Τρόφιμα: Κίνδυνος για εισαγόμενες αυξήσεις στα ράφια
Αυξάνονται οι διεθνείς τιμές των πρώτων υλών εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Όλο και πιο πιθανό φαντάζει το ενδεχόμενο γενικευμένων ανατιμήσεων στην ελληνική αγορά. Η εκτόξευση της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού σε συνδυασμό με την άνοδο στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών αναμένεται να οδηγήσει σε μια ευρεία αύξηση των τιμών, ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε ήδη να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ανατιμήσεων και σε άλλα προϊόντα, πέρα από τα πορτοκάλια, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στο ρύζι. Παράγοντες του κλάδου υπογραμμίζουν πως τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο για να αποτραπεί η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού προκαλεί προβλήματα στην παραγωγή και διακίνηση των προϊόντων, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το κόστος και κατ’ επέκταση η τελική τιμή στο ράφι.
Σε περίπτωση που τα μέτρα γίνουν ακόμη πιο αυστηρά, και απαγορευθούν οι εξαγωγές από τις κυριότερες χώρες παραγωγής, όπως συμβαίνει με το ρύζι -το Βιετνάμ, η Καμπότζη, η Ινδία αλλά και η Αίγυπτος έχουν βάλει φρένο στις εξαγωγές προκειμένου να έχουν επαρκή αποθέματα για το ντόπιο πληθυσμό- τότε δεν αποκλείεται να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στις τιμές.
Στο «παιχνίδι» έχουν μπει και οι διεθνείς traders, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα εγκαταλείπουν τις μετοχές και στρέφονται στα εμπορεύματα, ανεβάζοντας τεχνητά τις διεθνείς τιμές. Να σημειωθεί πως το ρύζι, τα σιτηρά και άλλα προϊόντα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο Διεθνές Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων στο Σικάγο.
«Υπάρχει μια θολή εικόνα για την εξέλιξη των τιμών και που μπορεί να οδηγηθούμε», επισημαίνει σκωπτικά ο Νίκος Καραγεωργίου, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επώνυμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ) και εκπροσωπεί 30 βιομηχανίες, οι οποίες είναι οι κύριοι προμηθευτές των σούπερ μάρκετ.
Ο κ. Καραγεωργίου υπογραμμίζει πως εξ’ όσων γνωρίζει δεν υπάρχουν φαινόμενα αυξήσεων και τονίζει πως τον τελευταίο μήνα δόθηκε ένας τιτάνιος αγώνας απ’ όλες τις παραγωγικές τάξεις για ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση. Και όπως λέει κέρδισαν την μάχη καθώς στην Ελλάδα δεν παρατηρήθηκαν να υπάρχουν άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ, με εξαίρεση τα αντισηπτικά όπου παρατηρήθηκε καταναλωτική φρενίτιδα.
Γνωστός βιομήχανος θεωρεί δεδομένο πως θα υπάρξουν κάποιες ανατιμήσεις ειδικά στις πρώτες ύλες που εισάγονται, ωστόσο σπεύδει να τονίσει πως θα γίνει προσπάθεια να κρατηθούν όσο πιο χαμηλά. «Σε αυτό το πολεμικό κλίμα που ζούμε δεν μπορεί να υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις. Όλοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών και πως δεν υπάρχον περιθώρια για εύκολο κέρδος, παρ’ ότι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είναι αμείλικτος…», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αισθητά μειωμένες είναι και οι διαθέσιμες προσφορές, οι οποίες μέχρι πρότινος κατέκλυζαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Μια τάση που δεν αποκλείεται να επεκταθεί και να ενταθεί το επόμενο διάστημα ανάλογα με την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. «Δεν βγαίνουν νέες ενώ έχουν κοπεί και οι μεγάλες έξτρα προσφορές. Τρέχουν μόνο όσες ήταν προγραμματισμένες…», αναφέρει πηγή που γνωρίζει, σημειώνοντας πάντως πως υπάρχουν ακόμη πολλές προωθητικές ενέργειες που μπορεί να αξιοποιήσει ο καταναλωτής.
Όλα αυτά έρχονται σε μια στιγμή, που η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει έρευνα σε 11 κατηγορίες προϊόντων όπου πιθανόν να υπάρχουν ζητήματα ανταγωνισμού, Ειδικότερα, στο μικροσκόπιο της Επιτροπής βρίσκονται οι εξής κατηγορίες:
1. Αναψυκτικά – έτοιμο τσάι – ενεργειακά ποτά – σόδες
2. Καφές
3. Απορρυπαντικά ρούχων σε σκόνη
4. Τυρί φέτα
5. Αλλαντικά
6. Ζυμαρικά
7. Ψωμί συσκευασμένο για τοστ
8. Δημητριακά για πρωινό
9. Όσπρια
10. Γιαούρτι και επιδόρπια γιαουρτιού
11. Χαρτί υγείας
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr