Κρας τεστ τον Ιούλιο µε τους δανειστές - Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα
Σκληρό προµηνύεται το διαπραγµατευτικό µπρα ντε φερ µετά το πέρας των εθνικών εκλογών, µε τα δηµοσιονοµικά, τις αποκρατικοποιήσεις και τις µεταρρυθµίσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με πολλά ερωτήµατα και σοβαρές εκκρεµότητες στο Eurogroup της Πέµπτης αναµένεται να σηµατοδοτηθεί µια ολιγοήµερη «εκεχειρία» µεταξύ Αθήνας και πιστωτών εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Στη σκιά της έκθεσης της Κοµισιόν, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές αναµένεται να περάσει ένα ισχυρό κρας τεστ τον Ιούλιο, µε το βλέµµα στραµµένο σε κρίσιµες αποφάσεις για τα δηµοσιονοµικά περιθώρια, τις αποκρατικοποιήσεις και τις µεταρρυθµίσεις σε καίριους τοµείς όπως η δηµόσια διοίκηση.
Μεγάλο ερωτηµατικό είναι αυτήν τη φορά το ανακοινωθέν του Eurogroup της Πέµπτης κυρίως ως προς το πώς και το εάν θα σχολιάζεται το θέµα της ακύρωσης του µέτρου της µείωσης του αφορολόγητου, στη σκιά των σοβαρών ενστάσεων για τους δηµοσιονοµικούς κινδύνους φέτος αλλά και το 2020 που ήρθαν µε την έκθεση της Κοµισιόν.
Το βέβαιο είναι ότι το νέο οικονοµικό επιτελείο θα έχει πρακτικά στη διάθεσή του λίγες εβδοµάδες για να ενηµερωθεί για το state of play των συζητήσεων µε τους θεσµούς, καθώς και να διαµορφώσει στρατηγική άµυνας απέναντι στο ενδεχόµενο να ζητηθεί µε τον προϋπολογισµό του 2020 να προσδιοριστεί λίστα νέων µέτρων, εφόσον οι πιστωτές επιµείνουν σε σκληρή γραµµή. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η επόµενη προγραµµατισµένη συνεδρίαση του Eurogroup είναι στις 8 Ιουλίου, την εποµένη των εκλογών και εκ των πραγµάτων εκεί δεν µπορεί να αναµένεται κάποια µεγάλη εξέλιξη λόγω των πολιτικών περιορισµών, αφού ακόµη δεν θα έχει ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.
Είναι όµως βέβαιο ότι µέχρι τον Σεπτέµβριο θα µεσολαβήσει ένας γύρος πυκνών επαφών και εντατικής οικονοµικής διπλωµατίας στο τρίγωνο Βερολίνο - Φρανκφούρτη - Βρυξέλλες, προκειµένου να διερευνηθούν τα περιθώρια στις διαβουλεύσεις που θα κορυφωθούν στις αρχές του φθινοπώρου. Παράγοντες της αγοράς οµολόγων εκτιµούν πως ο Ιούλιος και οι κινήσεις της νέας κυβέρνησης θα βρίσκονται στο µικροσκόπιο των αγορών και των οίκων αξιολόγησης, καθώς όπως λένε είναι η πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό που διά της έκθεσής της η Κοµισιόν εντοπίζει κίνδυνο δηµοσιονοµικής απόκλισης από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσµατος φέτος.
Αυτό µέχρι στιγµής δεν έχει αποτυπωθεί στην ελληνική αγορά χρέους έντονα, είναι όµως απαραίτητο οι κινήσεις που θα γίνουν τις πρώτες εβδοµάδες µετά τις εκλογές να δώσουν θετικό σήµα στις αγορές ότι η Ελλάδα δεν θα περάσει πάλι στη ζώνη της δηµοσιονοµικής αστοχίας. Αλλωστε µέσα στον Ιούλιο ο µηχανισµός θα βρίσκεται σε ετοιµότητα, σύµφωνα µε πληροφορίες, για µια νέα οµολογιακή έκδοση από το Ελληνικό Δηµόσιο, ει δυνατόν λίγες µέρες µετά τις εκλογές, εκτός φυσικά και εάν δεν επιτρέψει κάτι τέτοιο η κατάσταση στις διεθνείς αγορές.
Προβληµατισµός για την ανάπτυξη
Η ουσιαστική πράξη των διαβουλεύσεων αναµένεται τον Σεπτέµβριο, εντός του οποίου είναι πιθανόν να επισκεφθούν την Αθήνα οι θεσµοί προκειµένου να αξιολογηθούν η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισµού και η ροή των φορολογικών εσόδων αλλά και οι τελευταίες εκτιµήσεις για την πορεία της ανάπτυξης φέτος. Το θέµα της ανάπτυξης κερδίζει σταδιακά έδαφος στον προβληµατισµό για την πορεία της ελληνικής οικονοµίας µετά και τη δηµοσιοποίηση των στοιχείων για το ΑΕΠ πρώτου τριµήνου, που έδειξε επιβράδυνση του ετήσιου ρυθµού ανάπτυξης στο 1,3%, και πλέον η προσοχή στρέφεται στα στοιχεία που θα υπάρχουν στο τραπέζι τον Σεπτέµβριο για το πώς εξελίχθηκε το ΑΕΠ το δεύτερο, αλλά κυρίως το τρίτο τρίµηνο της φετινής χρονιάς.
Πρέπει να σηµειωθεί ότι µέχρι το τελευταίο δεκαήµερο του Σεπτεµβρίου θα πρέπει να έχει «κλειδώσει» η συµφωνία µε τους θεσµούς για τα δηµοσιονοµικά περιθώρια του 2019 και του 2020, καθώς θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση των δεδοµένων τόσο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαµήνου όσο και εν όψει της κατάθεσης του προσχεδίου του νέου προϋπολογισµού που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισµού αναµένεται να «κλειδώσει» τον Νοέµβριο και είναι δεδοµένο ότι οι διαβουλεύσεις µε τους πιστωτές για τα δηµοσιονοµικά σε συνδυασµό µε τις µεγάλες εκκρεµότητες σε αποκρατικοποιήσεις και µεταρρυθµίσεις θα φέρουν ένα πραγµατικά θερµό φθινόπωρο στην ελληνική οικονοµία.
Μεγάλο διακύβευµα θα είναι άλλωστε πιθανές αποφάσεις για περαιτέρω άρση των κεφαλαιακών περιορισµών στην ελληνική οικονοµία, αλλά και το ενδεχόµενο νέων αναβαθµίσεων της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δηµοσίου από τους διεθνείς οίκους προς το καθεστώς επενδυτικής διαβάθµισης, που θα σηµάνουν µεγάλη αποκλιµάκωση στο κόστος δανεισµού του Ελληνικού Δηµοσίου αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr