Τουρκία: Τέσσερις φορές επάνω ο ανεπίσημος πληθωρισμός, σύμφωνα με μελέτη
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,61% τον προηγούμενο μήνα σε σύγκριση με τον Αύγουστο, έναντι της αύξησης 0,97% που ανέφερε η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ομάδα έρευνας για τον πληθωρισμό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Νέο ρεκόρ υποτίμησης καταγράφει σήμερα η τουρκική λίρα έναντι των ξένων νομισμάτων, με το ευρώ να πλησιάζει επικίνδυνα τις 10 λίρες πλέον, ενώ οικονομολόγοι αποκαλύπτουν ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία είναι σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερος από το επίσημο ποσοστό που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,61% τον προηγούμενο μήνα σε σύγκριση με τον Αύγουστο, έναντι της αύξησης 0,97% που ανέφερε η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ομάδα έρευνας για τον πληθωρισμό (ENAG).
«Παρατηρήσαμε διαφορές τιμών σε όλα σχεδόν τα προϊόντα στο καλάθι», δήλωσε ο Βεϊσέλ Ουλουσόι, επικεφαλής της ομάδας και καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, σε συνέντευξή του στο Reuters. Η ομάδα έρευνας ENAG αποτελείται από ακαδημαϊκούς από τουρκικά πανεπιστήμια.
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ήταν 11,8% το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ορισμένοι οικονομολόγοι και εγχώριοι σχολιαστές αμφισβήτησαν την αξιοπιστία των αριθμών, με τους τελευταίους να δίνουν συγκεκριμένα στοιχεία για αλλαγές στις τιμές των προϊόντων στα ράφια των σουπερμάρκετ.
Επίσης, η τιμή των tablet και των υπολογιστών αυξήθηκε περισσότερο από 30% τον Σεπτέμβριο από τον Αύγουστο λόγω του νέου ανοίγματος των σχολείων. Τα επίσημα στοιχεία έκαναν λόγο μόνο για 4% αύξηση.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει διατηρήσει τα επιτόκια κάτω από τον πληθωρισμό φέτος, καθώς η κυβέρνηση ενθάρρυνε το δανεισμό, ειδικά από τις κρατικές τράπεζες, με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντικατέστησε τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας πέρυσι επειδή δεν υποστήριξε την κυβερνητική πολιτική.
Ο Ερντογάν έχει επίσης απολύσει περίπου δώδεκα ανώτερους αξιωματούχους στην Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία με διάταγμα εδώ και δύο χρόνια που αναδείχθηκε στην προεδρία της χώρας. Αυτό προκάλεσε υποψίες ότι το θεσμικό όργανο έχει συμβιβαστεί πολιτικά.
Δημοσιεύματα το 2018 ανέφεραν ότι η Στατιστική Υπηρεσία διατάζει τους λιανοπωλητές να μειώνουν προσωρινά τις τιμές, προτού εμφανιστούν οι υπάλληλοι για να συλλέξουν δεδομένα.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος τους τελευταίους 3 μήνες ακόμη και μετά τη λίρα που έφτασε σε νέα ρεκόρ υποτίμησης. Πολλοί Τούρκοι πουλούν λίρες για να αγοράσουν δολάρια, ευρώ και χρυσό, προτού «εξανεμισθούν» οι λίρες τους.
Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς την οικονομία, δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος όριζε την οικονομία της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν μεταξύ 2002 και 2015, εκτός από μια σύντομη περίοδο ως υπουργός Εξωτερικών. Είναι τώρα επικεφαλής ενός αντιπάλου πολιτικού κόμματος DEVA.
Ο Μπαμπατζάν μίλησε λίγες ώρες μετά την απομάκρυνση με εντολή Ερντογάν δέκα επικεφαλής της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας, μεταξύ των οποίων στην Κωνσταντινούπολη, την Αττάλεια, την Προύσα (βιομηχανική πόλη της Τουρκίας) και το Ικόνιο (το κέντρο παραγωγής στην Ανατολία). Δεν παρείχε καμία εξήγηση για τις απολύσεις.
Επικεφαλής Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας είναι ο Μοχάμεντ Τζαχίτ Σιρίν. Διορίστηκε το Μάιο και είναι παντρεμένος με την ιδιωτική γραμματέα της συζύγου του Ερντογάν, Εμινέ. Ο πρόεδρος ήταν κουμπάρος στο γάμο του ζευγαριού τον περασμένο Ιούνιο.
Αύξηση κατά 8% στο μισθό του Ερντογάν
Και την ίδια ώρα, με βάση τον νέο προϋπολογισμό που κατατίθεται αυτό το διάστημα στην τουρκική εθνοσυνέλευση για το 2021, το προεδρικό μέγαρο ζητεί αύξηση 8% στο μισθό του Ερντογάν, ήτοι 88.000 λίρες (9.500 ευρώ).
Επίσης, με βάση την πρόταση, ζητείται η αγορά άλλων 47 οχημάτων για το προεδρικό μέγαρο. Συνήθως, οι ετήσιες αυξήσεις σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς αλλά και ιδιωτικούς υπαλλήλους ακολουθούν τον πληθωρισμό του έτους, ήτοι περίπου 12%, ωστόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και ζητά λιγότερη αύξηση στο μισθό του, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και του λαού του.
Οι προεδρικές δαπάνες από τότε που ανέλαβε ο Ερντογάν το 2014 αυξήθηκαν κατά 550%, ξεπερνώντας τα 3,5 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (370 εκατομμύρια ευρώ) το 2018, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών. Η ημερήσια δαπάνη του προεδρικού μεγάρου ανέρχεται σε περίπου 10 εκατομμύρια λίρες (1.1 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2019.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr