Τράπεζα της Ελλάδος: Μαθήµατα πληρωµών µε ψηφιακό πορτοφόλι
Στόχος της έκθεσης είναι να εκπαιδευτούν οι καταναλωτές στις ψηφιακές πληρωμές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ένα app για να εκπαιδεύσει τους καταναλωτές στις ψηφιακές πληρωμές σχεδίασε η Τράπεζα της Ελλάδος. Με δεδομένο ότι η παγκόσμια τάση δείχνει ότι το μέλλον ανήκει στο ψηφιακό χρήμα, η εφαρμογή της ΤτΕ προσομοιάζει ένα ψηφιακό πορτοφόλι, και μέσα από ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, ο καταναλωτής μαθαίνει να κάνει μια πληρωμή με τον καλύτερο τρόπο.
Εξάλλου τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα -κυρίως μετά την επιβολή των capital controls- το τοπίο στις πληρωμές άλλαξε άρδην. Η εξέλιξη και η ταχύτατη διάδοση της ψηφιακής τεχνολογίας είχε ως αποτέλεσμα και την έντονη αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα», όπως και μέσω του διαδικτύου ή του κινητού τηλεφώνου παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα το 2013 οι πληρωμές με κάρτα ήταν 78 εκατ., ενώ το 2018 ανήλθαν σε 629 εκατ. Αντίστοιχα, οι πληρωμές με μεταφορά πίστωσης που εκκινούν με ηλεκτρονικό τρόπο, το 2013 ήταν 122 εκατ., ενώ το 2018 ανήλθαν σε 297 εκατ. Ο αριθμός των πληρωμών με τα παραπάνω μέσα, αθροιστικά για το 2018, αποτελεί το 97% του συνόλου των ηλεκτρονικών πληρωμών (63% του όγκου αφορά τις πληρωμές με κάρτες και 34% τις μεταφορές πίστωσης).
Οι πληρωμές με άμεση χρέωση, αν και διπλασιάστηκαν σχεδόν σε αριθμό από το 2013 (14 εκατ. πληρωμές το 2013, 29 εκατ. πληρωμές το 2018), αποτελούν μόλις το 2,5% του συνόλου των ηλεκτρονικών πληρωμών. Παράλληλα, οι επιταγές, οι οποίες αποτελούν επίσης μέσο για πληρωμές χωρίς τη χρήση μετρητών, εμφανίζουν σημαντική κάμψη στη χρήση τους τα τελευταία χρόνια (από 11 εκατ. το 2013 σε 6 εκατ. το 2018).
Για την μετάβαση των καταναλωτών στη νέα ψηφιακή εποχή πληρωμών, χθες το απόγευμα εγκαινιάστηκε από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα η έκθεση του Μουσείου της ΤτΕ με τίτλο «e-Πληρωμές: ένας οδικός χάρτης».
Αντικείμενο της έκθεσης είναι οι ηλεκτρονικές πληρωμές λιανικής, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινών συναλλαγών, παρουσιάζει τα διαθέσιμα μέσα πληρωμών, καθώς και τους μηχανισμούς και τα συστήματα που υποστηρίζουν την ομαλή και ασφαλή διεκπεραίωσή τους. Η διαδραστική έκθεση ξεκινάει από τον λογαριασμό πληρωμών, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί μια πληρωμή, και στη συνέχεια παρουσιάζει τα τέσσερα μέσα με τα οποία μπορούμε σήμερα να πραγματοποιήσουμε πληρωμές ήτοι: μεταφορά πίστωσης, κάρτα πληρωμών, επιταγή, άμεση χρέωση.
Με απλά λόγια η έκθεση φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα εγχειρίδιο χρήσης για τις ηλεκτρονικές πληρωμές και εντάσσεται στη συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδος στην προώθηση της οικονομικής εκπαίδευσης του πληθυσμού της χώρας.
Όπως αναφέρει στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, «στην έκθεση, οι πληρωμές παρουσιάζονται από την οπτική γωνία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι, πέρα από τα διαθέσιμα μέσα πληρωμών, αναδεικνύονται παράλληλα οι μηχανισμοί και τα συστήματα που λειτουργούν πίσω από τις πληρωμές. Συγχρόνως, αναδεικνύεται και ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος στην εν λόγω διαδικασία.»
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr