Μαραθώνιες διαβουλεύσεις με τους θεσμούς σε τρία μέτωπα
Η διαπραγμάτευση αφορά τον προϋπολογισμό του 2020 - Εφεδρικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο τραπέζι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σε τρία μέτωπα «τρέχει» η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2020, με την κυβέρνηση να διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες εφεδρικές, παρεμβάσεις, όπως την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αύξηση των εσόδων, υπογραμμίζοντας, όμως, πως θα μιλούσαμε για παρεμβάσεις αποκλειστικά διαρθρωτικού και όχι δημοσιονομικού χαρακτήρα (αύξηση φόρων).
Πέραν αυτού, δηλαδή των όποιων επιπλέον μέτρων χρειαστεί να προβληθούν για το ενδεχόμενο ενός δυνητικού κενού τον επόμενο χρόνο - ζήτημα, πάντως, που πηγές του οικονομικού επιτελείου τονίζουν ότι δεν έχει τεθεί, οι συζητήσεις με τους θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2020 επικεντρώνονται στο σενάριο βάσης, με σημεία αιχμής την πορεία των 120 δόσεων και το ΦΠΑ, αλλά και στην ποσοτικοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, με ανώτερη πηγή του οικονομικού επιτελείου να διαβεβαιώνει πως το πακέτο της Θεσσαλονίκης θα «χωρέσει» αναμφίβολα στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, αλλά και να υπογραμμίζει πως ουδείς από τους θεσμούς έθεσε ζήτημα μείωσης αφορολογήτου ή συντάξεων.
Η ίδια πηγή επαναλάμβανε και σήμερα Τρίτη -δεύτερη μέρα των συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών οι οποίες ολοκληρώνονται με την ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών σήμερα και με το ΔΝΤ την Παρασκευή- πως έχει την αίσθηση ότι τα θέματα για τον προϋπολογισμό του 2019 είναι ληγμένη υπόθεση, επισημαίνοντας όμως πως πάντα όταν εκτελεί κανείς έναν προϋπολογισμό πρέπει να είναι διπλά προσεκτικός. Εκτιμούσε δε πως περίπου 15 μέρες πριν την οριστικοποίηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020, που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, οι διαφορές δεν είναι μεγάλες.
Άλλωστε, μετά την αναχώρηση των θεσμών από την Αθήνα, οι συζητήσεις σε όλες τις περιοχές της τέταρτης αξιολόγησης θα συνεχιστούν και εξ αποστάσεως, με χρονικό ορόσημο την έκθεση αξιολόγησης από την Κομισιόν προς τα τέλη Νοεμβρίου και σίγουρα πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τη χρήση των SMPs & ANFAs.
Ειδικά ως προς το ΔΝΤ, αλλά και για τους θεσμούς, σημείωνε πως η λογική δεν είναι «κάντε αυτό ή εκείνο» στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ προσδιόριζε στις τράπεζες, τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά τις περιοχές που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για το Ταμείο. Η συζήτηση επί των δημοσιονομικών παραμένει ανοιχτή και σήμερα οι συναντήσεις με τους θεσμούς επικεντρώθηκαν σε θέματα δημοσιονομικού, υγεονμικού, εργασιακού και χρηματοπιστωτικού ενδιαφέροντος.
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα σε Θεσσαλία, Ήπειρο και Εύβοια λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr