Έρχονται πλωτά αιολικά πάρκα στην Ελλάδα
Η θαλάσσια αιολική ενέργεια αναμένεται να είναι η σημαντικότερη πηγή παραγωγής του ηλεκτρισμού που θα καταναλώνει η Ευρώπη περί το 2040🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στα πλεονεκτήματα των θαλάσσιων αιολικών, είναι ότι η ανάπτυξή τους θα στηρίξει περαιτέρω συνέργειες, τις διασυνδέσεις των νησιών, την ανάπτυξη υποδομών στα λιμάνια και τις θέσεις εργασίας
Σύμφωνα με το imerisia.gr, στο επόμενο διάστημα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, καθώς η Grant Thornton που έχει αναλάβει από τον Απρίλιο την διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου έχει ολοκληρώσει στο 95% των εργασιών.
Από το βήμα του συνεδρίου Renewable & Storage, o Νίκος Φρυδάς, Principal, Energy Sector στην Grant Thornton Greece και αντιπρόεδρος στην Grant Thornton Business Solutions, σημείωσε, η Ελλάδα, η οποία αυτή τη στιγμή δεν έχει χωροταξικό για τις θάλασσες, οφείλει να προχωρήσει το υπό ανάπτυξη σχέδιο με όρους οι οποίοι να είναι εναρμονισμένοι με τις διεθνείς επιταγές. «Η λύση που προσφέρουμε επιτρέπει τη γρήγορη ανάπτυξη, το υπουργείο θα κάνει σύντομα ανακοινώσεις», σημείωσε σχετικά.
Ο κ. Φρυδάς σημείωσε ότι η διεθνής επισκόπηση συνηγορεί στο ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ενεργειακού μείγματος προς την πράσινη μετάβαση και επεσήμανε ότι βάσει μελετών, οι ελληνικές θάλασσες έχουν το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη Μεσόγειο.
Αναφερόμενος στις τεχνολογικές εξελίξεις και στις προοπτικές, επεσήμανε ότι το μέγεθος της κάθε υπεράκτιας ανεμογεννήτριας αναμένεται να φθάσει τα 20 μεγαβάτ μέχρι το 2030, θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ισχύς σε μικρότερο χώρο που θα επιτρέψει την αποσυμφόρηση των χερσαίων εκτάσεων.
Στα πλεονεκτήματα των θαλάσσιων αιολικών, είναι ότι η ανάπτυξή τους θα στηρίξει περαιτέρω συνέργειες, τις διασυνδέσεις των νησιών, την ανάπτυξη υποδομών στα λιμάνια και τις θέσεις εργασίας.
Τέσσερις άξονες στρατηγικής
Προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών δυναμικών στις ελληνικές θάλασσες, τέσσερις είναι οι άξονες θεμάτων που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση: συνεργασία μεταξύ όμορων κρατών, διασυνδέσεις, ρυθμιστικό πλαίσιο και υποδομές.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη στρατηγική για τις θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπεται αύξηση της θαλάσσιας αιολικής ισχύος στην Ευρώπη από 12 GW σήμερα σε 60 GW έως το 2030 και 300 GW έως το 2050.
Η θαλάσσια αιολική ενέργεια αναμένεται να είναι η σημαντικότερη πηγή παραγωγής του ηλεκτρισμού που θα καταναλώνει η Ευρώπη περί το 2040.
Τα ΘΑΠ σταθερής έδρασης θεμελιώνονται στον πυθμένα σε μικρά βάθη που γενικά (πλην εξαιρέσεων) δεν υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες. Iδιαίτερα υποσχόμενη για την Ελλάδα εμφανίζεται η τεχνολογία των πλωτών ανεμογεννητριών (floating offshore wind) που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθηση.
Κακοκαιρία Μπάλος: Εξαφανίστηκε η μισή παραλία του Λιμνιώνα στην Εύβοια - Κατεστραμμένοι δρόμοι
ΜΜΜ: Πώς εγκλωβίστηκε το λεωφορείο της ΟΣΥ στην παραλιακή
Live χάρτης: Καταιγίδες στην Αττική – Η πρόγνωση για τις επόμενες ώρες
To ethnos.gr στο σημείο ανάσυρσης της σορού του άτυχου κτηνοτρόφου στην Εύβοια
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr