Στεγαστικό επίδομα 2019: Τα κριτήρια, τα ποσά και οι ημερομηνίες πληρωμής
Ανοίγει η πλατφόρµα για την επιδότηση ενοικίου και στεγαστικού δανείου. Αναδροµικά από 1ης Ιανουαρίου η καταβολή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Την επόµενη εβδοµάδα ανοίγει η πλατφόρµα για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραµµα επιδότησης ενοικίου. Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συµβούλιο τους δύο κεντρικούς άξονες της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτοί είναι το πρόγραµµα επιδότησης ενοικίου, ύψους 300 εκατοµµυρίων ευρώ, και συγχρόνως το πρόγραµµα για τα νοικοκυριά µε κόκκινα δάνεια, ύψους 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο σύνολο 500 εκατ. ευρώ εξασφαλισµένα από τον προϋπολογισµό του 2019.
Των Βούλας Κεχαγιά, Γιάννη Φώσκολου
Γίνεται σαφές ότι το Μαξίµου θέτει ως προτεραιότητα της κοινωνικής του πολιτικής το στεγαστικό, καθώς, όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συµβουλίου συζητήθηκαν τρόποι παρέµβασης του κράτους ούτως ώστε το πρόγραµµα Airbnb, που έχει θετικά στοιχεία, να µη γίνεται απαγορευτικό για τους ενοικιαστές κατοικιών.
Σύµφωνα µε τον Αλέξη Τσίπρα, το πρόγραµµα επιδότησης ενοικίου, µε συνολικό ετήσιο προϋπολογισµό 300 εκατ. ευρώ, αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους. Η επιδότηση θα κλιµακώνεται ανάλογα µε το εισόδηµα και ανάλογα µε τα µέλη του νοικοκυριού. Ετσι, θα ξεκινά από 70 ευρώ µηνιαίως και θα φθάνει το ποσό των 210 ευρώ. Στο επίδοµα στέγασης το ανήλικο παιδί θα προσµετράται ως ενήλικας στον υπολογισµό των εισοδηµατικών κριτηρίων, καθώς και στον υπολογισµό του εισοδήµατος.
Ο πρωθυπουργός υπενθύµισε στο Υπουργικό πως αυτή η επιλογή έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα οριζόντια µέτρα στήριξης του παιδιού που έχουν ληφθεί ήδη την προηγούµενη τετραετία και είχαν ως αποτέλεσµα την αύξηση του προϋπολογισµού των κρατικών δαπανών για το παιδί από τα 822 εκατ. ευρώ το 2015 στο 1,416 δισ. ευρώ σήµερα.
Πρόκειται για µία αύξηση της τάξης περίπου των 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή 72%, σε µία τετραετία. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση θυµίζει στην αξιωµατική αντιπολίτευση και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, που κάνει εξαγγελίες για το παιδί, ότι οι πολιτικές που υπόσχεται εφαρµόζονται ήδη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Προφανώς οι σύµβουλοί του ξέχασαν να το πουν στον κ. Μητσοτάκη» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.
Τα κόκκινα δάνεια
Ο δεύτερος άξονας της πολιτικής για την κοινωνική προστασία της κατοικίας αφορά τη συµφωνία που έκανε την προηγούµενη εβδοµάδα η κυβέρνηση µε τις τράπεζες. Και σχετίζεται µε το πρόγραµµα στήριξης για τα νοικοκυριά µε κόκκινα δάνεια. Το εν λόγω πρόγραµµα στοχεύει στην εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας για τα χαµηλά και µεσαία στρώµατα, όπως επίσης και στη στήριξη του τραπεζικού συστήµατος, στη µεγάλη προσπάθεια για τη µείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων.
Έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισµό 200 εκατ. ευρώ, αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά και 460.000 άτοµα. Σύµφωνα µε το πρόγραµµα, το κράτος αναλαµβάνει την υποχρέωση να επιδοτεί τη δόση του στεγαστικού δανείου, ενώ µε τη σειρά τους οι τράπεζες αναλαµβάνουν να αξιοοποιήσουν το σύνολο των εργαλείων που διαθέτουν για τη µείωση της δόσης, είτε µε µείωση του επιτοκίου είτε µε επιµήκυνση του δανείου, αλλά και µε τη χρήση όλων των εργαλείων που τους παρέχουν οι διεθνείς κανόνες και η εσωτερική νοµοθεσία.
«Με συνολικό προϋπολογισµό 500 εκατ. ευρώ προχωράµε στην εφαρµογή και υλοποίηση πολιτικών που εξασφαλίζουν την πρώτη κατοικία στη νέα φάση της ανάκαµψης και ταυτόχρονα βάζουµε τις βάσεις για να αποκτήσει η χώρα µια συνολική, αξιόπιστη και αποτελεσµατική στεγαστική πολιτική για τους πολλούς» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόµενος στα µέλη της κυβέρνησης.
Τέλος, συγκροτείται άµεσα επιτροπή από τα υπουργεία Οικονοµικών, Οικονοµίας και Εργασίας για να καταθέσει προτάσεις σε σχέση µε το ζήτηµα της προσφοράς στέγης. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η βραχυχρόνια µίσθωση ακινήτων Airbnb εκτός από τα θετικά της έχει και κάποιες αδυναµίες, κυρίως ως προς το θέµα της προσφοράς κατοικίας για όσους θέλουν να ενοικιάζουν και απειλούνται είτε µε αυξηµένες τιµές ενοικίασης είτε µε εξώσεις.
Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια και τα ποσά
Οικογένειες µε ένα ή δύο παιδιά και µονογονεϊκά νοικοκυριά µε δύο ή τρία παιδιά είναι το 45% των ωφελουµένων από το νέο πρόγραµµα επιδότησης ενοικίου που µπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Τα νοικοκυριά µε τρία και τέσσερα µέλη που θα επιδοτηθούν µε ποσά από 70 έως 210 ευρώ ανάλογα µε το εισόδηµά τους φτάνουν τα 118.954 επί συνόλου 259.631 που εντάσσονται στο πρόγραµµα.
Σύµφωνα µε τα στοιχεία, το επίδοµα ενοικίου απλώνει δίχτυ προστασίας για τα παιδιά. Η πλέον πολυπληθής οµάδα ωφελουµένων είναι οι ανήλικοι έως 17 ετών, οι οποίοι φτάνουν στους 214.126 και στο 32,1% του συνόλου των ωφελουµένων. Αµέσως επόµενη οµάδα ωφελουµένων είναι οι γονείς, καθώς οι ηλικίες 25-34 ετών συγκεντρώνουν 103.496 ωφελούµενους (15,5%) και οι ηλικίες 35-44 ετών 38.487 ωφελούµενους (20,8%). Στο επίδοµα ενοικίου θα ενταχθούν συνολικά 667.074 πολίτες που µένουν σε µισθωµένο σπίτι και 259.631 νοικοκυριά, επί συνόλου 1,1 εκατ. νοικοκυριών σε ενοίκιο. Από τα ωφελούµενα νοικοκυριά, περισσότερα από τα µισά, δηλαδή το 51,2%, είναι οικογένειες µε παιδιά.
Οι ωφελούµενοι απλώνονται στα 6 από τα 10 δεκατηµόρια του ελληνικού πληθυσµού από άποψης εισοδηµάτων. Η επιδότηση θα δοθεί αναδροµικά από 1/1/2019 και θα κυµαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον µήνα ανάλογα µε τη σύνθεση του νοικοκυριού:
- Για µονοπρόσωπο: 70 ευρώ τον µήνα
- Για κάθε επιπλέον µέλος το επίδοµα προσαυξάνεται κατά 1/2, δηλαδή κατά 35 ευρώ τον µήνα.
Η κλιµάκωση που επιλέχθηκε δίνει έµφαση στο παιδί, το οποίο αντιµετωπίζεται ως ενήλικας, µε προφανή στόχο να προωθηθεί η γεννητικότητα. Ειδική µέριµνα υπάρχει για τις µονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά µε απροστάτευτα τέκνα. Στη µονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο µέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον µήνα.
Το ίδιο συµβαίνει και στα νοικοκυριά µε απροστάτευτα παιδιά, για τα οποία ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Ανώτατο όριο επιδότησης είναι τα 210 ευρώ µηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Eισόδηµα και περιουσία
Τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραµµα αφορούν εισόδηµα, ακίνητη και κινητή περιουσία. Αναλυτικά τα εισοδηµατικά όρια τίθενται από 7.000 ευρώ για µονοπρόσωπο νοικοκυριό µέχρι 21.000 ευρώ για νοικοκυριό µε 5 µέλη και άνω.
Το εισοδηµατικό όριο προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον µέλος. Την ίδια κλιµάκωση ακολουθούν και τα όρια καταθέσεων, µετοχών κλπ. µε έµφαση στο παιδί και ρήτρες προστασίας για τις µονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά µε απροστάτευτα τέκνα. Τα όρια για την αξία της ακίνητης περιουσίας µπαίνουν στην περιοχή των 120.000 - 180.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr