Βηρυτός: Τα ερωτηματικά της φονικής έκρηξης - Τι λέει ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ
Όταν υπάρχει εκεί ένα τέτοιο φορτίο είναι εύλογο να κινήσει το ενδιαφέρον μυστικών υπηρεσιών, να το εκμεταλλευτούν και να δημιουργηθεί αυτό που συνέβη δήλωσε μεταξύ άλλων στο ethnos.gr ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, συνταγματάρχης ε.α. Παναγιώτης Θεοδωρακίδης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ερωτηματικά προκαλεί σύμφωνα με τον συνταγματάρχη ε.α. Παναγιώτη Θεοδωρακίδη και πρώην εκπρόσωπο Τύπου του ΝΑΤΟ η αποθήκευση για τουλάχιστον έξι χρόνια στο λιμάνι της Βηρυτού τόσο μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών υλών-χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας- και παρά τις επιστολές που είχαν σταλεί από αρμόδιους φορείς για να αποσυρθούν από κει.
«Αν στοχεύτηκε από ελικόπτερο με λέιζερ ή με θερμοβαρική βόμβα ή αν είναι σαμποτάζ δεν το ξέρει κανένας. Ούτε όμως και αν η κωλυσιεργία απομάκρυνσής τους εξυπηρετούσε άλλους σκοπούς και επιδιώξεις μυστικών υπηρεσιών» δήλωσε στο ethnos.gr ο πρώην εκπρόσωπο Τύπου του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρακίδη η παραστρατιωτική οργάνωση Σαντάτ που χρηματοδοτείται από την Τουρκία έχει ισχυρή παρουσία και παρεμβατισμό στο Λίβανο και σχέσεις με το ISIS. «Η Τουρκία έχει κατά το παρελθόν προσπαθήσει να αναπτύξει θερμοβαρικές βόμβες οι οποίες μπορεί να είναι έναυσμα ανάφλεξης της αποθηκευμένης ποσότητας εκρηκτικών υλών. Όταν υπάρχει εκεί ένα τέτοιο φορτίο-δεν ξέρω για ποιους λόγους έμεινε τόσα χρόνια-είναι όμως εύλογο να κινήσει το ενδιαφέρον μυστικών υπηρεσιών και να το εκμεταλλευτούν και να δημιουργηθεί αυτό που συνέβη» συμπλήρωσε ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ.
Όπως ανέφερε ο ίδιος το λιμάνι της Βηρυτού είναι ένα λιμάνι σημαντικού ενεργειακού ενδιαφέροντος μεν, ελεγχόμενο δε από τη Χεζμπολάχ. Ο παρεμβατισμός της Χεζμπολάχ ενοχλεί όλους τους παίκτες τριγύρω στην περιοχή, όπως τις ΗΠΑ, την Ρωσία, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ακόμη και την Κίνα. Παρεμβατισμό καταγράφει και η παραστρατιωτική οργάνωση Σαντάτ η οποία είναι αυτή που στέλνει μαχητές του ISIS στη Λιβύη. Αν βάλετε όλα αυτά μαζί διάφορα σενάρια μπορούν να προκύψουν» κατέληξε ο κ. Θεοδωρακίδης. Ενδεικτικό των σεναρίων που αναπτύσσονται και των φημών περί πυραυλικής επίθεσης στο λιμάνι της Βηρυτού είναι και η άρνηση της Χεζμπολάχ ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα μιας επίθεσης πυραύλων.
Εκρήξεις με νιτρικό αμμώνιο
Αντίστοιχες εκρήξεις έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν. Ένα από τα χειρότερα ατυχήματα στην αμερικανική ιστορία με νιτρικό αμμώνιο συνέβη τον Απρίλιο του 1947, όταν ένα πλοίο φορτωμένο με 2.300 τόνους τέτοιου φορτίου πήρε φωτιά ενώ ήταν αγκυροβολημένο στο Τέξας. Η φωτιά προκάλεσε έκρηξη και ακόμη περισσότερες εστίες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τότε σχεδόν 400 άνθρωποι και να καταστραφούν περισσότερα από 1.000 κτήρια. Έκρηξη σημειώθηκε το 2011 στην ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης, η οποία βρίσκεται στο Μαρί στην Κύπρο.
Η έκρηξη σημειώθηκε σε εμπορευματοκιβώτια με πολεμικό υλικό, τα οποία είχαν κατασχεθεί από πλοίο το 2009 και φυλάγονταν στην ναυτική βάση. Από την έκρηξη 13 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 63 τραυματίστηκαν ενώ καταστράφηκε και ο γειτονικός ηλεκτροπαραγωγός σταθμός. Εκρήξεις με νιτρικό αμμώνιο έχουν σημειωθεί και στην Ουκρανία, την Κίνα και την Ρωσία.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr