Σχέδιο διάσωσης για μεγάλες επιχειρήσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σχέδιο διάσωσης για 50 ομίλους που έχουν «κόκκινα» δάνεια άνω των 4 δισ. ευρώ πρόκειται να εφαρμόσουν οι τράπεζες.
Έτσι, μέσα στο έτος σκοπεύουν να αναδιαρθρώσουν υποχρεώσεις 2 δισ. ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα θα ακολουθήσει διαδικασία ρευστοποίησης εξασφαλίσεων. Πρόσφατα η επικεφαλής του SSM (Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας) Ντανιέλ Νουί κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα έστειλε σαφές μήνυμα: «Τρέξτε τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων. Χρησιμοποιήστε τα διαθέσιμα εργαλεία για να το πετύχετε».
Σήμερα στην πλατφόρμα NPL Forum της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών βρίσκονται 100 μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι οι οποίοι έχουν δάνεια σε περισσότερες από δύο τράπεζες, ενώ οι «κόκκινες» οφειλές διαμορφώνονται στα 8,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε λύσεις είτε αναδιαρθρώνοντας τα δάνεια είτε ακολουθώντας την οδό των πλειστηριασμών. «Το θεσμικό πλαίσιο μας παρέχει σήμερα τα εργαλεία για να προχωρήσουμε σε αναδιαρθρώσεις» λέει στην «Ημερησία» υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και προσθέτει: το πρώτο που εξετάζεται είναι κατά πόσο η επιχείρηση είναι βιώσιμη. Εκπονείται, λοιπόν, μελέτη βιωσιμότητας. Αν η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει στην επόμενη μέρα, εφαρμόζεται σχέδιο διάσωσης. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βγει από την πρίζα και θα ρευστοποιηθεί. «Στόχος μας», συνεχίζει ο ίδιος τραπεζίτης, «είναι να διασώσουμε οργανισμούς που έχουν προοπτική, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν». Και διευκρινίζει πως οι περιπτώσεις εξετάζονται αλά καρτ.
Φυσικά, σε περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων, οι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν σε «κούρεμα» μέρους της «κόκκινης» οφειλής. Η διαδικασία, σε γενικές γραμμές, είναι η εξής: Η αναδιάρθρωση αρχίζει σε συνεργασία με τον υφιστάμενο μέτοχο, ο οποίος συνεργάζεται με την τράπεζα και συνήθως «βάζει» χρώματα για να συνεχίσει να λειτουργεί η εταιρεία του. Όταν η υφιστάμενη διοίκηση δεν συνεργάζεται και οι τράπεζες θεωρούν υπό προϋποθέσεις την επιχείρηση βιώσιμη, προχωρούν σε λειτουργική αναδιάρθρωσή της (operational restructuring). Δηλαδή, αλλάζουν τη διοίκηση, παίρνουν τον έλεγχο και εκπονούν business plan.
Επίσης, η συμφωνία ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο (debt/equity swaps) εφαρμόζεται σε αναδιαρθρώσεις στις οποίες μέρος του χρέους μετατρέπεται σε μετοχικό κεφάλαιο και η τράπεζα καθίσταται μέτοχος ώστε το υπόλοιπο του χρέους να εξυπηρετηθεί από προβλεπόμενες ταμειακές ροές. Παράλληλα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επικεντρώνονται στη διαδικασία των πλειστηριασμών, καθώς θέλουν να διασαφηνίσουν ότι η πτώχευση δεν απαλλάσσει τους επιχειρηματίες. Το τελευταίο διάστημα πλειστηριάστηκαν περιουσιακά στοιχεία πρώην κραταιών και νυν πτωχευμένων επιχειρηματιών.
Μάλιστα, πλέον υπάρχει ειδικός όρος στις συμφωνίες ρύθμισης, ότι οι εγγυητές-φορείς δεσμεύονται συμβατικά πως δεν έχουν αποκρύψει και δεν έχουν μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία τα προηγούμενα πέντε χρόνια (από τη συμφωνία), και ότι σε περίπτωση που για τα επόμενα 10 χρόνια η τράπεζα ανακαλύψει περιουσιακά στοιχεία, όπως καταθέσεις στο εξωτερικό ή ακίνητα κ.λπ., θα είναι υποχρεωμένοι να τα μεταβιβάσουν στις πιστώτριες τράπεζες έναντι των οφειλών τους.
Στρατός στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, συμφωνία των Παρισίων, Άρης και δύο φύλα: Ο Τραμπ έδειξε ήδη τα πρώτα (ακροδεξιά) δείγματα γραφής
Σάλος: Ο Έλον Μασκ φαίνεται να χαιρετά ναζιστικά σε εκδήλωση για τον Τραμπ
Αστυνομικός της Βουλής: Αποκαλύψεις φρίκης από τη σύζυγο του - Σοκάρουν νέες περιγραφές της
Ορκωμοσία Τραμπ: Η στιγμή που η Χίλαρι Κλίντον ξεκαρδίζεται όταν ακούει πως… θα μετονομαστεί ο Κόλπος του Μεξικού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr