Σύνοδος Κορυφής: Συμβιβαστική πρόταση Μισέλ με 390 δισ. επιχορηγήσεις και 360 δισ. δάνεια
Ξεκίνησε η Ολομέλεια - Τι περιλαμβάνει η πρόταση Σαρλ Μισέλ - Στις ευνοημένες χώρες παραμένει η Ελλάδα - «Κόπηκε» το πρόγραμμα για την υγεία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Στα 390 δισεκατομμύρια προβλέπει τις επιχορηγήσεις και στα 360 δισεκατομμύρια ευρώ τα δάνεια η νέα πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μάλιστα, δήλωσε: «Αυτή η πρόταση είναι το στηριγμα μιας συλλογικής δουλειάς με όλους τους ηγέτες. Ξέρω ότι πάντα τα τελευταία βήματα είναι τα πιο δύσκολα. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι ακόμη και εάν είναι δύσκολα, ακόμη κι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, πιστεύω και είμαι πεπεισμένος ότι μια συμφωνία είναι εφικτή».
Μάλιστα, ξεκίνησε λίγο μετά τις 22:30 η Ολομέλεια, η οποία συζητά τη νέα συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ, έπειτα από τέσσερις ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων. Το συνολικό ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται δραματικά οι επιστροφές εισφορών προς όφελος των χωρών που συνεισφέρουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση (δηλαδή των «τσιγκούνηδων» του Βορρά), ενώ ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός παραμένει 1,074 τρισ. ευρώ.
Πάντως, εντύπωση προκαλεί η μεγάλη περικοπή του προγράμματος για την υγεία. Η αρχική πρόταση ήταν για 9,4 δισ. ευρώ, έγινε στην πορεία 7,7, μετά 5 (στη χθεσινή πρόταση) και τελικά καταλήγει στη σημερινή πρόταση να είναι 1,7 δισ. ευρώ -στ πλαίσιο του πολυετούς προϋπολογισμού. Μια σαφής υποβάθμιση παρά την πανδημία του κορονοϊού!!
Στις χώρες που ευνοούνται παραμένει η Ελλάδα
Αν τελικά η πρόταση περάσει ως έχει, η Ελλάδα φαίνεται ότι παραμένει από τις πιο ευνοημένες χώρες της πρότασης, αφού παρόλο που μειώνονται οι επιχορηγήσεις, το ποσό που αναμένεται να λάβει παραμένει το ίδιο.
Επίσης, η Ελλάδα φαίνεται να ευνοείται από την κατανομή των κονδυλίων, αφού η πρόταση προβλέψει την εκταμίευση του ποσού με βάση στοιχεία όπως το ΑΕΠ, η ανεργία και η ύφεση. Για την περίοδο 2021-2022, η πρόταση υιοθετεί την πρόταση της Κομισιόν, ενώ για το 2023, λαμβάνεται υπόψη η ανεργία της περιόδου 2015-2019, σε συνδυασμό με τις απώλειες του ΑΕΠ το 2020.
Σε σχέση με το μεταναστευτικό, το ποσό αυξάνεται λίγο (από 21.9 δις. σε 22.67 δις), ωστόσο η νέα πρόταση Μισέλ υιοθετεί τα μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη ποσά για τη φύλαξη εξωτερικών συνόρων.
«Αγκάθι» η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων
Η αναλογία επιχορηγήσεων δανείων είναι ένα από τα βασικά αγκάθια στην διαπραγμάτευση μεταξύ των 27 ηγετών. Η αρχική πρόταση προέβλεπε επιχορηγήσεις 500 δισ. ευρώ. Στην πορεία, οι «τσιγκούνηδες» επιχείρησαν με διαρροές να το κατεβάσουν δραματικά, μίλησαν ακόμα και για 155 δισ. ευρώ στους Financial Times, ενώ η «κόκκινη γραμμή» Μέρκελ-Μακρόν ήταν στα 400 δισ. ευρώ. Ο Μισέλ επιχειρεί ακόμη έναν συμβιβασμό –μένει να διαπιστωθεί ποια θα είναι η αντίδραση των βορείων.
Σύμφωνα με την πρόταση Μισέλ, το Ταμείο θα είναι τριετές. Για το Recovery and Resilience Facility, όπως έχει ονομαστεί το βασικό εργαλείο, αυξάνεται στα 672,5 δισ. ευρώ από 625 στην προηγούμενη πρόταση Μισέλ. Ωστόσο, το React EU μειώνεται στα 47,5 δισ. ευρώ. Μεγάλη μείωση καταγράφεται στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, από 32,5 σε 10 δισ. ευρώ. Επίσης, μειώνονται περαιτέρω οι πόροι για το InvestEU, την αγροτική ανάπτυξη, την πολιτική γειτονίας και περιφερειακής αρωγής.
Σχετικά με το άλλο ακανθώδες θέμα της διακυβέρνησης (governance), η πρόταση Μισέλ παραμένει σταθερή στο «χειρόφρενο ανάγκης».
Αρχικά, η Κομισιόν εξετάζει τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης κάθε χώρας για 2 μήνες. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ψηφίζει επί της εισήγησης της Κομισιόν και η απόφαση θα λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία. Η Κομισιόν θα ελέγξει ξανά σε δύο μήνες. Σε περίπτωση που κάποιο κράτος μέλος διαφωνεί με κάποιο εθνικό πρόγραμμα, θα μπορεί να θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο και η εκταμίευση θα «μπλοκάρεται», μέχρι το Συμβούλιο αποφανθεί τελικά, εντός 3 μηνών .
Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-7 παραμένει στα 1,074 τρισ. ευρώ, με 5 δισ. εκτός οροφής για το Αποθεματικό Ταμείο του Brexit. Ωστόσο, οι επιστροφές εισφορών (rebates) για τους «τσιγκούνηδες» αυξάνονται δραματικά. Ενδεικτικά, από 1,576 δισ. σε 1,921 δισ. για την Ολλανδία και από 237 σε 565 εκατ. για την Αυστρία. Το ποσό για τη Γερμανία μένει το ίδιο – η οποία κατά τρόπον επιχειρεί να εξαγοράσει έτσι τη συναίνεση των μέχρι πρότινος δορυφόρων της στο Βορρά.
Οι επαφές Μητσοτάκη με Μέρκελ, Μακρόν και ηγέτες του Νότου για την εξεύρεση λύσης
«Η Ελλάδα έχοντας ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με το αυξημένο κύρος του πρωθυπουργού, διαδραματίζει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε προ ολίγου σε νέα σύσκεψη με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Κόντε, της Ισπανίας, Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Κόστα.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά διαβουλεύσεων που έγιναν τις τελευταίες ώρες. Προσθέτουν ότι ο πρωθυπουργός έχει συμμετάσχει σε συσκέψεις με αυτή τη σύνθεση που έχουν διαρκέσει πάνω από 10 ώρες από χθες το βράδυ, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των χωρών του Νότου.
Επίσης, συμμετείχε ενεργά αυτό το τετραήμερο στην Ολομέλεια αλλά και σε πολλές συσκέψεις στο περιθώριο της Συνόδου όχι μόνο με τις χώρες του Νότου αλλά και στις ευρύτερες διαβουλεύσεις με τους λεγόμενους φειδωλούς.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Politico, έως αυτή την ώρα δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με την πρόταση για χορήγηση επιχορηγήσεων 390 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματούχος είπε: «Μπορείτε να μεταρρυθμίσετε έναν παραβατικό, αλλά δεν μπορείτε να τον ανταμείψετε”, αναφερόμενος στις λεγόμενες “φειδωλές” χώρες.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής δήλωσε: “Μιλήσαμε πολύ για περικοπές. Το ερώτημα για περικοπές στον προϋπολογισμό είναι ήδη προβληματικό και δύσκολο να γίνει αποδεκτό, αλλά για να επιτευχθεί συμβιβασμός ίσως θα πρέπει να πούμε ναι”. Όπως πρόσθεσε: “Αλλά το να δεχτούμε ότι οι αξίες μας κόβονται, να έχουμε μια Ευρώπη όπου οι αξίες κόβονται, νόμους που κόβονται, τον σεβασμό στο κράτου δικαίου να κόβεται, δεν είναι όλα αποδεκτά”.
«Συγκρατημένα αισιόδοξος» ο Κόντε
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας «συγκρατημένα αισιόδοξος» σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε: «Την περασμένη νύχτα έγινε μια στροφή. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά θα έλεγα ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Δεν αστειευόμαστε, προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση και δεν μπορούμε να αστειευτούμε άλλο. Το οφείλουμε στους πολίτες μας που έχουν πληγεί από τις σοβαρές συνέπειες της κρίσης. Δεν είναι περίοδος κατάλληλη για αμφιταλαντεύσεις».
Παράλληλα, ο Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε ότι «πρέπει να τεθεί ένα όριο, για την αξιοπρέπεια της Ιταλίας και των άλλων χωρών», διότι «αν το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης γεμίσει εμπόδια, τα οποία ακυρώνουν την αποτελεσματικότητά του, αχρηστεύεται». «Προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση, δεν μπορούμε μόνον να ομφαλοσκοπούμε, ο καθένας μέσα στα εθνικά του όρια», κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr