Χαμηλές πτήσεις για τον ελληνικό πληθωρισμό
Σε αρνητικό έδαφος ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Πέριξ του μηδενός κινήθηκε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, καθώς επιβραδύνθηκε στο 0,1%, από 0,4% που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο σε ετήσια βάση. Παράλληλα, σε αρνητικό έδαφος (-0,2%) διαμορφώθηκε ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή επιβεβαιώνουν την υποτονική πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή. Υπενθυμίζεται πως η ελληνική οικονομία, με αρκετή καθυστέρηση, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση ξεκίνησε το 2010, πέρασε σε φάση αποπληθωρισμού τον Μάρτιο του 2013, στη σκιά των μεγάλων περικοπών που έγιναν σε μισθούς και συντάξεις και της δραστικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων, εξαιτίας και της υπέρμετρης φορολόγησης.
Ο αποπληθωρισμός κατέγραψε τη χαμηλότερη τιμή τον Νοέμβριο του 2013, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο -2,9% σε ετήσια βάση, και μόνο το 2016 επανήλθε σε θετικό έδαφος, κινούμενος, πάντως, υποτονικά μέχρι και σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο -0,3% τον Ιούνιο, ακολούθησε μηδενική μεταβολή τον Ιούλιο και οι τιμές παρουσίασαν νέα υποχώρηση 0,2% τον Αύγουστο.
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο κατά 0,2% προήλθε κυρίως από τη μείωση 1,9% στις τιμές των προϊόντων στην κατηγορία της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών, στη μείωση κατά 1,7% στις τιμές των υπηρεσιών στην κατηγορία αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες και στη μείωση κατά 1,6% στις τιμές των διαρκών αγαθών και των ειδών νοικοκυριού και υπηρεσιών κυρίως εξαιτίας της πτώσης των τιμών στα υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, στις οικιακές συσκευές και επισκευές και στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
Στον αντίποδα, σημαντική αύξηση 2,7% καταγράφηκε στο πεδίο των επικοινωνιών, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες, ενώ άνοδο 1,9% σημειώθηκε στην κατηγορία της υγείας λόγω της αύξησης των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα και κατά 1,8% στις μεταφορές λόγω της αύξησης των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος αυτής της αύξησης αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση των τιμών στα καύσιμα.
Κρίσιμη Πέμπτη στην Ευρωζώνη
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ. Η ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο επιταχύνθηκε στο 1,9% σε ετήσια βάση, σε σχέση με το 1,1% που είχε καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο, ενώ σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκε στο 1,5% σε μέσα επίπεδα, χαμηλότερα δηλαδή από τον στόχο για ανάπτυξη πέριξ του 2% σε μέσα επίπεδα στο σύνολο της φετινής χρονιάς.
Το μεγάλο στοίχημα είναι η επιτάχυνση του ελληνικού ρυθμού ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά κυρίως στο πρώτο εξάμηνο του 2020, που είναι χρονιά καθοριστική και για την τύχη της ελληνικής επιδίωξης για πτωτική αναθεώρηση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά. Η διαδικασία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας «τρέχει» πάντως στη σκιά του έντονου προβληματισμού για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Εν αναμονή της μεθαυριανής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θεωρείται μια από τις κρισιμότερες των τελευταίων ετών από τις αγορές, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος δήλωσε πως η Γερμανία μπορεί να διοχετεύσει «πολλά, πολλά δισ. ευρώ» στην οικονομία σε ενδεχόμενη οικονομική κρίση.
Την Πέμπτη ο Μάριο Ντράγκι, που αναμένεται να αποχωρήσει από το τιμόνι της ΕΚΤ στις 31 Οκτωβρίου για να παραδώσει τη σκυτάλη στην Κριστίν Λαγκάρντ, θα ανοίξει τα χαρτιά του για τα επιτόκια, αλλά και για τον νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, και να δώσει τον τόνο στις αγορές για το quo vadis της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας.
Μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, ο κ. Σολτς δήλωσε, όπως μετέδωσε το Reuters, πως το Βερολίνο έχει πολύ ισχυρά θεμέλια με τον προϋπολογισμό αλλά και την πολιτική της χώρας να μη δημιουργεί νέο χρέος και ως εκ τούτου μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια κρίση. «Γιατί τότε θα είναι πολύ σημαντικό εάν εμείς, η μεγαλύτερη οικονομία στο κέντρο της ΕΕ, θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε μία αρνητική οικονομική τάση» δήλωσε ο κ. Σολτς και συμπλήρωσε πως «με τα ισχυρά θεμέλια που έχουμε σήμερα, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε μία οικονομική κρίση με πολλά, πολλά δισεκατομμύρια ευρώ εάν ξεσπάσει μία στη Γερμανία και την Ευρώπη» προσέθεσε.
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr