν βάζουν την υπογραφή τους σε αυτό το μεγάλο επίτευγμα. «Ο Αετός προσεληνώθη», ήταν η πρώτη φράση που ακούστηκε στις 04:59 (ώρα Ελλάδος) ενώπιον 700 εκατ. τηλεθεατών, όταν το Apollo 11 φτάνει στη Σελήνη. Η φράση του Νιλ Άρμστρονγκ «Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα», μένει στην ιστορία.
Έκτοτε, τα διαστημικά επιτεύγματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Το πιο πρόσφατο συνέβη τη φετινή Πρωτοχρονιά, οπότε και το σκάφος New Horizons της NASA πλησίασε την Έσχατη Θούλη, το πιο μακρινό διαστημικό σώμα όπου έχει φτάσει ποτέ ανθρώπινο δημιούργημα. Εκεί, συνέλεξε πλήθος δεδομένων και πλέον συνεχίζει την πορεία του στα πέρατα του ηλιακού συστήματος. Αυτό που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος για την αποστολή που προσέγγισε την Έσχατη Θούλη είναι πως ενεργό μέλος της ήταν και ο κιθαρίστας των Queen, Μπράιαν Μέι.
Μάλιστα, ο Μέι έπειτα από σχετικό αίτημα της NASA έγραψε ένα τραγούδι για το κατόρθωμα αυτό, με τον τίτλο του σκάφους της αποστολής, δηλαδή «New Horizons».
Με αφορμή αυτή τη σύνθεση, ας θυμηθούμε όλα εκείνα τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τα διάφορα επιστημονικά επιτεύγματα του ανθρώπου τις τελευταίες δεκαετίες.
2001 - Βαγγέλης Παπαθανασίου, «Μυθωδία»
Παρόλο η σύνθεση του έργου «Μυθωδία» έγινε το 1993, ωστόσο η δισκογραφική του Βαγγέλη Παπαθανασίου θέλησε να τη συνδέσει με τη διαστημική αποστολή της NASA «2001: Οδύσσεια στον Άρη» και έτσι η «Μυθωδία» κυκλοφόρησε το 2001.
Το έργο παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του ίδιου έτους στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, στη διάρκεια του οποίου προβάλλονταν με ειδικά οπτικά εφέ απεικονίσεις κυρίως από θεούς της αρχαίας Ελλάδας και διαστημικές εικόνες. Το έργο προβλήθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον πλανήτη ενώ υπήρχαν γιγαντοοθόνες και στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Αυτή δεν ήταν η τελευταία φορά που ο Vangelis συνεργάστηκε με τη NASA. Ο συνθέτης έγραψε μουσική για την αποστολή Juno, το σκάφος της οποίας βρίσκεται στον Δία από το καλοκαίρι του 2016.
Για την προσφορά του στο Διάστημα, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση τίμησε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου το 1995, δίνοντας το όνομά του στον Αστεροειδή 6354 που βρίσκεται στην κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού συστήματος ανάμεσα στον Αρη και τον Δία. Πλέον ονομάζεται 6354 Vangelis.
2012 - Will.i.am, «Reach for the stars»
Ο διάσημος Αμερικανός συνθέτης και παραγωγός των Black Eyed Peas, Will.i.am, ανέλαβε τη σύνθεση κομματιού για την αποστολή Curiosity της NASA στον Άρη, το 2012.
Το ρομπότ που προσεδαφίστηκε στον Άρη, «έφερε» μαζί του το κομμάτι το οποίο μετέδωσε στην Γη και έγραψε ιστορία αφού είναι το πρώτο τραγούδι που φτάνει και ακούγεται στη Γη από το Διάστημα.
Bonus - Tesla Roadster στον Άρη, με Space Oddity» του David Bowie
Όταν ο μεγιστάνας Elon Musk ίδρυσε τη διαστημική του εταιρεία Space X έθεσε ως στόχο μέσα στην επόμενη πενταετία να στείλει επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Για διαφημιστικούς λόγους, εκτόξευσε τον Φεβρουάριο του 2018 το αυτοκίνητο Tesla Roadster, με προορισμό τον «φλεγόμενο» πλανήτη. Από τα ηχεία του οχήματος, το οποίο οδηγούσε μια… κούκλα-αστροναύτης, ακούγεται το θρυλικό «Space Oddity» του Ντέιβιντ Μπάουι.
Μάλιστα, δημιουργήθηκε και σχετικό βίντεοκλιπ.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr