Πέρασαν τα stress test οι τέσσερις συστημικές τράπεζες
Την... πρώτη βίζα στο «διαβατήριο» της ελληνικής οικονομίας για έξοδο από τα μνημόνια έβαλε η επιτυχής ολοκλήρωση των stress tests και για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τα αποτελέσματα της άσκησης αντοχής θα ανακοινωθούν επισήμως το Σάββατο 5 Μαΐου στις 10 το πρωί ώρα Φρανκφούρτης (11 π.μ. ώρα Ελλάδος).
Το γεγονός ότι καμία ελληνική τράπεζα δεν χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση είναι άκρως θετική εξέλιξη, όχι μόνο για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους μετόχους των τραπεζών, αλλά για το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου και της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση το αποτέλεσμα στο δυσμενές σενάριο του stress test, η Alpha Βank είναι μακράν πρώτη με βασικά κεφάλαια (core tier 1) στο δυσμενές σενάριο 9,6%, ακολουθεί η Εθνική με 6,9%, πίσω της σε απόσταση αναπνοής είναι η Eurobank με core tier 1 στο δυσμενές σενάριο 6,8% και στην τελευταία θέση η Πειραιώς με 5,9%. Στο σύνολο τώρα των κεφαλαίων (core tier II) η κατάταξη είναι: Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς.
Το «όπλο» των ελληνικών τραπεζών που τους εξασφάλισε την επιτυχία τους στην άσκηση αντοχής ήταν οι αυξημένες προβλέψεις που είχαν λάβει και ειδικά στο μη εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών τους δανείων. Οι προβλέψεις διαμορφώνονται πολύ πάνω από το 50% των προβληματικών δανείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τρίμηνο φέτος οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έλαβαν πρόσθετες προβλέψεις σχεδόν 7 δισ. ευρώ (τα 5,7 δισ. ευρώ αφορούν τις προληπτικές προβλέψεις λόγω του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9).
Οι τράπεζες πλέον βάζουν σε εφαρμογή το πλάνο της επόμενης μέρας, που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, δίνοντας έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Παράλληλα παραμένουν προσηλωμένες στον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Προτεραιότητά τους είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι αναδιαρθρώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, αφού έτσι θα έχουν περιθώριο να «καθαρίσουν» και τα προβληματικά χαρτοφυλάκια των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, προχωρώντας σε μεγαλύτερης κλίμακας διαγραφές.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχουν αναλάβει οι διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών απέναντι στον SSM (ενιαίος μηχανισμός εποπτείας), οι στόχοι μείωσης περιλαμβάνουν την πώληση δανείων ύψους 11,6 δισ. ευρώ (τα οποία είναι πρώτιστα επιχειρηματικά και σε μικρότερο βαθμό καταναλωτικά), τον πλειστηριασμό ενυπόθηκων ακινήτων για δάνεια 10,6 δισ. ευρώ (κυρίως επιχειρηματικά και στεγαστικά), ενώ θα προχωρήσουν και σε διαγραφές δανείων ύψους 10,6 δισ. ευρώ. Βασικός στόχος είναι επίσης να επαναφέρουν στην κανονικότητα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια ύψους 21,1 δισ. ευρώ, δάνεια τα οποία θα ρυθμιστούν με ευνοϊκό τρόπο, ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει και μερική άφεση χρέους, δηλαδή «κούρεμα».
Ωστόσο, όλες οι συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης -και οι ελληνικές- θα υποβάλλονται κάθε χρόνο σε ένα τεστ ανθεκτικότητας των κεφαλαίων τους. Πρόκειται για τη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process – SREP), που ουσιαστικά είναι ο δείκτης κατά πόσο υγιής είναι μια τράπεζα. Τι είναι το SREP Το SREP δείχνει την κατάσταση μιας τράπεζας σε σχέση με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και τον τρόπο με τον οποίο το πιστωτικό ίδρυμα αντιμετωπίζει τους κινδύνους.
Ειδικότερα η ΕΚΤ έχει γνωστοποιήσει πως μετά τη διαδικασία SREP, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας που οφείλουν να διατηρούν οι τράπεζες για το 2018 ανεβαίνει κατά 0,625%. Η αναπροσαρμογή για το σκέλος του μεταβατικού αποθέματος ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίου θα συνεχιστεί και το 2019 επίσης κατά 0,625%. Με τα δεδομένα αυτά ο συγκεκριμένος δείκτης για την Εθνική, την Alpha Bank και τη Eurobank θα πρέπει να είναι φέτος τουλάχιστον στο 12,875% επί του σταθμισμένου έναντι του κινδύνου ενεργητικού τους, ενώ πέρυσι ίσχυε το 12,25%.
Για την Πειραιώς οι ελάχιστες απαιτήσεις έχουν οριοθετηθεί στο 13,625% (από 13%)
Επενδυτές από ΗΠΑ για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει» στις αγορές, αλλά μαζί της επέστρεψαν και οι Αμερικανοί επενδυτές που είναι έτοιμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες στη χώρα μας, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη ο Σύλλογος Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων Βόρειας Ελλάδας και ο φορέας «Νέο Ρεύμα - Νέο Οραμα». Στο κέντρο του ενδιαφέροντός του βρέθηκαν οι παραχωρήσεις χρήσεων που θα γίνουν στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα αλλά και οι επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις (startups). «Είδα από πρώτο χέρι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και γνωρίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει ως στρατηγικό σημείο διαμετακόμισης» είπε, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στον σταθμό υγροποιημένου αερίου, ο οποίος αναμένεται να δημιουργηθεί ανοικτά του λιμανιού.
Όπως τόνισε ο κ. Πάιατ, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των αμερικανικών επιχειρήσεων και πολλές ευκαιρίες γι’ αυτές στη Βόρεια Ελλάδα: «Οι ξένοι επενδυτές ειδικά από τις ΗΠΑ επιζητούν σιγουριά, να δουν πρόοδο σε πρότζεκτκλειδιά, σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα και στο κανονιστικό καθεστώς. Όλα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσέλκυση ξένου κεφαλαίου σε μια στιγμή που η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει μπροστά» τόνισε.
Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε επίσης στα ενεργειακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, όπως στον αγωγό TAP, τον οποίο χαρακτήρισε «ωραίο έργο», και στον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), ενώ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα «ως κόμβο οικονομικής ανάπτυξης και ηγέτιδα σε ζητήματα πολιτικής».
Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού ο κ. Πάιατ τόνισε για το ζήτημα των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης πως ελπίζει σύντομα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τονίζοντας πως «η Ουάσιγκτον είναι πλήρως προσηλωμένη στην υπόθεση αυτή».
Στήριξη προσπαθειών Για τις συνομιλίες με την ΠΓΔΜ ο πρέσβης επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτήν την κατεύθυνση υπό την αιγίδα του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, καθώς και τις προσπάθειες που κάνουν οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.
Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, που είναι πλέον υπό τον έλεγχο της κοινοπραξίας του γερμανικού fund DIEP με τον γαλλικό όμιλο CMA CGM και την εταιρεία Belterra. «Έχω μιλήσει εμφατικά γι’ αυτό το ζήτημα, ιδιαίτερα για τη διαφάνεια της συναλλαγής και την πηγή της χρηματοδότησης, που περιλαμβάνει μια εγγυητική επιστολή από ρωσική τράπεζα, η οποία βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις» ήταν αυτό που ανέφερε στην ομιλία του
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr