Εξάµηνο-φωτιά µε ανοιχτά µέτωπα για τη νέα κυβέρνηση
Σήµερα τα πρώτα µηνύµατα από τις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζει το Eurogroup🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Νέα κυβέρνηση: Αντιµέτωπη µε ένα εξάµηνο-φωτιά στην οικονοµία βρίσκεται η νέα κυβέρνηση καθώς υπάρχουν πολλά «µέτωπα» ανοιχτά και εκ των πραγµάτων το νέο οικονοµικό επιτελείο θα πρέπει να κολυµπήσει, γρήγορα, στα βαθιά. Στη σκιά των αντιδράσεων από τις αγορές οµολόγων και µετοχών κατά τη σηµερινή συνεδρίαση, στον απόηχο του καθαρού εκλογικού αποτελέσµατος, αναµένονται σήµερα τα πρώτα µηνύµατα από τις Βρυξέλλες όπου συνεδριάζει το Eurogroup, µε την ελληνική οικονοµία να βρίσκεται, σύµφωνα µε τους θεσµούς, αντιµέτωπη µε την απειλή νέων µέτρων.
Η επίτευξη συµφωνίας για τα δηµοσιονοµικά είναι κεντρική προτεραιότητα, µε ορόσηµο το EuroWorking Group της 5ης Σεπτεµβρίου και µε το βλέµµα στραµµένο στον κεντρικό, µεσοπρόθεσµο στόχο, της µείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσµατα από το 2020 και µετά. Πολύ ψηλά στην ατζέντα είναι και το σήµα που θα δώσει η νέα κυβέρνηση στο µέτωπο των επενδύσεων και κυρίως των µεγάλων εµβληµατικών επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς το µεγάλο ζητούµενο παραµένει η επιτάχυνση των ρυθµών ανάπτυξης της χώρας και η αποφυγή χαµηλών πτήσεων του ελληνικού ΑΕΠ ώστε σε µεσοπρόθεσµο ορίζοντα να ισχυροποιηθεί η δηµοσιονοµική θέση της χώρας και η δυναµική δηµιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Εν τω µεταξύ, κυρίαρχη είναι η αίσθηση πως η νέα κυβέρνηση το πιθανότερο είναι πως θα επιχειρήσει πολύ σύντοµα, ίσως και την επόµενη εβδοµάδα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, νέα έκδοση οµολόγου, πιθανόν µακροπρόθεσµης διάρκειας, η οποία θα βρίσκεται εκ των πραγµάτων στο µικροσκόπιο των αγορών και των ξένων οίκων. Πρέπει να σηµειωθεί πως εδώ και πολλές µέρες καταγράφεται ραγδαία αποκλιµάκωση στο κόστος δανεισµού του ελληνικού ∆ηµοσίου, µε το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς οµολόγου να υποχωρεί σε ιστορικά χαµηλά επίπεδα, κάτω του 2%, µε τις αγορές να αναµένουν τα πρώτα δείγµατα γραφής από τη νέα κυβέρνηση και το πόσο δυνατό θα είναι το σήµα που θα δώσει στην επενδυτική κοινότητα.
Οσον αφορά στη σηµερινή συνεδρίαση του Eurogroup, δεδοµένων των συνθηκών, τα µηνύµατα αναµένονται διακριτικά αλλά σαφή, αφού οι θεσµοί, Κοµισιόν και Ευρωπαϊκός Μηχανισµός Σταθερότητας (ESM), έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και εβδοµάδες την κοινή θέση τους, πως προκύπτει φέτος απειλή απόκλισης από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασµα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, µετά τις παροχές του Μαΐου. Το θέµα, όπως αποτυπώθηκε και στην έκθεση της Κοµισιόν τον Ιούνιο, παραµένει σε εκκρεµότητα και είναι δεδοµένο πως στις περίπου οκτώ εβδοµάδες που µεσολαβούν µέχρι τη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 5 Σεπτεµβρίου, το νέο οικονοµικό επιτελείο θα βρεθεί αντιµέτωπο µε δύσκολες διαβουλεύσεις. Αν και η σηµερινή συνεδρίαση διεξάγεται αµέσως µετά τις εκλογές και πριν καν οριστεί το νέο οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης, κάτι που γνωρίζουν φυσικά και οι υπουργοί Οικονοµικών της Ευρωζώνης, ο ελληνικός φάκελος, µε τις ενστάσεις επί των δηµοσιονοµικών και την απειλή µέτρων για το 2019, θα βρίσκεται τελικά στο τραπέζι. Πρακτικά, περιγράφοντας το state of play των εκκρεµοτήτων σε συνέχεια της τρίτης έκθεσης ενισχυµένης εποπτείας που δηµοσιοποίησε η Κοµισιόν, οι Ευρωπαίοι θα µεταφέρουν µήνυµα στο παρασκήνιο ή και στο προσκήνιο πως ο διάλογος µε τη νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει µε τη διαδικασία του επείγοντος, προκειµένου να βρεθεί ένας συµβιβασµός το Σεπτέµβριο καθώς πολύ νωρίς τον Οκτώβριο κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισµού του 2020, όπου θα πρέπει να αποτυπωθεί το δηµοσιονοµικό σχέδιο της νέας κυβέρνησης και να δοθούν απαντήσεις µεταξύ άλλων στα εξής: Τι θα γίνει µε την κατάργηση του µέτρου για τη µείωση του αφορολόγητου από 1ης Ιανουαρίου 2019 και εάν θα απαιτηθούν προληπτικά δηµοσιονοµικά µέτρα.
Μεγάλο κρας τεστ
Αλλωστε ο προϋπολογισµός του 2020 είναι de facto ένα µεγάλο κρας τεστ για τις αγορές, καθώς η νέα κυβέρνηση αφενός θα επιδιώξει νέα συµφωνία για τη µείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσµατα πριν το 2022, σε συνεννόηση µε τους εταίρους, αφετέρου θα πρέπει να εξασφαλίσει τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν µεγαλύτερη µείωση στο κόστος δανεισµού και να επισπευσθεί η αναβάθµιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού ∆ηµοσίου στην κατηγορία της επενδυτικής διαβάθµισης. Πρέπει να συνεκτιµηθεί πως διανύουµε και µια περίοδο που όπως όλα δείχνουν είµαστε προ των πυλών µιας νέας «ποσοτικής χαλάρωσης», από την οποία θα µπορούσαν να επωφεληθούν τα ελληνικά οµόλογα και αυτό καθιστά ως πολύ µεγάλη προτεραιότητα να ληφθούν αποφάσεις και να διαλυθούν τα δηµοσιονοµικά «σύννεφα» µε τρόπο φιλικό προς τις αγορές το συντοµότερο δυνατό. Μια συνετή πορεία στα δηµοσιονοµικά θα αυξήσει άλλωστε και τη διαπραγµατευτική δύναµη της νέας κυβέρνησης στη δύσκολη συζήτηση που θα γίνει σχετικά σύντοµα, τουλάχιστον στο παρασκήνιο, για τη µείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασµάτων.
Παράλληλα µε το δηµοσιονοµικό µέτωπο θα τρέχουν και πολλές άλλες µεγάλες προκλήσεις, όπως η διαχείριση του µετώπου της ∆ΕΗ, για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην εταιρεία, τα οικονοµικά της οποίας έχουν αναχθεί σε οξύ πρόβληµα και αφήνουν ισχυρό το αποτύπωµά τους στη συνολική εικόνα της ελληνικής οικονοµίας. Αποφάσεις αναµένονται την ίδια στιγµή για µεγάλες, εµβληµατικές επενδύσεις, µεταξύ των οποίων και το Ελληνικό.
Φάληρο: Βρέθηκε νεκρός άντρας μέσα σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών
Τραγική απώλεια για τη Μαίρη Βιδάλη - Πέθανε ο γιος της
Ψηλορείτης: 30χρονη γλίστρησε στον πάγο και κατρακύλησε σχεδόν 600 μέτρα
Νέα Πέραμος: Βίντεο ντοκουμέντο του 23χρονου που σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να αποφύγει έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr