Σταϊκούρας: Μπορεί να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος
«Δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό για το 2019» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του επιβεβαίωσε ότι για την κυβέρνηση υπάρχει θεμελιωμένο το δικαίωμα αιτήματος που αφορά τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο Capital.gr o κ. Σταϊκούρας καθιστά σαφές ότι η μεγάλη μείωση του περιθωρίου πιστωτικού κινδύνου της χώρας «καθιστά ανεπίκαιρη τη μεθοδολογία προσδιορισμού του» με βάση την οποία έγιναν τα σενάρια ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους και συμφωνήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.
Ακόμη εκτιμά ότι «χρειάζεται η επικαιροποίηση της μεθοδολογίας» από την οποία «προκύπτει και η δυνατότητα περιορισμού του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων με δομημένο, μόνιμο και όχι συγκυριακό τρόπο».
Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας, εκτός από τη συνολική αλλαγή του στόχου των πλεονασμάτων, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και για άμεσες πρώτες παρεμβάσεις μέσα από την προσμέτρηση των εσόδων από κέρδη ομολόγων ή από άλλες πηγές ακόμη και φέτος, στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης. Όπως αναφέρει σχετικά «φαίνεται ότι δημιουργείται ευρύτερα μία θετική δυναμική προς την επιθυμητή κατεύθυνση».
Δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό για το 2019
Σχετικά με τα δημοσιονομικά ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό για το 2019 καθώς και ότι δεν υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Παράλληλα κάνει σαφές πως «οι παρεμβάσεις μας στο φορολογικό πρέπει να είναι προσεκτικές, καλά μελετημένες, ορθολογικές και κοινωνικά δίκαιες».
Για το 2020 θεωρεί δεδομένες μόνο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και τη μείωση στο φόρο μερισμάτων από το 10% στο 5%. Ακόμη διευκρινίζει ότι, αν υπάρξει η βεβαιότητα για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, τα επόμενα χρόνια θα αποφασισθούν παρεμβάσεις με "συγκερασμό των στόχων της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης".
Επιπλέον, περιγράφει τα 2 κανάλια στήριξης των τραπεζών έναντι των Stress Test του 2020: την υλοποίηση του μοντέλου εγγύησης του Δημοσίου σε τιτλοποιημένα στοιχεία (APS), για το οποίο, όπως αναφέρει, "είμαστε σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή", αλλά και τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος η οποία εκτιμά ότι θα στηρίξει τα οικονομικά αποτελέσματα 2ου εξαμήνου των τραπεζών.
Αναλύει τις παρεμβάσεις στο πεδίο της αγοράς ακινήτων μέσω της μείωσης των φορολογικών και των διοικητικών βαρών, αλλά και με μέτρα θεσμικής θωράκισης. Είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του ΑΕΠ αναφέροντας ότι, αν το διεθνές περιβάλλον δεν καταστεί περισσότερο δυσμενές, τότε το 2ο εξάμηνο η ανάπτυξη θα είναι ταχύτερη από ό,τι το πρώτο, ενώ πρόσθετη επιτάχυνση αναμένει το 2020.
Ο ΥΠΟΙΚ δίνει επίσης προτεραιότητα στην πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους των δανείων του ΔΝΤ, λέγοντας ότι το αίτημα θα γίνει το ταχύτερο δυνατό. Θέτει και το θέμα της συστηματικής υποεκτέλεσης του ΠΔΕ τα τελευταία χρόνια και μίας αλλαγής στην κατανομή του, ώστε να χρηματοδοτεί την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας.
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr