Έλληνες επιστήμονες στο «ραντάρ» 135 ξένων εταιριών
Διεθνείς κολοσσοί αναζητούν ερευνητικές ομάδες και επιχειρήσεις με δεξιότητες. Πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Ινδία της Ευρώπης...🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό με πολλαπλασιαστικά θετικό αντίκτυπο πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα επιχειρηματικοί κολοσσοί στην Ελλάδα δημιουργώντας Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης. Η ίδρυση γραφείου στην Αθήνα από τον αμερικανικό όμιλο Tesla, με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων που ανήκουν ήδη στο δυναμικό του, αποτελεί προφανώς είδηση και, ταυτόχρονα, σηματοδοτεί μια τάση που υποστηρίζεται και από άλλους εκπροσώπους του διεθνούς επιχειρείν.
Στην Ελλάδα 135 εταιρείες έχουν συστήσει γραφεία για την εξυπηρέτηση των ενδοομιλικών αναγκών τους σε επίπεδο υπηρεσιών και πραγματοποιούν κύκλο εργασιών 160 εκατ. ευρώ, απασχολώντας 2.600 άτομα, στην πλειονότητά τους Έλληνες επιστήμονες.
Η απορρόφηση αυτή, προφανώς, δεν είναι ικανή να μετριάσει τη φυγή των 200.000 και πλέον Ελλήνων που μετανάστευσαν την περίοδο 2010-2015, οι οποίοι ήταν κυρίως πανεπιστημιακής μόρφωσης. Είναι, ωστόσο, ένα σκαλοπάτι στο οποίο μπορούμε να πατήσουμε, σύμφωνα με τον Λόη Λαμπριανίδη, γενικό γραμματέα Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. H νοτιοκορεατική Samsung, η γερμανική OHB, η λιανεμπορική ΙΚΕΑ, ο διεθνής κατασκευαστικός όμιλος Consolidated Contractors και άλλα και διεθνή clusters έχουν επιλέξει την Ελλάδα, το θεσμικό πλαίσιο και το ντόπιο επιστημονικό ταλέντο για να δημιουργήσουν πυλώνες έρευνας, ανάπτυξης και σχεδιασμού των δραστηριοτήτων τους. Μπορεί το κονδύλι των παραπάνω επενδύσεων να είναι μικρό συγκρινόμενο με τις άμεσες ξένες επενδύσεις που αποζητά η χώρα, ωστόσο δημιουργούν θετική εικόνα και υπόσχονται συνέχεια.
Το πρώτο αυτό ενθαρρυντικό στοιχείο είναι το ανάχωμα που δημιουργείται στη μετανάστευση επιστημόνων και την απώλεια της προστιθέμενης αξίας που αυτοί προσφέρουν. Είναι χαρακτηριστικό πως οι τρεις επικεφαλής του γραφείου της Tesla στην Ελλάδα είναι απόφοιτοι του ΕΜΠ, εντάχθηκαν στον διεθνή αμερικανικό κολοσσό και επιστρέφουν στην Ελλάδα, «φωτίζοντας» παράλληλα το έργο και τη δυναμική του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος». Πριν από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, μέσα στο 2017 καταγράφηκε η επένδυση της νοτιοκορεατικής Samsung σε μια ελληνικής έμπνευσης και ανάπτυξης πλατφόρμας.
Ο τεχνολογικός κολοσσός προχώρησε στην εξαγορά της Innoetics, εταιρείας που αποτελεί spin-off από το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά», και η οποία τα τελευταία 10 χρόνια δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λύσεων στον χώρο των εφαρμογών μετατροπής κειμένου σε φωνή (text-to-speech). Πρόκειται για τεχνολογία που επιτρέπει τη μετατροπή κειμένου σε συνθετικές φωνές. Ο συγκεκριμένος τομέας παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς εξειδικεύεται στη φυσική επικοινωνία μεταξύ των ψηφιακών συσκευών και των χρηστών. Για παράδειγμα, η Siri της Apple, η Alexa της Amazon και το Google Assistant χρησιμοποιούν τέτοιου είδους τεχνολογίες μετατροπής κειμένου σε φωνή (text-tospeech). Η ομάδα της Innoetics, η οποία αυτήν τη στιγμή αποτελείται από 8 άτομα, παραμένει στην Ελλάδα και λειτουργεί ως 100% θυγατρική του κορεατικού κολοσσού. Σημειωτέον πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Samsung επενδύει στο ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό, καθώς στην Πάτρα βρίσκεται ένα από τα σχεδιαστικά κέντρα της σουηδικής Nanoradio (σχεδιασμός μικροεπεξεργαστών), την οποία ο κορεατικός όμιλος, αφού εξαγόρασε το 2012, επέλεξε να διατηρήσει στη χώρα μας.
Γερμανικά «δίχτυα»
Η Δ' Βιομηχανική Επανάσταση και ο αναγκαίος ψηφιακός μετασχηματισμός αποδεικνύεται ότι αποτελεί ευκαιρία για Έλληνες επιστήμονες και τεχνολογικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική οικονομία διαπιστώνει έλλειμμα 400.000 μηχανικών στον δρόμο για την ψηφιακή της μετάβαση. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, λοιπόν, οι Γερμανοί έχουν απλώσει δίχτυα στα ελληνικά πανεπιστήμια, όπου η παραγωγή εξειδικευμένων επιστημόνων παρά την κρίση συνεχίζεται. Συγκεκριμένα ενδιαφέρονται για μηχανικούς. Μάλιστα, προωθούν σχήματα συνεργασιών σχεδιάζοντας να χτίσουν οικοσυστήματα επιχειρήσεων, τα περίφημα clusters, για να προσφέρουν απασχόληση.
Ήδη διεξάγονται συνομιλίες για cluster στο οποίο μετέχει το υπουργείο Εργασίας της Γερμανίας, το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και της Πάτρας και άλλες εταιρείες.
Μάλιστα, ο τομέας της πληροφορικής αναμένεται να είναι ο πρώτος που θα βρεθεί στο στόχαστρο αυτών των συνεργείων. Το 2012, εν μέσω μιας περιόδου βαθιάς κρίσης και αβεβαιότητας, μια επένδυση χαμηλού προϋπολογισμού αλλά στρατηγικής σημασίας πραγματοποιούνταν στην Ελλάδα από τον πολυεθνικό όμιλο της ΙΚΕΑ.
Η εταιρεία επέλεξε τη χώρα μας για να εγκαταστήσει την κεντρική υπηρεσία ελέγχου προμηθειών και διακίνησης των εμπορευμάτων της, έχοντας προηγουμένως απορρίψει τις λύσεις της Ολλανδίας, της Σιγκαπούρης και άλλων προνομιακών σημείων στην Απω Ανατολή. Το συγκεκριμένο τμήμα, το οποίο υπάγεται απευθείας στα κεντρικά και δεν έχει καμία σχέση με τον εγχώριο εμπορικό της συνεργάτη, τον Ομιλο Φουρλή, εδράζεται στη Μεταμόρφωση Αττικής και έχει στελεχωθεί με 92 άτομα που διαθέτουν υψηλή εξειδίκευση στο IT και το Logistics management.
Από αυτό το κέντρο ελέγχου περνά η συνολική διαχείριση προμηθειών και παραγγελιών, εξυπηρετώντας ένα περίπλοκο πλέγμα με παγκόσμια εμβέλεια, δεδομένου ότι η ΙΚΕΑ, εκτός από τη διάρθρωση του δικού της δικτύου, έχει εκτεταμένη αντένα προμηθευτών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανάλογο παράδειγμα αποτελεί το παράρτημα του διεθνούς κατασκευαστικού ομίλου Consolidated Contractors, το οποίο απασχολεί στην Ελλάδα περισσότερους από 650 μηχανικούς και επιστήμονες συναφούς εκπαίδευσης.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr