Γενναίο ταμείο ανάκαμψης ζήτησαν οι ευρωβουλευτές - Απείχε η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να προστεθεί στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και όχι να αποτελέσει επιχείρημα για τη μείωσή του, τόνισαν οι ευρωβουλευτές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Γενναίο Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ και μέρος της χρηματοδότησης με έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων ανάκαμψης ζήτησαν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να προστεθεί στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και όχι να αποτελέσει επιχείρημα για τη μείωσή του, τόνισαν οι ευρωβουλευτές, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν πρέπει να αποφύγει τη χρήση «χρηματοοικονομικής αλχημείας» ή παραπλανητικών στοιχείων. Τα κεφάλαια θα πρέπει να εκταμιευθούν κυρίως μέσω επιχορηγήσεων.
Σε ψήφισμα για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού μετά το 2020 και τα σχέδια ανάκαμψης, το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε ισχυρό πακέτο, εστιασμένο στις ανάγκες πολιτών και σε περαιτέρω ανάπτυξη του προϋπολογισμού. Υιοθετήθηκε την Παρασκευή με 505 ψήφους υπέρ, 116 κατά και 69 αποχές. Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν το υπερψήφισε.
Ωστόσο, η Κομισιόν απλώς θα λάβει υπόψη τις προτάσεις των ευρωβουλευτών, όπως δεσμεύτηκε η Πρόεδρός της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, αλλά μάλλον συμβουλευτικό. Τον τελικό λόγο θα έχει φυσικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή τα κράτη μέλη.
«Οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να βρίσκονται στην καρδιά της στρατηγικής ανάκαμψης», τονίζουν οι ευρωβουλευτές, προσθέτοντας ότι το ΕΚ θα συνεχίσει σταθερά να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών. Οι προσπάθειες ανάκαμψης πρέπει να έχουν ισχυρή κοινωνική διάσταση ώστε να αντιμετωπίζουν τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, καθώς και τις ανάγκες όσων επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση.
Το ΕΚ εμμένει στη θέση του ότι το νέο «ταμείο ανάκαμψης και μετασχηματισμού» θα πρέπει να είναι της τάξεως των δύο τρισ. ευρώ, να χρηματοδοτηθεί «μέσω της έκδοσης μακροπρόθεσμων ομολόγων ανάκαμψης» και να «διανεμηθεί μέσω δανείων και, κυρίως, μέσω επιχορηγήσεων και άμεσων πληρωμών για επενδύσεις και ίδια κεφάλαια».
Τα μέλη του ΕΚ καλούν την Επιτροπή να μην κάνει χρήση «αμφίβολων πολλαπλασιαστών για να διαφημίσει φιλόδοξους αριθμούς» και να μην καταφύγει σε «χρηματοοικονομική αλχημεία», καθώς διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το σχέδιο ανάκαμψης πρέπει να συνοδεύει το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), δηλαδή τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τα υφιστάμενα και επερχόμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές. Επιπρόσθετα, επιμένουν ότι το ΠΔΠ πρέπει να αυξηθεί και επισημαίνουν ότι το ΕΚ θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμα βέτο σε περίπτωση που οι απαιτήσεις του δεν ικανοποιηθούν.
Η χρηματοδότηση ανάκαμψης «πρέπει να διοχετευθεί σε προγράμματα εντός του προϋπολογισμού της ΕΕ» για να διασφαλιστεί η κοινοβουλευτική εποπτεία και συμμετοχή. Το ΕΚ πρέπει επίσης να συμμετέχει πλήρως στη «διαμόρφωση, υιοθέτηση και εφαρμογή του ταμείου ανάκαμψης». Οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν την Επιτροπή να απέχει από «κάθε προσπάθεια σχεδιασμού μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής ανάκαμψης που δεν συμβαδίζει με την κοινοτική μέθοδο και προσφεύγει σε διακυβερνητικά μέσα».
Τα «εκτενή μέτρα ανάκαμψης», τα οποία οι ευρωβουλευτές απαίτησαν ήδη με ψήφισμά τους τον Απρίλιο, πρέπει να διαρκέσουν αρκετά ώστε να αντιμετωπίσουν τις «αναμενόμενες βαθιές και μακροχρόνιες συνέπειες της τρέχουσας κρίσης». Πρέπει να «μεταβάλλουν τις οικονομίες μας» στηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να «αυξήσουν τις ευκαιρίες εργασίας και δεξιοτήτων για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της κρίσης στους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και τις οικογένειες». Οι ευρωβουλευτές ζητούν να δοθεί προτεραιότητα σε επενδύσεις που συμβαδίζουν με την Πράσινη Συμφωνία και την ψηφιακή ατζέντα και εμμένουν στη θέσπιση ενός αυτόνομου ευρωπαϊκού προγράμματος υγείας.
Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν την έκκλησή τους για την εισαγωγή ενός πακέτου νέων «ιδίων κεφαλαίων» (πηγές εσόδων της ΕΕ), για την αποφυγή περαιτέρω αύξησης των άμεσων συνεισφορών των κρατών μελών στον προϋπολογισμό της ΕΕ για να καλυφθούν οι ανάγκες του ΠΔΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Μετασχηματισμού. Καθώς το ανώτατο όριο για τα έσοδα της ΕΕ εκφράζεται σε ποσοστό ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος, το οποίο αναμένεται να μειωθεί σημαντικά λόγω της κρίσης, οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης μία «άμεση και μόνιμη αύξηση του ανώτατου ορίου για Ίδιους Πόρους».
Γιατί απείχαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Κοινή δήλωση εξέδωσαν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναπτύσσοντας τις θέσεις τους για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τους Ίδιους Πόρους και το Σχέδιο Ανάκαμψης.
Κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 1,5 τρις ευρώ, το οποίο να χρηματοδοτείται από αέναα ομόλογα με μηδενικό επιτόκιο και να χρησιμοποιεί επιχορηγήσεις και όχι δάνεια.
Διεκδικούν όπως αναφέρουν, πρόσθετες πιστώσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού στο Πολυετές Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό 2021-2027 ύψους 1,3 τρις.
Η αύξηση αυτή, τονίζουν, είναι απαραίτητη για να στηριχτούν πολιτικές κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής, προστασίας του περιβάλλοντος, της απασχόλησης, της δημόσιας υγείας, του τουρισμού και του πολιτισμού.
Ασκούν κριτική στην Κομισιόν για την καθυστέρησή της να υποβάλει την πρότασή της για το Ταμείο Ανάκαμψης και θεωρούν εντελώς ανεπαρκές και αδύναμο το πακέτο του Eurogroup ύψους 540 δις ευρώ.
Καταλήγουν ότι το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου έχει θετικά στοιχεία, τα οποία υποστήριξαν με την ψήφο τους και αναφέρουν: «Επιλέξαμε την αποχή στην ψήφο επί του συνόλου γιατί το συμβιβαστικό ψήφισμα υπό την πίεση των δεξιών πολιτικών ομάδων δεν περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες προτάσεις και τις κόκκινες γραμμές του Ευρωκοινοβουλίου για το αναγκαίο ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης και τον Νέο Πολυετή Προϋπολογισμό, γεγονός που διευκολύνει την συρρίκνωσή τους από την Κομισιόν και κυρίως το Συμβούλιο και την αγνόηση του Ευρωκοινοβουλίου σε έναν τελικό ανεπαρκή συμβιβασμό που ήδη μεθοδεύεται στο Ευρωπαϊκό παρασκήνιο».
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr