Κωνσταντίνος Μίχαλος: Αναγκαίες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Ο κ. Μίχαλος, σε άρθρο του στο ΑΠΕ, χαρακτηρίζει υπαρξιακή πρόκληση για την Ελλάδα την επιτάχυνση της ανάπτυξης, με βιώσιμους όρους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Η ακραία αβεβαιότητα των προηγούμενων χρόνων έχει πλέον απομακρυνθεί, ωστόσο η κατάσταση δεν επιτρέπει εφησυχασμό, τονίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Ο κ. Μίχαλος, σε άρθρο του στο ΑΠΕ, χαρακτηρίζει υπαρξιακή πρόκληση για την Ελλάδα την επιτάχυνση της ανάπτυξης, με βιώσιμους όρους. Και υπογραμμίζει ότι αυτό που ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος από τη νέα κυβέρνηση είναι μια συνεπή, σταθερή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, με καθαρό αναπτυξιακό πρόσημο.
Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης αποτελούν θετικά μηνύματα, σημειώνει ο κ. Μίχαλος, αλλά υπογραμμίζει ότι οι κυβερνήσεις κρίνονται στην πράξη. «Τώρα οι δεσμεύσεις πρέπει να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να γίνει η ουσιαστική επανεκκίνηση που έχει ανάγκη η αγορά και η οικονομία», τονίζει στο άρθρο του.
Το άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου στο ΑΠΕ
«Μετά από μια δύσκολη δεκαετία, η Ελλάδα είναι πλέον έτοιμη να αλλάξει σελίδα και να δημιουργήσει ξανά προϋποθέσεις για ευημερία και ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάδειξη νέας, αυτοδύναμης κυβέρνησης στις εκλογές του Ιουλίου αποτελεί θετική εξέλιξη, στο βαθμό που εξασφαλίζει συνθήκες πολιτικής σταθερότητας στα επόμενα χρόνια. Η προσπάθεια, ωστόσο, παραμένει κάθε άλλο παρά εύκολη. Οι συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια έχουν πλέον απομακρυνθεί, ωστόσο η κατάσταση δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Κι αυτό γιατί το μείγμα οικονομικής πολιτικής, με το οποίο η χώρα κατάφερε να αποκτήσει δημοσιονομική ισορροπία, καταδικάζει την οικονομία στη στασιμότητα.
Η επιτάχυνση της ανάπτυξης, με βιώσιμους όρους, αποτελεί σήμερα για την Ελλάδα υπαρξιακή πρόκληση. Η χώρα μας είτε θα καταφέρει να περάσει στην επόμενη ημέρα, πραγματοποιώντας ένα μεγάλο άλμα μπροστά, είτε θα παραμείνει παγιδευμένη ανάμεσα στο υψηλό χρέος και την αναιμική ανάπτυξη, ευάλωτη οικονομικά και κοινωνικά, διαρκώς αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να βρεθεί σύντομα ξανά σε αδιέξοδο. Αυτό, λοιπόν, που ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος από τη νέα κυβέρνηση, είναι να αξιοποιήσει την ισχυρή εντολή των πολιτών, για να ασκήσει μια συνεπή και σταθερή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική με καθαρό αναπτυξιακό πρόσημο. Για να δώσει λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης της ανάπτυξης, για να εφαρμόσει περισσότερο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους, στο ασφαλιστικό σύστημα, στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια.
Μίχαλος: Οι δεσμεύσεις να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό
Τα μηνύματα που έχει εκπέμψει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση είναι θετικά, σε επίπεδο προτεραιοτήτων και πλαισίου λειτουργίας. Οι δεσμεύσεις για μείωση φόρων και εισφορών, για άρση των εμποδίων στην προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, δίνουν το στίγμα μιας πολιτικής φιλικής προς την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Θετικό κλίμα δημιουργούν, επίσης, οι δεσμεύσεις για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, τη βελτίωση των υπηρεσιών στον τομέα της υγείας, την αναβάθμιση της Παιδείας, την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων και την εδραίωση ξεκάθαρων κανόνων στις σχέσεις κράτους, επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Ωστόσο, οι κυβερνήσεις κρίνονται στο επίπεδο της πράξης. Τώρα οι δεσμεύσεις πρέπει να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να γίνει η ουσιαστική επανεκκίνηση που έχει ανάγκη η αγορά και η οικονομία. Κρίσιμη προϋπόθεση για να επιτύχει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, είναι οι στοχευμένες περικοπές κρατικών δαπανών, ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα μια δέσμη μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, που θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και θα ενισχύσουν το αίτημα για περιορισμό των υψηλών δημοσιονομικών πλεονασμάτων, στα οποία δεσμεύεται.
Πιο κρίσιμη πρόκληση η προσέλκυση επενδύσεων
Η κρισιμότερη, ωστόσο, πρόκληση αφορά την προσέλκυση νέων επενδύσεων, που θα αυξήσουν τα έσοδα του κράτους και θα δημιουργήσουν νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας. Σήμερα, η Ελλάδα εμφανίζει ένα παραγωγικό κενό της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως απότοκο της πολυετούς ύφεσης, το οποίο μπορεί να αναπληρωθεί μόνο μέσα από την κινητοποίηση μεγάλου αριθμού νέων επενδύσεων. Η προσπάθεια που απαιτείται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι τεράστια, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η χώρα παρουσιάζει τη χαμηλότερη αναλογία επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ στην Ευρώπη, με μεγάλη μάλιστα διαφορά από το μέσο όρο.
Πλεονεκτήματα και ευκαιρίες για τους επενδυτές υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν. Τομείς όπως ο τουρισμός και η ανάπτυξη ακινήτων, η ενέργεια, οι μεταφορές και το διαμετακομιστικό εμπόριο, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς πόλους έλξης επενδύσεων, οι οποίες μπορούν να προσθέσουν αξία στην οικονομία, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Η Κεντρική Μακεδονία, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, μπορεί να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά της και διεκδικώντας τη θέση που της αξίζει, ως επιχειρηματικός, συγκοινωνιακός και εμπορικός κόμβος στην περιοχή των Βαλκανίων, ως ισχυρός πόλος καινοτομίας και εξωστρέφειας.
Μίχαλος: Δεν αρκεί η μείωση της φορολογίας
Οι επενδύσεις, ωστόσο, δεν θα έρθουν ούτε με ευχές ούτε με διαταγές, ούτε καν με τη μείωση της φορολογίας, η οποία είναι μεν απαραίτητη, αλλά όχι από μόνη της αρκετή. Θα πρέπει, παράλληλα να προχωρήσουν εξίσου σημαντικές μεταρρυθμίσεις, για τη διαμόρφωση σύγχρονου ρυθμιστικού πλαισίου για τις επενδύσεις, με σαφείς κανόνες και απλούστερες διαδικασίες. Είναι απαραίτητη, η αναβάθμιση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης με όρους αποτελεσματικότητας και διαφάνειας, η επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά και η ανάπτυξη δημοσίων υποδομών, όπως π.χ. τα ψηφιακά δίκτυα, που υποστηρίζουν την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η προσέλκυση νέων επενδύσεων απαιτεί, πάνω από όλα, σχέδιο, όραμα, φαντασία, τόλμη και αποφασιστικότητα. Καλές πρακτικές, επιτυχημένα παραδείγματα, σχέδια και ευκαιρίες υπήρχαν και θα υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί το πολιτικό δυναμικό που θα οραματιστεί και θα προωθήσει ανάλογα έργα και θα πείσει σοβαρούς επενδυτές να τοποθετήσουν κεφάλαια, για την υλοποίησή τους.
Σήμερα, τόσο η αγορά όσο και η κοινωνία περιμένουν να δουν την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών, μέσα από τολμηρές πρωτοβουλίες, αλλά και μικρές καθημερινές κινήσεις και «γρήγορες νίκες», που θα δώσουν το μήνυμα ότι η χώρα αλλάζει πραγματικά προς το καλύτερο. Περιμένουν, επίσης, ένα νέο τρόπο προσέγγισης των πολιτικών ρόλων, μακριά από την οξύτητα που επικράτησε τα περισσότερα χρόνια. Ζητούν μια νέα πολιτική συμπεριφορά, με περισσότερη υπευθυνότητα, νηφαλιότητα και διάθεση συναίνεσης στα μεγάλα ζητήματα, με λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις, στη βάση των οποίων όλοι θα κριθούν.
Τώρα είναι η ώρα για συνένωση δυνάμεων και αποφασιστικές πράξεις, ώστε η Ελλάδα να κερδίσει το στοίχημα της επόμενης ημέρας, με ισχυρή ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, περισσότερες ευκαιρίες και προοπτικές για τους εργαζόμενους και τη μεσαία τάξη. Στην προσπάθεια αυτή, ο Επιμελητηριακός θεσμός θα σταθεί αρωγός και θα επιτελέσει στο ακέραιο το ρόλο του, προωθώντας υπεύθυνες θέσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις, για την ταχύτερη επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί».
Με αποζημίωση 20 ευρώ ανά συνταγή η διάθεση των ακριβών σκευασμάτων από τα φαρμακεία της γειτονιάς
Πως αποκωδικοποιούν στην κυβέρνηση τα δημοσκοπικά ευρήματα: Τα πέντε μηνύματα που εισπράττουν οι «γαλάζιοι»
Γιατί στο ΠΑΣΟΚ νιώθουν δικαίωση για το «όχι» σε Τασούλα: Η καταγγελία για τις επιχορηγήσεις και τα πυρά της Χ. Τρικούπη
ΚΟΚ: Άτολμες και ελλιπείς χαρακτηρίζουν τις διατάξεις οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση - Η εγκατάλειψη θύματος τροχαίου παραμένει πλημμέλημα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr