EFSF: Εγκρίθηκαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Το Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018 εξειδίκευσε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία ενισχύουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ενεργοποίησε σήμερα το συμβούλιο των διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων του ΕΤΧΣ για την Ελλάδα που εγκρίθηκαν σήμερα συμπεριλαμβάνει έναν μηχανισμό για την υπό όρους κατάργηση του επιτοκίου που συνδέεται με την δόση επαναγοράς του δεύτερου ελληνικού προγράμματος από το 2018 και μετά, περαιτέρω αναβολή τόκων και αποσβέσεων κατά 10 έτη με δάνεια EFSF ύψους 96,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και επέκταση της μέγιστης σταθμισμένης μέσης διάρκειας των προαναφερόμενων δανείων κατά 10 έτη, τηρουμένου του επιτρεπόμενου ποσού του προγράμματος.
«Εκτιμάμε ότι η συνολική δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκαν από τους υπουργούς τον περασμένο Ιούνιο θα πρέπει να οδηγήσει σε σωρευτική μείωση της αναλογίας χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060. Επίσης αναμένουμε ότι η ακαθάριστη χρηματοδότηση της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί οκτώ ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα », δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ και ο CEO του EFSF Klaus Regling.
«Για να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα περιλαμβάνουν κίνητρα για τη συνεχή εφαρμογή εκ μέρους της Ελλάδας των μεταρρυθμιστικών μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα ΕΜΣ, η κατάργηση του επιτοκιακού περιθωρίου μέχρι το 2022 εξαρτάται από τη συνέχιση των βασικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ και η συμμόρφωση της Ελλάδας με τα συμφωνηθέντα μεταρρυθμιστικά μέτρα και πολιτικές δεσμεύσεις κατά την περίοδο παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα», πρόσθεσε ο κ. Regling.
Το Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018 εξειδίκευσε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία ενισχύουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, προκειμένου οι ετήσιες μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες (GFN ratio) να παραμένουν κάτω του 15% ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% μακροπρόθεσμα
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr