Ασυγκράτητη η τουρκική λίρα – Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από την υποτίμηση
Στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 η συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο ήταν 5,74 λίρες, με αποτέλεσμα η αξία του δολαρίου να αυξηθεί κατά 34% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ αντίστοιχα από τις αρχές του 2020 η λίρα έχει χάσει κατά 22% την αξία της🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Συνεχίζει να χάνει την αξία της η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, έχοντας καταρρίψει κάθε ρεκόρ πλέον. Σήμερα έφτασε σε νέο χαμηλό 7,70 έναντι του δολαρίου, ενώ η συναλλαγματική ισοτιμία για το ευρώ πλησιάζει τις 9 λίρες.
Στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 η συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο ήταν 5,74 λίρες, με αποτέλεσμα η αξία του δολαρίου να αυξηθεί κατά 34% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ αντίστοιχα από τις αρχές του 2020 η λίρα έχει χάσει κατά 22% την αξία της.
Κι αυτό παρά τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν από τον Μάρτιο του 2019, προκειμένου να διατηρηθεί η συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο κάτω από 7 λίρες. Η εφημερίδα «Καράρ» σημειώνει ότι «η συναλλαγματική ισοτιμία είναι η πιο σοβαρή αντανάκλαση της λάθος πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία δύο χρόνια. Όσο η κυβερνητική πολιτική απομακρύνεται από τον ορθολογισμό, η ισοτιμία θα σπάει κάθε μέρα και νέο ρεκόρ».
Γιατί η λίρα κατρακυλά;
«Για οικονομικούς ή πολιτικούς λόγους;» αναρωτιούνται πολλοί. Τούρκοι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι σίγουρα η πανδημία είχε κάποιο αντίκτυπο σε αυτήν την υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος, ωστόσο η τουρκική οικονομία ήταν ήδη σε κρίση και η συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο και το ευρώ είχε ήδη αρχίσει να αυξάνεται όταν ξεκίνησε η πανδημία.
Η σημερινή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας θα μπορούσε να συνοψιστεί ως εξής:
• Τα αποθέματα σε ξένο νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας είναι πλέον μηδαμινά. Η τράπεζα έχει χρησιμοποιήσει όλα τα αποθέματά της για να σταματήσει την αύξηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας με το δολάριο.
• Το χρέος της Τουρκίας είναι πολύ υψηλό. Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι περίοδοι πληρωμής, αλλά η χώρα δεν έχει χρήματα.
Ένα παράδειγμα πίεσης που υφίσταται η Άγκυρα είναι από τις ΗΠΑ. Όπως έχει πει ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, η Τουρκία οφείλει χρήματα στις φαρμακευτικές εταιρείες των ΗΠΑ και η μη καταβολή του χρέους θα είχε συνέπειες.
• Το ποσοστό του πληθωρισμού είναι υψηλό, αλλά το πραγματικό επιτόκιο είναι πέντε μονάδες κάτω από το ποσοστό του πληθωρισμού. Οι Τούρκοι καταθέτες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επενδύουν σε ξένο νόμισμα.
Κατά τους οικονομολόγους, η ρίζα του προβλήματος είναι τα πολιτικά ζητήματα, που έχουν δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα ανασφάλειας τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας. Ούτε οι εγχώριοι επενδυτές αλλού ούτε κι οι ξένοι εμπιστεύονται την πολιτική κατάσταση και κρατούν τα χέρια τους δεμένα και περιμένουν.
Όλοι, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωρίζουν αυτήν την κατάσταση, αλλά το ζήτημα είναι ιδεολογικό και πολιτικό, εκτιμούν οι αρθρογράφοι.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr