Βουλγαρία: «Πράσινο φως» για τον IGB
Η διαδικασία συζήτησης και έγκρισης των ρητρών που περιλαμβάνονται στη συμφωνία διήρκεσε περισσότερο από μισό χρόνο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το «πράσινο φως» άναψε η βουλγαρική βουλή για τη συμφωνία με την Ελλάδα για τον διασυνδετήριο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κομοτηνή στη Στάρα Ζαγόρα της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ελληνοβουλγαρικής κοινοπραξίας κατασκευής του έργου «η Επιτροπή Ενέργειας της Εθνοσυνέλευσης ενέκρινε το νομοσχέδιο για την επικύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας σχετικά με το έργο κατασκευής της διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδα Βουλγαρία (IGB αγωγός φυσικού αερίου).
Οι βουλευτές ομόφωνα επικύρωσαν τη συμφωνία με την Ελλάδα η οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων και στη σταθεροποίηση της φορολογίας για μια περίοδο 25 ετών, που είναι η περίοδος λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου.
Η συμφωνία υπεγράφη στα τέλη του περασμένου έτους από τους υπουργούς Ενέργειας της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. «Ο κύριος σκοπός της συμφωνίας είναι η καθιέρωση μιας προσέγγισης για την κατανομή των εσόδων που θα δημιουργηθεί μέσω του αγωγού μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η καθιέρωση ενός φορολογικού καθεστώτος για την περίοδο λειτουργίας του διασυνδέτη εντός 25 ετών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η διαδικασία συζήτησης και έγκρισης των ρητρών που περιλαμβάνονται στη συμφωνία και με τις φορολογικές αρχές των δύο χωρών διήρκεσε περισσότερο από μισό χρόνο.
Η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας συμβάλλει στον καθορισμό της προβλεψιμότητας των ταμειακών ροών για τους μετόχους της εταιρείας έργου ICGB. Αυτό καθιστά δυνατή την εφαρμογή ενός ανταγωνιστικού τιμολογίου για τη μεταφορά φυσικού αερίου, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένη ελκυστικότητα του αγωγού για τους μελλοντικούς εμπόρους φυσικού αερίου.
Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί και στην ελληνική βουλή προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία και από τις δύο χώρες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την κατασκευή του αγωγού.
Ο αγωγός IGB
Ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Βουλγαρία (IGB) θα έχει συνολικό μήκος 182 χλμ.. Ο IGB θα έχει δυνατότητα μεταφοράς έως 3 δισεκατομμύρια m3 / έτος ενώ ανάλογα με το ενδιαφέρον της αγοράς θα μπορεί να αυξηθεί στα 5 δισεκατομμύρια m3 / έτος.
Το έργο IGB είναι εξαιρετικά σημαντικό από την άποψη της αύξησης της ασφάλειας του εφοδιασμού και της διασφάλισης της διαφοροποίησης του εφοδιασμού με φυσικό αέριο για τη Βουλγαρία και την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και περιλαμβάνεται στον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. Το έργο αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής για μεγαλύτερη ολοκλήρωση των αγορών φυσικού αερίου, η οποία περιλαμβάνει έργα διασύνδεσης στους άξονες Βουλγαρία - Ελλάδα, Βουλγαρία – Ρουμανία και Ρουμανία - Ουγγαρία.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr