Είναι νόμιμη η Airbnb; Στις 19 Δεκεμβρίου η κρίσιμη απόφαση στην Ευρώπη
Πρόσφατα η Airbnb δέχτηκε εντονότατα παράπονα από τη γαλλική τουριστική ένωση, με τον αρμόδιο εισαγγελέα να απαγγέλλει κατηγορίες στην πλατφόρμα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Για το ζήτημα αν πρόκειται για ψηφιακή πλατφόρμα διαμοιρασμού που διευκολύνει τις μισθώσεις ή περίπτωση μεσιτείας καλείται να αποφανθεί στις 19 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (CJEU), εν μέσω αντιδράσεων από ολόκληρες πόλεις αλλά και την τουριστική βιομηχανία.
Όπως είναι, μάλιστα, φυσικό, η εν λόγω απόφαση θα έχει επιπτώσεις ευρείας κλίμακας, ενώ η υπόθεση καταδεικνύει τη σοβαρότητα των νομικών διλημμάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι ρυθμιστικές Αρχές της εκάστοτε χώρας.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια η δημοφιλής πλατφόρμα Airbnb έχει προκαλέσει τη μήνι ξενοδόχων και τοπικών παραγόντων από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Αμστερνταμ και από το Βερολίνο μέχρι το Παρίσι. Επίσης, κατηγορείται και από πολίτες για την έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων προς ενοικίαση, κάτι το οποίο επηρεάζει πολίτες που έχουν χαμηλά εισοδήματα.
Πρόσφατα η Airbnb δέχτηκε εντονότατα παράπονα από τη γαλλική τουριστική ένωση, με τον αρμόδιο εισαγγελέα να απαγγέλλει κατηγορίες στην πλατφόρμα για παραβίαση των κανονισμών που διέπουν τις μισθώσεις μέσω μεσιτείας, παρότι τον περασμένο Απρίλιο η πλατφόρμα είχε κερδίσει την υποστήριξη ενός δικαστικού συμβουλίου του CJEU, που σε μία μη δεσμευτική απόφασή του σημείωνε ότι η εταιρεία έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως ψηφιακή υπηρεσία ελεύθερη να λειτουργεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Οι δικαστές ακολουθούν αυτή την οδηγία στο 80% των υποθέσεων, ωστόσο είναι πιθανό η συγκεκριμένη απόφαση να γείρει προς το μέρος των ξενοδόχων. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με την Uber.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Οπως είναι ευκόλως αντιληπτό, η πλατφόρμα δέχεται πιέσεις και στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται η απόφαση που πήρε το Πρωτοδικείο Ναυπλίου και έφερε τα πάνω κάτω σε ό,τι αφορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω της πλατφόρμας του Αirbnb σε διαμερίσματα πολυκατοικιών. Το δικαστήριο απαγόρευσε την ενοικίαση διαμερίσματος μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας έπειτα από προσφυγή ενοίκων της ίδιας πολυκατοικίας. Βάσει της απόφασης, καλείται η ιδιοκτήτρια να μη μισθώσει ξανά το σπίτι με τον ίδιο τρόπο και να περιοριστεί σε χρήση κατοικίας, ενώ εάν δεν συμμορφωθεί θα πληρώνει πρόστιμο 1.000 € για κάθε παράβαση.
Ωστόσο, λίγες μέρες μετά, το Πρωτοδικείο Αθηνών μπήκε για πρώτη φορά στην ουσία του νόμου και αναγνώρισε ότι «οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι η νέα μορφή αστικών μισθώσεων. Για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα αναγνωρίζεται και προστατεύεται δικαστικά το δικαίωμα εκμετάλλευσης διαμερίσματος, μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb», όπως αναφέρει το δικηγορικό γραφείο της Δάφνης Μπατσαρά.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr