Κορονοϊός: Τα ελληνικά μαρμαράδικα… πληρώνουν το «μάρμαρο»
Ενας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Βαρύ είναι το πλήγμα που έχουν δεχτεί εξαιτίας του κορονοϊού οι επιχειρήσεις μαρμάρου, ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό.
Το «λουκέτο» στον κατασκευαστικό τομέα στην Κίνα προκαλεί σημαντικές αναταράξεις στις ελληνικές επιχειρήσεις μαρμάρου. Χαρακτηριστικό της εξάρτησης των μαρμαράδικων της χώρας από την παραγωγική διαδικασία στη μακρινή χώρα της Ασίας είναι το γεγονός πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2019 από τα 395 εκατ. ευρώ των ελληνικών εξαγωγών μαρμάρων, τα 215 εκατ. προέρχονται από την κινέζικη αγορά.
Η εξάπλωση της πανδημίας, έξω από τα σύνορα της Κίνας, σε παγκόσμιο επίπεδο έκανε την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη αφού ο κλάδος έχει καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό, με το 76% των πωλήσεών του να γίνεται σε 120 χώρες…
Σε επιστολή του προς την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης επισήμανε τις μεγάλες δυσχέρειες που προκαλούνται στις επιχειρήσεις και ζήτησε να ενταχθούν οι ΚΑΔ των επιχειρήσεών του στα ευνοϊκά μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία για τις επιχειρήσεις που πλήττονται.
«Η απόφαση για την ένταξη του κλάδου του ελληνικού μαρμάρου στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι απαραίτητη ώστε να καταφέρουν οι επιχειρήσεις αυτές να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους αλλά και να διατηρήσουν όλες τις θέσεις εργασίας. Είναι γεγονός ότι ο Σύνδεσμος προσπαθεί με κάθε τρόπο να υποστηρίξει τα μέλη του με διάφορες δράσεις όπως η συνεργασία μας με τον αντίστοιχο Σύνδεσμο μαρμαροβιομηχανιών της περιοχής XIAMEN της Κίνας για την προσφορά του 50.000 προστατευτικών μασκών για τις επιχειρήσεις μέλη μας» επισήμανε σε συνέντευξή της η πρόεδρος του συνδέσμου Ιουλία ΧαΪδά.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr