Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-Βρυξελλών
?ιπλωµάτες των Βρυξελλών υπογραµµίζουν ότι αν και η Ελλάδα, δεν χρειάζεται ρευστό, οφείλει να συνεχίσει τις εργασίες της µε αυξηµένους ρυθµούς προκειµένου να ανακτήσει την επενδυτική εµπιστοσύνη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Στο... κόκκινο λειτουργούν οι µηχανές Αθήνας και Βρυξελλών για την επιτυχή ολοκλήρωση της εφαρµογής των δεσµεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης έως το τέλος Φεβρουαρίου. Από την πορεία των 16 µεταρρυθµίσεων θα κριθεί το αποτέλεσµα της έκθεσης της δεύτερης µεταµνηµοµνιακής εποπτείας, από την οποία θα εξαρτηθεί αν τελικά θα εκταµιευθεί το ποσό του ενός δισεκατοµµυρίου ευρώ προς την Ελλάδα από τα κέρδη των ελληνικών οµολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης και το waiver.
Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο αµερικανικό δίκτυο CNBC, o Ελληνας υπουργός Οικονοµικών δήλωσε ότι «οι µεταρρυθµίσεις θα είναι έτοιµες έως την 11η Μαρτίου». «Υπάρχει ακόµα κάποια (δουλειά) να γίνει για να ψηφιστεί η νοµοθεσία που έχει συµφωνηθεί, έως το Eurogroup. Αρα η έκθεση θα είναι ευνοϊκή, θα λέει ότι κάναµε όλα αυτά τα πράγµατα. Υπάρχουν ένα-δυο πράγµατα που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, αλλά είναι συµφωνηµένα νοµοσχέδια, άρα είναι κάτι τυπικό έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο ίδιος τόνισε ότι «το να λάβει η χώρα τη δόση από τα κέρδη που είχαν οι τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά οµόλογα δεν είναι απλά θέµα χρηµάτων, είναι θέµα αξιοπιστίας». «∆εν το θεωρούµε µόνον ως ένα ζήτηµα του εάν χρειαζόµαστε τα χρήµατα. Το θεωρούµε ως ένα ζήτηµα που καλύπτει και τους πιστωτές και τους θεσµούς. Είµαστε πεπεισµένοι ότι η Ελλάδα συνεχίζει σε µια στρατηγική µεταρρυθµίσεων. Αρα είναι περισσότερο κάτι που στέλνει ένα µήνυµα, παρά θέµα χρηµάτων» είπε. Στο ίδιο πνεύµα κινούνται και οι διπλωµάτες των Βρυξελλών, που διαβεβαιώνουν ότι «υπάρχει ακόµη χρόνος για µια θετική έκθεση στις 27 Φεβρουαρίου και σίγουρα ως τις 11 Μαρτίου, όταν το Eurogroup θα κληθεί να αποφασίσει οριστικά» για την εκταµίευση της πρώτης δόσης των κερδών. Συµπληρώνουν ωστόσο ότι «η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει τις εργασίες της µε αυξηµένους ρυθµούς».
«Κι αν η Ελλάδα δεν προλάβει;» είναι η λογική ερώτηση που ακολουθεί. «∆εν θα έρθει και η καταστροφή, αφού η Ελλάδα δεν χρειάζεται ρευστό και εναλλακτικές υπάρχουν. Ωστόσο, θα σταλεί λάθος µήνυµα στις αγορές» είναι η απάντηση διπλωµάτη των Βρυξελλών που παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία.
Στο... Κόκκινο
Προς το παρόν, οι διαπραγµατεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, µε τις προτεραιότητες των Βρυξελλών να αφορούν το διάδοχο σχήµα του νόµου Κατσέλη και τα κόκκινα δάνεια, όπως επίσης και την πλήρη απόδοση του συστήµατος των ηλεκτρονικών πλειστηριασµών, τις ληξιπρόθεσµες οφειλές, καθώς και τις ιδιωτικοποιήσεις. Πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι υπάρχουν καθηµερινά ανταλλαγές µέιλ, προκειµένου να προχωρήσουν µε ταχύ ρυθµό οι µεταρρυθµίσεις. Στο µικροσκόπιο των ειδικών βρίσκεται η δεύτερη, βελτιωµένη πρόταση, της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύµφωνα µε αξιωµατούχο της ΕΕ, «είναι πολύ πιθανό η έκθεση της Κοµισιόν στις 27 Φεβρουαρίου να µην επιτρέψει να δοθεί το πράσινο φως για την εκταµίευση. Σε αυτή την περίπτωση, η Αθήνα έχει ως τις 11 Μαρτίου, ηµέρα διεξαγωγής του Eurogroup, µία πρώτη παράταση, προκειµένου να προχωρήσει τις µεταρρυθµίσεις και να πείσει τους υπουργούς να πουν το ναι στην εκταµίευση του ενός δισεκατοµµυρίου». Σε περίπτωση που έχει εφαρµοστεί ένας αριθµός των πράξεων, αλλά όχι το σύνολό τους, εκεί θα πρέπει να εκτιµηθεί αν η πρόοδος επαρκεί. ∆ύο είναι τα βασικά σενάρια στο ενδεχόµενο η εκταµίευση στο Eurogroup Μαρτίου να µην εγκριθεί. Το πρώτο είναι σχετικά απλό κι αφορά τη µετάθεση της απόφασης στη συνάντηση των υπουργών Οικονοµικών της Ευρωζώνης τον Απρίλιο. Αυτό θα συµβεί αν οι υπουργοί κρίνουν ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των δεσµεύσεών της.
Αν ωστόσο κριθεί ότι η εφαρµογή των µεταρρυθµίσεων απέχει πολύ, τότε υπάρχει στο τραπέζι ο συµψηφισµός των δύο δόσεων των κερδών από τα ελληνικά οµόλογα (SΜP και ANFAs). Τον Ιούνιο αναµένεται να εκταµιευθεί το δεύτερο µέρος των κερδών, µε δόση ανάλογη περίπου µε την πρώτη. Κάποιοι στις Βρυξέλλες λένε ότι θα µπορούσε η πρώτη και η δεύτερη δόση να πάνε µαζί, µε την προϋπόθεση ότι θα εφαρµοστούν οι 16 δεσµεύσεις και όσες ακόµη προκύψουν στο µεταξύ.
Αυτό το σενάριο δεν είναι ευπρόσδεκτο από τους θεσµούς, αφού το διάστηµα που µεσολαβεί είναι αρκετά µεγάλο και υπάρχουν οι ευρωεκλογές του Μαΐου. «Σε αυτήν την περίοδο πολλά µπορούν να γίνουν, από αλλαγές στην Ευρώπη µέχρι προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, κατά την οποία η υλοποίηση των συµφωνηµένων αναµένεται να κινηθεί µε αργούς ρυθµούς» λέει µε νόηµα έτερη πηγή των Βρυξελλών.
Ο ρόλος της Γερμανίας
Καθοριστικό ρόλο αναµένεται να διαδραµατίσει για ακόµη µία φορά η στάση της Γερµανίας. Παρόλο που στο τελευταίο EuroWorking Group οι θεσµοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις καθυστερήσεις, αλλά και για την αύξηση του κατώτατου µισθού κατά 11% -πολύ παραπάνω δηλαδή από τις συστάσεις των Βρυξελλών- τα κράτη-µέλη κράτησαν στάση αναµονής. Και αυτό γιατί ο εκπρόσωπος του Βερολίνου, που άλλοτε ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς την Ελλάδα σε θέµατα όπως η διατήρηση του χαµηλού ΦΠΑ στα νησιά, αυτήν τη φορά δεν µίλησε ιδιαίτερα. Κι όταν έλαβε τον λόγο, οι παρατηρήσεις του ήταν αρκετά µετριοπαθείς.
Σύµφωνα µε τους διπλωµάτες, η Γερµανία είναι διχασµένη. Από τη µία, η γερµανική κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ θέλει να επιβραβεύσει την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της το τελευταίο διάστηµα, από την άλλη, ωστόσο, η επιτροπή προϋπολογισµού της Μπούντεσταγκ µε επικεφαλής τον βουλευτή του ακροδεξιού κόµµατος Εναλλακτική για τη Γερµανία κρατάει πάγια σκληρή στάση για την Ελλάδα. «Είναι µια καθαρά πολιτική απόφαση, η οποία ωστόσο θα βασιστεί στη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση στον ρυθµό των µεταρρυθµίσεων» κατέληξε ο αξιωµατούχος της ΕΕ.
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr