Αγία Σοφία: Ο πρόεδρος του τουρκικού δικαστηρίου που θα κρίνει την τύχη της
Αναμένεται να εκδικάσει σήμερα 2 Ιουλίου την υπόθεση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας ή μη σε τζαμί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο Γιλμάζ Ακτσίλ είναι ο πρόεδρος του 10ου τμήματος του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας, που πρόκειται να εκδικάσει σήμερα 2 Ιουλίου την υπόθεση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας ή μη σε τζαμί.
Ο κορυφαίος 52χρονος δικαστής του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας, γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1968 στο Αφιονκαραχισάρ και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου της Άγκυρας το 1989.
Εκλέχτηκε μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2011 και από το 2018 εκτελεί χρέη προέδρου στο 10ου τμήμα του ΣτΕ.
Ο Γιλμάζ Ακτσίλ είναι παντρεμένος και έχει 4 παιδιά. Θεωρείται από τους πιστούς υπηρέτες της δικαιοσύνης, η οποία ωστόσο πρέπει να συνάδει και με τις απαιτήσεις της κοινωνίας, υποστηρίζει.
«Παρακολουθώντας στενά τις ανάγκες της χώρας μας, όλες οι αποφάσεις μας είναι ανοιχτές σε αλλαγές, σε δημοκρατικές αντιλήψεις και ευρεία κατανόηση και λαμβάνονται ανεξάρτητα, αμερόληπτα και αντικειμενικά», έχει δηλώσει, αναγνωρίζοντας βέβαια ότι «κάθε κοινωνία ορίζει διαφορετικά τη δικαιοσύνη, αλλά η βάση της δικαιοσύνης είναι να αποτρέπει την αδικία, να αποδίδει το δίκαιο, να εμποδίζει την καταπίεση. Ως δικαστές το πιο σημαντικό που χρειάζεται να έχετε είναι ένα ισχυρό αίσθημα δικαίου και δικαιοσύνης».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣτΕ όλοι οι λειτουργοί ενός κράτους πρότασσαν τη δικαιοσύνη ως βασικό συστατικό του δημοκρατικού πολιτεύματος. «Η δικαιοσύνη κατά τη διάρκεια της ιστορίας, κοιτάζοντας στα θρησκευτικά και φιλοσοφικά συγγράμματα, ήταν πάντα παρούσα. Όλοι οι λειτουργοί ενός κράτους λειτουργούσαν με βάση τη δικαιοσύνη. Βασίζονταν στη δικαιοσύνη».
«Βόμβα» οι δηλώσεις Πομπέο
Σαν βόμβα έσκασε στην Τουρκία η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο για την Αγία Σοφία. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, μόλις μία ημέρα πριν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας, για το αν θα κάνει την Αγία Σοφία τζαμί, καλεί την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι «οι ΗΠΑ εκλαμβάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτιρίου.
Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν αυτή την είδηση σχεδόν αστραπιαία, ως έκτακτη είδηση. Άλλα Μέσα, καθαρά ειδησεογραφικά, ότι «ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζητά να παραμείνει μουσείο η Αγία Σοφία», άλλα πιο επικριτικά, κάνοντας λόγο για «δήλωση-σκάνδαλο από τις ΗΠΑ».
Την έκπληξή του εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τη δήλωση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, για την Αγία Σοφία, απαντώντας ότι το θέμα είναι αποκλειστικά εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας.
«Μας προκάλεσε έκπληξη η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Αγία Σοφία. Η κυβέρνησή μας έχει λάβει μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμη και ως σιωπηλή επανάσταση, προκειμένου να προστατεύσει τη θρησκευτική ελευθερία και τις πεποιθήσεις, όπως αυτά διασφαλίζονται από το σύνταγμα και τους νόμους μας, για όλους τους πολίτες μας χωρίς διακρίσεις.
Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Μας εξέπληξε η δήλωση Πομπέο για την Αγία Σοφία»
Στο πλαίσιο της ανοχής που πηγάζει από τον πολιτισμό και την ιστορία μας, προστατεύουμε με ιδιαίτερη σπουδή όλα τα πολιτιστικά αγαθά που έχουμε υπό την κατοχή μας, χωρίς καμιά διάκριση, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Σοφίας. Κρατούμε με ιδιαίτερη ευαισθησία ζωντανή την ιστορική, πολιτιστική και πνευματική αξία της Αγίας Σοφίας από την ημέρα που κατακτήθηκε μέχρι σήμερα», αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι.
Στην ανακοίνωσή του προστίθεται ότι: «Με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά μια αλήθεια που επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Η Αγία Σοφία, όπως όλα τα πολιτιστικά μνημεία που βρίσκονται στο έδαφός μας, αποτελούν περιουσία της Τουρκίας. Κάθε είδους δικαιοδοσία σε σχέση με την Αγία Σοφία αφορά εσωτερικό μας ζήτημα και αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας. Φυσικά, όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράσουν την άποψή τους. Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να μιλά για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα χρησιμοποιώντας εκφράσεις, όπως "προειδοποιούμε, υπαγορεύουμε"», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Νωρίτερα είχαμε μία πρώτη απάντηση στον Πομπέο από τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος είπε εμφανώς ενοχλημένος από την αμερικανική παρέμβαση ότι «δεν χρειαζόμαστε ούτε συμβουλές ούτε εκκλήσεις απ'έξω. Το καθεστώς της Αγίας Σοφίας είναι θέμα κυριαρχίας για την Τουρκία». Βέβαια, με την έκταση που έχει λάβει αυτή η δήλωση εδώ στην Τουρκία, λίγες ώρες πριν από την εκδίκαση μίας τέτοιας ιστορικής υπόθεσης, η Άγκυρα θα υποχρεωθεί να αντιδράσει.
Πάντως, να σημειώσουμε ότι όσο περνούν οι ώρες και πλησιάζει η μέρα της κρίσης για την Αγία Σοφία, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ίσως να μην έχουμε αύριο την απόφαση από το ΣτΕ, αλλά σε 15 ημέρες. Δεδομένου μάλιστα κι ότι αύριο κορυφαίοι υπουργοί, όπως και ο πρόεδρος Ερντογάν δεν θα βρίσκονται στην Τουρκία, εντείνει ακόμη περισσότερο αυτή την εκτίμηση.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στη Γερμανία για επαφές εκεί σχετικά με το φλέγον ζήτημα του τουρισμού και τον αποκλεισμό της Τουρκίας. Και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, όπως ανακοινώθηκε, αύριο θα βρίσκεται στο Κατάρ, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, μετά τη λήξη της απομόνωσης λόγω κορονοϊού, για να ζητήσει –όπως λένε οι πληροφορίες- επιπλέον οικονομική ενίσχυση από το εμιράτο σε μία συγκυρία δύσκολη για την Τουρκία εντός και εκτός.
Αυξάνεται η συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 38.000 πολίτες μέχρι τις 14:00 - Δείτε όλες τις εξελίξεις
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr