Bitcoin: Ο δημιουργός – φάντασμα και οι δύο πίτσες που αγοράστηκαν για μερικά εκατομμύρια δολάρια…
Τι επιφύλασσε η τύχη για έναν αγρότη με αφορμή την παραγγελία πίτσας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πριν από περίπου μία δεκαετία και πλέον σε κάποιο διαδικτυακό φόρουμ προβληματισμού περί το νέο «φρούτο», το κρυπτονόμισμα bitcoin, εμφανίστηκε νεαρός Αμερικανός χρήστης, ο οποίος με μία ανάρτηση προσέφερε τότε μερικές δεκάδες χιλιάδες bitcoins σε όποιον του προμήθευε δύο πίτσες.
Στο αίτημά του ανταποκρίθηκε ένας αγρότης από την άλλη άκρη της αμερικανικής ηπείρου, ο οποίος πράγματι παρήγγειλε στο όνομα του νεαρού δύο πίτσες, κόστους περίπου 30 δολαρίων και εισέπραξε τα κρυπτονομίσματα. Τα επόμενα χρόνια, ο αγρότης διαπίστωσε ότι εκείνη προσφορά τού είχε ανοίξει τον δρόμο για τον παράδεισο…
Η αξία του ψηφιακού νομίσματος που την περίοδο της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής παραγγελίας πίτσας έφτανε τα 0,003 δολάρια (δηλαδή, με ένα δολάριο αγόραζες 333,33 bitcoins) είχε αρχίσει να σκαρφαλώνει ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα, στις 17/12 του 2017 το ένα bitcoin να πωλείται αντί 20.000 δολαρίων!
Αλλά, μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας στο, μεγαλύτερες και οι απαιτήσεις για το pc του κάθε χρήστη. Αυτό που κάποτε, στη «γέννηση του bitcoin μπορούσε κάποιος να επιτύχει με έναν φορητό υπολογιστή ή και ένα κινητό τηλέφωνο με πρόσβαση στο διαδίκτυο, τώρα είναι παραμύθι του παρελθόντος…
Οι οικονομικές απαιτήσεις σε τροφοδοσία επεξεργαστών και καρτών γραφικών αγγίζουν πλέον τον ουρανό… και το προνόμιο του «mining» ανήκει πια σε «αποθήκες» ή αλλιώς «φάρμες» υπολογιστών εξαιρετικά υψηλού κόστους και δυνατοτήτων, που «τρέχουν» νυχθημερόν προγράμματα, «μαντικής» αριθμών, καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας.
Το «παιχνίδι» έχει φύγει από τα χέρια των μεμονωμένων χρηστών και έχει περάσει σε κολοσσιαίες επιχειρήσεις παραγωγής bitcoins, αλλά και στα «mining pools», σε μεγάλες κοινότητες χρηστών, όπου ο καθένας συμμετέχει στον κοινό σκοπό με τον δικό του επεξεργαστή (που έχει αναβαθμίσει όσο… σηκώνει η τσέπη του) και διεκδικεί μερίδιο παραγόμενων κρυπτονομισμάτων ανάλογα με τη συνδρομή του στην κοινή υπόθεση.
Όσο για τις «φάρμες» παραγωγής, στην πλειονότητά τους βρίσκονται στην Κίνα. Υπολογίζεται ότι περισσότερο από 70% των bitcoins παράγονται εκεί, όπου το ρεύμα είναι αισθητά φθηνότερο και οι πανάκριβοι για τους υπολοίπους του πλανήτη επεξεργαστές στον τόπο παραγωγής τους. Αρκετές μάλιστα από αυτές τις επιχειρήσεις, έχουν στηθεί πλάι σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια, καθώς τα πλεονάσματα ρεύματος που οι εργοστασιάρχες αυτού του είδους διαπιστώνουν ότι δεν συμφέρει να μεταφέρονται μακριά, αντί να χάνονται στη… διαδρομή, διατίθενται σε αυτές τις κοντινές «φάρμες» των miners, αντί χαμηλού αντιτίμου. Οπότε, το όφελος είναι αμοιβαίο.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr