Θεσσαλονίκη: Η ActionAid πάει λιμάνι; - Με αργούς ρυθμούς η αξιοποίηση της Α΄προβλήτας
Ανενεργά παραμένουν τα δύο από τα τέσσερα συνολικά κτίρια τα οποία παραχωρήθηκαν πριν 2 χρόνια από τον ΟΛΘ στο δήμο Θεσσαλονίκης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την παραχώρηση τεσσάρων κτιρίων από τον ΟΛΘ στο δήμο Θεσσαλονίκης συνολικού εμβαδού 3.000 τετραγωνικών μέτρων η αξιοποίησή τους προχωρά με αργούς ρυθμούς, παραμένοντας ζητούμενο και στοίχημα για ολόκληρη την πόλη. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr το επόμενο διάστημα αναμένεται να ρθει από τη διοίκηση Ζέρβα ατο δημοτικό συμβούλιο πρόταση παραχώρησης του κτιρίου του πρώην Βρεφονηπιακού Σταθμού, το οποίο σήμερα είναι ανενεργό και βρίσκεται εντός της Α΄Προβλήτας στην διεθνή, μη κυβερνητική, αναπτυξιακή οργάνωση ActionAid.
Σκοπός της παραχώρησης η κάλυψη των αναγκών της ΜΚΟ, η δράση της οποίας στον τομέα του προσφυγικού ολοένα και επεκτείνεται. Όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν προσπάθειες- κυρίως από την διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη-για να επαναλειτουργήσει το συγκεκριμένο κτίριο ως Βρεφονηπιακός σταθμός. Η γειτνίαση, όμως, του κτιρίου με τη θάλασσα δεν πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας που απαιτούνται για μικρά παιδιά και οι υπηρεσίες του δήμου άναψαν κόκκινο, μη δίνοντας την συγκατάθεσή τους. Το γυάλινο κόκκινο κτίριο είναι σε αρκετά καλή κατάσταση και βρίσκεται κοντά στην είσοδο της Α΄ προβλήτας
Ρόλο ψάχνει και το πρώην κτίριο του Υπολιμενάρχη στην περιοχή της Πύλης 4, το οποίο αντιμετωπίζει κάποια στατικά προβλήματα. Επί εποχής Μπουτάρη υπήρξαν σκέψεις για να αξιοποιηθεί ο χώρος στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του Food Festival αλλά και τουριστικών δράσεων του δήμου χωρίς όμως να υλοποιηθούν ποτέ. Για την επαναχρησιμοποίηση του κτιρίου απαιτείται η εκπόνηση μελετών αποκατάστασής του και η διασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων για την εκτέλεση των εργασιών. Εδώ και περίπου ένα χρόνο στο κτίριο Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος στην επονομαζόμενη και αποθήκη στρατού λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ (Α.Μ.Φ.Ι.Θ.).
Λίγους μήνες μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης-παραλαβής μεταξύ ΟΛΘ και δήμου Θεσσαλονίκης, ο τελευταίος παραχώρησε το χώρο στο Α.Μ.Φ.Ι.Θ. για 30 χρόνια και μάλιστα δωρεάν. Εκεί, πλέον, λειτουργούν μοναδικές συλλογές Φυσικής Ιστορίας (χλωρίδα, πανίδα, απολιθώματα, ορυκτά, περιβάλλον) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα οποία εκτίθενται σταδιακά συγκεντρωμένες στον νέο τους χώρο και αποτελούν τον πυρήνα για την ανάπτυξη ενός μεγάλου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ στο μέλλον. Πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από τις πρώτες μέρες και στο τέταρτο κτίριο, την Αποθήκη Δ, που παραχωρήθηκε στον δήμο. Η διεύθυνση πολιτισμού του Δήμου την χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση είτε για δικές της δράσεις, είτε παραχωρώντας την έναντι ενοικίου ενώ ανά διαστήματα χρησιμοποιείται και από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται ότι η αξιοποίηση των τεσσάρων κτιρίων αποτελεί συνέχεια του πρώτου βήματος που έγινε με την ανάπλαση του προβλήτα-ένα πείραμα που ξεκίνησε το 1998 με την ανάπλαση των χωρών του πρώτου προβλήτα, στο πλαίσιο του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και στη συνέχεια με την υποδοχή των πολιτιστικών θεσμών.
Συναγερμός για ρωγμές και φθορές σε σιδηροτροχιές του μετρό: Συρμοί κινούνται με μειωμένη ταχύτητα
Αμπελόκηποι: Άρωμα τρομοκρατίας πίσω από την έκρηξη – Τα σενάρια που εξετάζονται και τα στοιχεία
Ξεκινούν από σήμερα οι νέες εφημερίες στα νοσοκομεία της Αττικής – Οι αλλαγές και οι αντιδράσεις
Ποιες θέσεις του αεροπλάνου να διαλέξετε για μια ξεκούραστη πτήση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr