ΑΔΕΔΥ ενόψει ΔΕΘ: Φέρτε πίσω τον 13ο και 14ο μισθό - Αυξήστε τις συντάξεις
Οι 9 προτάσεις του συνδικάτου για την καλύτερη λειτουργία του Δημοσίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το αίτημα για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο επαναφέρει η ΑΔΕΔΥ στο τραπέζι εν όψει της 84ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Η τριτοβάθμια δημοσιουπαλληλική οργάνωση παρουσίασε πριν από λίγο 9 προτάσεις για τους μισθούς, τις συντάξεις και την καλύτερη λειτουργία του Δημοσίου Τομέα σε συνέντευξη Τύπου στην συμπρωτεύουσα, ενώ προετοιμάζεται για το αυριανό (7/9) συλλαλητήριο στις 18:00, στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Συγκεκριμένα η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί:
- Τη χορήγηση αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις. Υπολογισμό της διετίας 2016 και 2017 στη μισθολογική εξέλιξη. Νέο μισθολόγιο για το 2020 που θα αποκαθιστά σταδιακά τα εισοδήματα, θα αίρει τις αδικίες και θα επαναφέρει το 13ο και 14ομισθό.
- Την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών – αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
- Τη διενέργεια προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ). Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων
- Τη διατήρηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Λήψη μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.
- Τον τερματισμό της φορολογικής επιδρομής. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.
- Την αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Όχι στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο.
- Τη μη διενέργεια πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.
- Την κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία.
- Την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων.
Στο πλαίσιο των διεκδικήσεων των δημοσίων υπαλλήλων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Γιάννης Πάιδας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «χρειάζεται πολιτική απόφαση για την επανανομοθέτηση του 13ου και 14ου μισθού». Όσον αφορά στο ασφαλιστικό τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου και να προχωρήσει στην άρση αδικιών μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων όπως και στην επανεξέταση των ορίων ηλικίας ορισμένων τουλάχιστον κατηγοριών.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία. Παράλληλα σημείωσε πως δεν θα γίνουν αποδεκτές δυσμενείς ανατροπές του νόμου 1264 και ειδικά στο θέμα λήψης αποφάσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων
«Η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού είναι στην κορυφή των διεκδικήσεων μας», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Σταύρος Κουτσιουμπέλης, ενώ όσον αφορά στο ασφαλιστικό τόνισε πως «θα αντισταθούμε σε αλλαγές που σε απώτερο χρόνο οδηγούν στην κατάργηση των επικουρικών συντάξεων». Παράλληλα, έστειλε μήνυμα πως οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο θα μείνουν στα χαρτιά, καθώς «στόχο έχουν τη φίμωση των συνδικάτων».
«Δεν δεχόμαστε καμία αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου», σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Στέφανος Σαβόπουλος, ενώ υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να περάσει οποιαδήποτε απόπειρα κατάργησης των επικουρικών συντάξεων. Παράλληλα τόνισε πως το συνδικαλιστικό κίνημα είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση κ.α.
Ο Δημήτρης Μπράτης, Αντιπρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σημείωσε πως «μόλις χτες έγιναν 16.191 προσλήψεις αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση -4000 παραπάνω από πέρυσι- και μαζί με τη δευτεροβάθμια περίπου 21.000. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι υπάρχουν χιλιάδες οργανικά κενά στην εκπαίδευση που πρέπει να καλυφθούν με μόνιμους διορισμούς. Υπάρχουν αναπληρωτές με 17 χρόνια υπηρεσίας και έχουμε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τις πρώτες συνταξιοδοτήσεις αναπληρωτών. Η κ. Κεραμέως, αντί να μιλάει για καταγραφή κενών, πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μόνιμους διορισμούς».
Το «επιτελικό κράτος έχει μετατραπεί σε υπερσυγκεντρωτικό» σημείωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Γιώργος Μακράκης, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση υπερδιπλασίασε τον αριθμό των μετακλητών και αύξησε τις αποδοχές τους. Παράλληλα εστίασε στην ανάγκη να ξεπαγώσουν τα μισθολογικά κλιμάκια 16 και 17 στον Δημόσιο Τομέα για να αποκατασταθούν οι αδικίες στους δημοσίους υπαλλήλους.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr