Ανενεργές 7 στις 10 βιομηχανίες της Θεσσαλονίκης
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα μελέτης του ΣΒΒΕ σε συνεργασία με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ για την εξέλιξη της αποβιομηχάνισης στο βορειοελλαδικό τόξο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σχεδόν μισές (47%) από τις βορειοελλαδικές βιομηχανίες, βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ενώ μόλις ποσοστό 0,22% είναι ανταγωνιστικές και δυναμικά αναπτυσσόμενες, στην κατηγορία των top επιχειρήσεων με διεθνή κριτήρια.
Τα παραπάνω είναι ένας μικρό μέρος της μελέτης με θέμα «Η μεταποίηση της Βόρειας Ελλάδας προς το 2020: κύρια μεγέθη , βιομηχανικές συγκεντρώσεις και αναγκαίες προσαρμογές βιομηχανικής πολιτικής».
Σύμφωνα με τη μελέτη η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη (31.01), από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος με την υποστήριξη της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.,από τον Χρήστο Γεωργίου, Διευθυντή Μελετών και Τεκμηρίωσης του ΣΒΒΕ. σε 746 επιχειρήσεις για τις οποίες εξετάστηκαν οι ισολογισμοί τους από το 2000 έως το 2017, προκύπτει ότι περίπου οι μισές (47%) βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση.
Συγκεκριμένα, οι 79 καταφέρνουν οριακά να επιβιώνουν, οι 139 βρίσκονται στην κατηγορία μέτριου ρίσκου, οι 78 ορίζονται ως επιχειρήσεις υψηλού ρίσκου, ενώ «ζωντανές-νεκρές» είναι οι 58.
Ειδικά για τον νομό Θεσσαλονίκης προκύπτει ότι περίπου επτά στις 10 μεταποιητικές ΑΕ και ΕΠΕ είναι σήμερα ανενεργές (69%), κάτι που, σύμφωνα με τον ΣΒΒΕ, οφείλεται στη δραματική συρρίκνωση κλάδων όπως η κλωστοϋφαντουργία και η ένδυση, ο κλάδος του ξύλου και του επίπλου, των εκδόσεων και των γραφικών τεχνών κτλ.
- Ο Νομός Κιλκίς παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό ενεργών ΑΕ και ΕΠΕ (28%), γεγονός που επίσης οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κυριολεκτική εξαφάνιση του κλάδου της ένδυσης στο συγκεκριμένο νομό.
- Η Πιερία και η Ημαθία από την Κεντρική Μακεδονία είναι οι δύο νομοί με το μεγαλύτερο ποσοστό ενεργών επιχειρήσεων, 77% και 76% αντίστοιχα.
- Η Καστοριά από τη Δυτική Μακεδονία, κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό ενεργών επιχειρήσεων 69%.
- Τα Ιωάννινα από την Ήπειρο, επίσης σημειώνουν ποσοστό ενεργών επιχειρήσεων 60%.
- Η Ξάνθη από την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, παρουσιάζει ποσοστό ενεργών επιχειρήσεων της τάξης του 69%.
Σαββάκης: Πρόταση για «Ισχυρή Βιομηχανία, Ισχυρή Ελλάδα»
Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθ. Σαββάκης τόνισε στην σύντομη εισαγωγική του ομιλία ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναιμική αν δεν επιλυθούν τα προβλήματα που αφορού στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, τις υψηλής ασφαλιστικές εισφορές, το υψηλό κόστος ενέργειας όπως και το υψηλό κόστος χρήματος.
«Η Βιομηχανία», είπε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, «πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας», προσθέτοντας ότι ο Σύνδεσμος προτείνει στο υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξη, στο οποίο και ανήκει ο Τομέας της Βιομηχανίας, να αναληφθεί η πρωτοβουλία «Ελλάδα – Βιομηχανία- Ιndustry 4.0», καθώς η χώρα πρέπει να τρέξει για να προλάβει την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
Παίρνοντας το λόγο ο δ/νων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ κ. Αθ. Ψαθάς τόνισε ότι πρέπει πρέπει να ασκηθεί πίεση στη Δημόσια Διοίκηση για να γίνουν οι αναγκαίες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις αλλά και οι απαιτούμενες υποδομές, για να μπορέσει να αναπτυχθεί η μεταποίηση
«Στην Ελλάδα μία επιχείρηση χρειάζεται συνήθως ως και δύο χρόνια για να πάρει έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), όταν στο εξωτερικό δεν απαιτούνται πάνω από έξι μήνες. Σε ό,τι δε αφορά τις περιπτώσεις που πάνε στη Δικαιοσύνη, απαιτούνται χρόνια για την επίλυσή τους, ακόμη και έως 20. Πρέπει λοιπόν η Δημόσια Διοίκηση να λάβει μέτρα».
Κατά την παρουσίαση της Μελέτης ο υπεύθυνος του έργου δρ. Χρήστος Γεωργίου, υπογράμμισε ότι στη διάρκεια των τελευταίων ετών και μέχρι το 2017, έχουν εξαφανιστεί ολόκληροι κλάδοι της ελληνικής βιομηχανίας, όπως της ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας, του ξύλου- επίπλου, των εκδόσεων και εκτυπώσεων.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr