Τέλος επιτηδεύματος: Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργησή του - Από ποιους γίνεται η αρχή
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
To πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της σταδιακής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος από το 2023 για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις έκανε το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.
Η τροπολογία προβλέπει ότι οι καλλιτέχνες και οι χειροτέχνες δικαιούνται υπό προϋποθέσεις απαλλαγή ή μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024.
Μείωση του τέλους για καλλιτέχνες και χειροτέχνες
Η απαλλαγή αφορά καλλιτέχνες και χειροτέχνες που έκλεισαν τα βιβλία τους από το 2010 και μετά, με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν σε επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους έως τις 30.6.2023. Ταυτόχρονα, για όσους εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται στα 400 ευρώ, από 650 ευρώ που είναι σήμερα.
Στόχος των ρυθμίσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, είναι η παροχή κινήτρων προς επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και τους χειροτέχνες, προκειμένου είτε να δραστηριοποιηθούν ξανά επαγγελματικά, είτε να διατηρήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, παρά την οικονομική κρίση και τις συνέπειες της πανδημίας, εξασφαλίζοντας τον βιοπορισμό τους, αλλά και εισφέροντας στην εθνική οικονομία.
Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελεί την πρώτη κίνηση για κατάργηση ή μείωση του τέλους επιτηδεύματος, που εφαρμόσθηκε το 2011 μαζί με την έκτακτη εισφορά. Η ρύθμιση περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά έμεινε στα... αζήτητα λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στην οικονομία από την πανδημία.
Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας η Κομισιόν ζητούσε από την κυβέρνηση και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Η ΕΕ επισήμανε ότι το συγκεκριμένο τέλος οδηγεί σε επιβαρύνσεις με πολύ υψηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές τις επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο και λειτουργεί ως φραγμός στην επιχειρηματικότητα, ενώ καλούσε τις ελληνικές Αρχές να επαναξιολογήσουν το νομοθετικό πλαίσιο.
Το υφιστάμενο καθεστώς
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με δελτίο παροχής και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2021 άσκησαν ατομικά τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους καλούνται φέτος να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος, το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 650 ευρώ. Αλλά και χιλιάδες εταιρείες και νομικά πρόσωπα που είχαν ενεργή δραστηριότητα εντός του 2021 υποχρεούνται τη φετινή χρονιά να καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος 800-1.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον νόμο, το τέλος επιτηδεύματος βεβαιώνεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, ανεξάρτητα από το εάν οι επιχειρήσεις είχαν το περασμένο έτος κέρδη ή ζημιές, ενώ για τους ενεργούς στην εφορία ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιβάλλεται ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν «κόψει» ούτε μία απόδειξη.
Ειδικότερα, προβλέπεται:
Οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε:
- 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,
- 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,
- 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,
- 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα.
Σταδιακή κατάργηση της επιβάρυνσης
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εξετάσει όλα τα σενάρια σχετικά με την απώλεια των εσόδων που θα επιφέρει στα δημόσια ταμεία η κατάργηση του τέλους και γι' αυτό φαίνεται να επιλέγεται η λύση να μειωθεί σταδιακά, εντός δύο ετών. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος ανέρχονται σε 450 εκατ. ευρώ και αυτά αντλούνται από περίπου 611.000 ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Μια μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος σημαίνει ότι ο φόρος θα διαμορφωθεί ως εξής:
- Από 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, σε 400 ευρώ.
- Από 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 500 ευρώ.
- Από 650 ευρώ ετησίως για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, σε 325 ευρώ.
- Από 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα, σε 300 ευρώ.
Θέλει δουλειά το μαλλί του Τσιτσιπά: 20λεπτο χτένισμα, ελαιόλαδο, baby oil και ελληνική ρίγανη!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr